Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Liverpool je novým lídrom Premier League

Futbalisti FC Liverpoolu Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Jürgena Kloppa zaznamenali už piate víťazstvo v rade.

Bournemouth 9. decembra (TASR) - Futbalisti FC Liverpool v 16. kole Premier League suverénne zvíťazili na ihrisku AFC Bournemouth 4:0 a po zaváhaní Manchestru City na pôde Chelsea (0:2) poskočili na vedúcu priečku. Útočník "The Reds" Mohamed Salah sa blysol hetrikom, v tejto sezóne má na konte už 10 presných zásahov a dotiahol sa na Pierra-Emericka Aubameyanga z Arsenalu na čele tabuľky strelcov. Liverpool zostáva jediným tímom, ktorý v aktuálnej sezóne najvyššej anglickej súťaže ešte neprehral.

Zverenci trénera Jürgena Kloppa zaznamenali už piate víťazstvo v rade. V základnej zostave Liverpoolu vybehol na ihrisko Mohamed Salah, ktorý v stredajšom zápase proti Burnley (3:1) len striedal. Bol to práve egyptský kanonier, ktorý v 25. minúte otvoril skóre zápasu po tom, čo Asmir Begovič neudržal strelu Roberta Firmina. Druhý gól pridal Salah v 48. minúte, keď zachoval chladnú hlavu v obkľúčení dvoch hráčov súpera a krížnou strelou nedal Begovišovi šancu. O 20 minút neskôr si Robertsonov center z ľavej strany vrazil nešťastne do vlastnej siete Steve Cook a Liverpool viedol rozdielom triedy. Skóre uzavrel svojim tretím gólom v zápase najlepší strelec minulej sezóny Salah. Ten sa doslova pohral s obranou "Cherries" a chladnokrvne zakončil. "To, čo dokázal 'Mo' v druhom polčase, bolo jednoducho neuveriteľné. Nepoznám veľa hráčov, ktorí by dokázali streliť takéto góly," vyzdvihol Salahove schopnosti Klopp.

V šlágri kola vyzvala Chelsea na Stamford Bridge dovtedy nezdolaného lídra Manchester City. Hostia v prvom dejstve domácich takmer nepustili z vlastnej polovice, no paradoxne išli do vedenia v 45. minúte zverenci Maurizia Sarriho. Eden Hazard našiel v pokutovom území presnou prihrávkou N'Gola Kanteho, hrajúceho netradične na pozícii ofenzívneho stredopoliara, ktorý prekonal Edersona v bránke City. "Chelsea má skvelý tím a talentovaných hráčov, ale v prvom polčase sme boli neskutoční. Vytvorili sme si veľké množstvo šancí. Oni mali počas 44 minút len jednu, ktorú využili. Taký je život," zhrnul prvé dejstvo tréner hostí Pep Guardiola.

V druhom polčase sa hra vyrovnala a v 78. minúte rozhodol o víťazstve "The Blues" po rohovom kope hlavou David Luiz. "Občas sa nám ťažko hľadá motivácia, ale keď sa to podarí, sme veľmi silní. Dnes sme ukázali veľké odhodlanie a správnu mieru agresie," zhodnotil duel Sarri. "Bol to skvelý zápas. Hrali sme proti najlepšiemu tímu v Európe, ba dokonca na svete. Majú úžasných hráčov, preto sme do zápasu išli s pokorou a snahou premieňať šance, čo sa nám podarilo," povedal strelec druhého gólu David Luiz. "Citizens" pocítili v sobotu prvýkrát v tejto ligovej sezóne chuť prehry a po deviatich kolách na čele tabuľky prenechali prvé miesto Liverpoolu, na ktorý strácajú jeden bod. Chelsea patrí štvrtá priečka s osembodovým mankom na lídra.

Manchester United ukončil štvorzápasovú sériu bez víťazstva (1 prehra, 3 remízy), keď uspel na domácom ihrisku proti poslednému Fulhamu. Zverenci Josého Mourinha rozhodli o triumfe 4:1 už v prvom polčase, keď po góloch Ashleyho Younga, Juana Matu a Romelua Lukakua išli do šatne s pohodlným trojgólovým náskokom. Iskierku nádeje vykresal pre hostí v 67. minúte z pokutového kopu striedajúci Aboubakar Kamara. Už o minutú neskôr sa však po druhej žltej karte z ihriska porúčal Andre-Frank Zambo Anguissa a dráma sa nekonala. Záverečné slovo mali v 82 minúte "červení diabli", keď Sergia Rica prekvapil prudkou strelou k bližšej žrdi z rohu pokutového územia Marcus Rashford.

"Boli sme silní, agresívni a aktívni. Chvíľami to bol naozaj atraktívny futbal. Prvý polčas bol bezchybný," konštatoval spokojný Mourinho. United je po 16 kolách na 6. priečke so stratou až 16 bodov na lídra z Liverpoolu a 8 na piaty Arsenal.