Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Barcelona skončila, AS Rím ju zdolal a je v semifinále

Futbalista AS Rím Kostas Manolas (druhý sprava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu na 3:0 v odvetnom štvrťfinálovom zápase AS Rím - FC Barcelona na Olympijskom štadióne v Ríme 10. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Rimania v utorok vo štvrťfinálovej odvete doma zdolali FC Barcelonu 3:0 a idú ďalej vďaka gólu z ihriska súpera, keď v Katalánsku prehrali 1:4.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Futbalisti AS Rím a FC Liverpool postúpili do semifinále Ligy majstrov 2017/18. Rimania v utorok vo štvrťfinálovej odvete doma zdolali FC Barcelonu 3:0 a idú ďalej vďaka gólu z ihriska súpera, keď v Katalánsku prehrali 1:4. FC Liverpool vyhral na pôde Manchestru City 2:1 a potvrdil domácu výhru 3:0.

Tréner Citizens Pep Guardiola postavil do odvety ofenzívnu zostavu so želaním, streliť gól čo najskôr. To sa jeho zverencom podarilo už v tretej minúte, keď Gabriel Jesus zužitkoval skvelú prihrávku Sterlinga z pravej strany. Domáci diktovali tempo hry počas celého prvého polčasu, ale k zvýšeniu skóre mali blízko až v jeho závere. V 41. minúte opečiatkoval ľavú žrď Bernardo Silva a o pár sekúnd dokonca poslal loptu do siete Sane. Gól však rozhodca Lahoz neuznal pre ofsajd, no ten nebol, pretože k Sanemu sa lopta odrazila od hosťujúceho obrancu Milnera. Čo si o verdikte myslí tréner Guardiola si Lahoz vypočul dostatočne nahlas a asi aj vulgárnejším slovníkom, pretože kouča domácich vykázal po polčase na tribúnu. Ten musel odtiaľ prehltnúť vyrovnanie hostí, ktoré prišlo v 56. minúte. Mohamed Salah osvedčil inštinkt kanoniera a priblížil Liverpool k postupu. Ten definitívne potvrdil v 77. minúte Firmino, ktorý využil hrúbku Otamendiho a milimetrovou strelou prekonal Edersona.

Rýchly gól padol aj v Ríme a rovnako urobil radosť domácim. V 6. minúte si na kolmú prihrávku z polovice ihriska nabehol Edin Džeko, a hoci mal po oboch stranách obrancov, podarilo sa mu prekonať ter Stegena. Hostia sa potom snažili držať loptu pod kontrolou, no AS bol nebezpečnejší. V 30. minúte mal ďalšiu šancu český útočník Patrik Schick, po jeho zakončení hlavou letela lopta tesne vedľa. Rimania pokračovali v aktivite aj v druhom polčase, a po ďalšej kolmici na Džeka v 58. minúte zahrávali pokutový kop. Bosnianskeho útočníka totiž v šestnástke nedovolene stiahol k zemi Pique. Loptu si na biely bod postavil Daniele De Rossi a zvýšil na 2:0. Domáci mali na dosah tretí postupový gól a urputne o neho bojovali. V 80. minúte ešte ter Stegen zázračne vyrazil strelu El Shaarawyho, no o dve minúty nestačil na hlavičku Konstantinosa Manolasa. Tá napokon rozhodla o šokujúcom vyradení Kataláncov, ktorí tak vypadli z hry o ich šiesty titul európskeho šampióna v klubovej histórii.

Štvorica semifinalistov sa skompletizuje v stredu po súbojoch Bayern Mníchov - FC Sevilla a Real Madrid - Juventus Turín, prvé súboje o postup do finále sú na programe 24. a 25. apríla.

Odvety štvrťfinále LM 2017/18:

AS Rím - FC Barcelona 3:0 (1:0)
Góly:
6. Džeko, 58. De Rossi (z 11 m), 82. Manolas, rozhodoval: Turpin (Fr.), ŽK: Fazio, Jesus - Pique, Messi, Suarez
/prvý zápas: 1:4, do semifinále postúpil AS Rím/

AS Rím: Alisson – Manolas, Fazio, Juan Jesus – Florenzi, Nainggolan (77. El Shaarawy), De Rossi, Strootman, Kolarov - Džeko, Schick (72. Ünder)
FC Barcelona: ter Stegen – Semedo (84. Dembelé), Pique, Umtiti, Alba – Roberto, Rakitič, Busquets (85. Alcacer), Iniesta (81. Gomes) – Messi, L. Suarez

Manchester City - FC Liverpool 1:2 (1:0)
Góly:
3. Jesus - 56. Salah, 77. Firmino, rozhodoval: Lahoz (Šp.), ŽK: Ederson, B. Silva - Mane, Alexander- Arnold, Firmino, van Dijk
/prvý zápas: 0:3, do semifinále postúpil FC Liverpool/

Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Laporte – Fernandinho – B. Silva (74. Gündogan), De Bruyne, D. Silva (66. Agüero) – Sterling, Jesus, Sane
FC Liverpool: Karius – Alexander-Arnold (81. Clyne), Lovren, van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain, Wijnaldum, Milner – Salah (89. Ings), Firmino (81. Klavan), Mane


Tréner Barcelony Valverde: Je to pre nás ťažká rana


Futbalisti AS Rím sa v utorok postarali o jeden z najväčších obratov v histórii Ligy majstrov. Po jasnej prehre 1:4 v prvom štvrťfinálovom dueli s FC Barcelona dokázali v domácej odvete zdanlivo nemožné a po triumfe 3:0 senzačne vyradili z hry jedného z horúcich ašpirantov na zisk trofeje. V novodobej histórii LM sa tak Rimania premiérovo prebojovali medzi elitné kvarteto.

"Dokázali sme to a nebolo to o šťastí," žiaril na rímskom Olympijskom štadióne radosťou tréner talianskeho celku Eusebio Di Francesco. Pred odvetou tvrdil, že jeho zverencom pomôže do semifinále iba "zázrak", po nej už ale myslí na najvyššie méty: "Toto nie je všetko, s týmto sa nemôžeme uspokojiť. Tento tím musí mať za cieľ finále v Kyjeve. Máme výnimočné mužstvo, prečo by sme sa tam nemali snažiť dostať?"

Iba dva tímy dokázali v histórii vyraďovačky Ligy majstrov zvrátiť minimálne trojgólové manko z prvého zápasu a postúpiť ďalej - Deportivo La Coruňa zdolalo AC Miláno 4:0 po prehre 1:4 vo štvrťfinále v roku 2004 a Barcelona vlani v odvete osemfinále deklasovala Paríž St. Germain 6:1, keď v prvom stretnutí prehrala 0:4.

Rimania už v prvom dueli na Camp Nou napriek vysokej prehre naznačili svoje možnosti a v utorok im stačilo necelých šesť minút, aby sa dostali do vedenia zásluhou Edina Džeka. Ten istý hráč v 58. minúte vybojoval penaltu, ktorú s istotou premenil kapitán Daniele De Rossi a zápas tak razom dostal zápletku, na ktorú Katalánci neboli pripravení. Hostia pôsobili vpredu bezzubo a ťažko sa vyrovnávali s aktívnou hrou domácich, ktorí sa urputne snažili o postupový tretí gól. O ten sa osem minút pred koncom postaral presnou hlavičkou po rohovom kope Konstantinos Manolas a dokonal prvotriednu senzáciu.

"Teraz ma nazaujíma, že som sa stal súčasťou histórie AS. Som hlavne šťastný, že sme sa dostali do semifinále cez giganta, akým je Barcelona. V prvom zápase nám odopreli dve penalty, dnes sme ale ukázali, že môžeme zdolať každého," vyhlásil Manolas, ktorý rovnako ako De Rossi pred týždňom pomohol Barcelone vlastným gólom. V odvete už obaja skórovali do správnej bránky a výrazne sa tak pričinili o historický moment. Rím sa v "novej" Lige majstrov (od 1992) tak ďaleko ešte nedostal, v niekdajšom Európskom pohári majstrov bola pre AS vrcholom finálová prehra v roku 1984 v rozstrele z bieleho bodu s FC Liverpool v Ríme.

Barcelona vypadla vo štvrťfinále LM už v tretej sezóne za sebou, v predchádzajúcich ročníkoch v rovnakej fáze stroskotala na Atleticu Madrid a Juventuse Turín. "Je to pre nás ťažká rana," neskrýval sklamanie kouč hostí Ernesto Valverde. "Mali sme veľkú šancu na postup, ale nezvládli sme to. Je to bolestivé pre nás, je to bolestivé pre všetkých našich priaznivcov. Celý zápas nás vysoko napádali a my sme sa s ich presingom nedokázali vyrovnať. Bol to pre nás zlý deň. Musíme otvorene priznať, že súper hral veľmi dobre a my naopak nie."

Kapitán katalánskeho tímu Andres Iniesta vytvoril rekord v poradí už 22. štartom vo štvrťfinále Ligy majstrov, viac ale už pravdepodobne nepridá. "Je možné, že to bol môj posledný zápas v tejto súťaži. Momentálne prežívame obrovské sklamanie, veľmi sme chceli tento rok celkový triumf a znova sa nám to nepodarí. Vzhľadom na náskok, s ktorým sme do odvety išli, sa to zdá až neuveriteľné a je naozaj ťažké sa s tým zmieriť," povedal Iniesta. Doplnil ho spoluhráč zo stredu poľa Sergio Busquets: "Súper ukázal úplne iný prístup a morálku ako my, na čo sme nedokázali reagovať. Práve preto bol dnes vo všetkých aspektoch lepším tímom."

Ohlasy médií:



Gazzetta dello Sport: "Zázračná noc vo večnom meste. AS Rím ponížil Barcelonu a po víťazstve 3:0 postúpil do semifinále. Prezident klubu James Pallotta sa po fantastickom obrate okúpal vo fontáne na Piazza di Popolo spoločne s rímskymi tifosi."

Corriere della Sera: "Vrcholné predstavenie v podaní AS Rím. Giallorossi sú po triumfe 3:0 nad Barcelonou v semifinále Ligy majstrov. De Rossi bol monštruózny."

Corriere dello Sport: "Rímska rozprávka - AS na Stadio Olimpico ponížil Barcelonu a postúpil do semifinále."

La Repubblica: "Impozantní Rimania prevalcovali Barcelonu a zahrajú si v semifinále Ligy majstrov."

Marca: "Bol to nepochybne najväčší výsmech Barcelony v histórii Ligy majstrov. Suarez, Umtiti, Semedo a Alba pripomínali na ihrisku turistov."

Mundo Deportivo: "Historický debakel Barcelony v Ríme. Blaugranas sa rozlúčili s pohárovou Európou, hráči AS dokonali neuveriteľný obrat."

El Pais: "Večný výsmech Barcelony. Zverenci Ernesta Valverdeho sa museli skloniť pred umením rímskeho AS, ktorý demonštroval, že je vo vynikajúcej forme."

L'Equipe: "La Romantada. Kto by to bol povedal, že AS Rím po prehre 1:4 na Camp Nou zvíťazí na Stadio Olimpico 3:0 a postúpi do semifinále."

Kicker: "Senzácia na úkor Barcelony, AS do semifinále. Talianom sa vo štvrťfinálovej odvete podaril "Rímsky zázrak."

bbc.com: "Rimania predviedli senzačný comeback a po triumfe 3:0 postúpili cez Barcelonu do semifinále Ligy majstrov."


Liverpool zdolal City aj v odvete, Guardiola: Zaslúži si finále


Futbalisti FC Liverpool sa po desiatich rokoch opäť dostali medzi elitné kvarteto v Lige majstrov. Vo štvrťfinálovom anglickom derby vyhrali nad favorizovaným Manchestrom City oba zápasy. Po triumfe 3:0 v prvom dueli zdolali súpera aj v utorňajšej odvete na jeho trávniku 2:1, hoci najmä v prvom polčase čelili výraznému tlaku domácich.

"Napriek postupu si naďalej myslím, že City je momentálne najlepší tím na svete," vyhlásil bezprostredne po stretnutí na Etihad Stadium kouč Liverpoolu Jürgen Klopp. "Ale tiež som od žrebu vedel, že ich môžeme vyradiť. Nerobí to z nás lepšie mužstvo, no taký je futbal. Všetko je v ňom možné." Liverpool je tak stále v hre o zisk svojej šiestej trofeje v najcennejšom európskom pohári. Predtým sa z triumfu v EPM/LM tešil v rokoch 1977, 1978, 1981, 1984 a naposledy 2005.

City prvý duel pred týždňom nezvládli po zbrabranom prvom polčase, v odvete si ale robili zálusk na rýchly gól a dramatizáciu postupovej tajničky. Ten prišiel už po necelých troch minútach po chybe Virgila van Dijka z kopačky Gabriela Jesusa. "Citizens" mali stály tlak a vyťažili z neho aj druhý gól, no ten im španielski arbitri neprávom upreli pre údajný ofsajd. Televízny záznam ale ukázal, že lopta sa k zakončujúcemu Leroyovi Sanému dostala nie od spoluhráča, ale odrazila sa od obrancu Jamesa Milnera.

"Za stavu 2:0 by to bol iný zápas a v prestávke som to rozhodcovi povedal. Neurazil som ho, iba som povedal: 'Bol to gól, išlo to od Milnera'," vysvetľoval po zápase tréner City Pep Guardiola, ktorého jeho krajan Antonio Mateu Lahoz po protestoch vykázal pred druhým polčasom na tribúnu. "Škoda toho momentu, pretože je veľký rozdiel vyhrávať 1:0 alebo 2:0. Mali sme šance, ale nebolo to vôbec ľahké, pretože súper mal vzadu desať hráčov. Vyradil nás mimoriadny tím so špičkovým trénerom a myslím si, že by si zaslúžil ísť až do finále," uviedol Guardiola. Ten počas svojej kariéry neprehral viackrát so žiadnym náprotivkom, ako práve s Kloppom. Zo 14 vzájomných komforntácií uspel Klopp so svojim tímom proti Guardiolovi až osemkrát a iba päť prehral, spočítala agentúra DPA.

Domáci živili reálnu šancu na postup až do 56. minúty, keď dostali gól na 1:1. Inštinkt kanoniera vtedy potvrdil 39. sezónnym zásahom Egypťan Mohamed Salah, ktorého štart bol pre zdravotné problémy neistý. "Boli sme pod tlakom, ale to som očakával. V šatni som cez polčas hráčom zdôrazňoval, že náš gól môže zmeniť celú atmosféru zápasu," povedal Klopp. Po vyrovnaní potreboval Manchester na postup streliť ešte štyri góly, no po chybe zadáka Nicolasa Otamendiho naopak inkasoval na 1:2 z kopačky Roberta Firmina. Ten zavŕšil "čierny týždeň" zverencov Guardiolu, ktorý prvýkrát počas pôsobenia v City prehral tri zápasy za sebou. V nich inkasovali jeho zverenci spolu až osem gólov.

"Nenájdete tím, ktorý dokáže celú sezónu udržať rovnakú formu, momentum a rytmus pri takom množstve zápasov. To je prakticky nemožné. Keď si zanalyzujem uplynulých desať mesiacov, myslím si, že ich môžem hodnotiť celkom dobre," ospravedlňoval stratu fazóny svojich zverencov Guardiola. Jeho mužstvo je veľmi blízko k titulu v anglickej lige, no s Ligou majstrov sa už muselo rozlúčiť. Guardiola vyhral Ligu majstrov dvakrát s Barcelonou (2009 a 2011), no v piatich sezónach s Bayernom Mníchov a Manchesterom City sa nedostal ani raz do finále.