Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Atletico chce zmazať manko, Real bez Carvajala i Balea

Hráči Atletica Madrid, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doposiaľ žiadnemu tímu sa nepodarilo postúpiť do finále prestížnej súťaže po prehre 0:3 v úvodnom semifinálovom dueli.

Bratislava 9. mája (TASR) - Futbalisti Atletica Madrid sa v stredajšej odvete semifinále Ligy majstrov proti Realu Madrid môžu zapísať do histórie. Doposiaľ žiadnemu tímu sa nepodarilo postúpiť do finále prestížnej súťaže po prehre 0:3 v úvodnom semifinálovom dueli. Kouč Atletica Diego Simeone napriek zložitej pozícii nehádže flintu do žita a tvrdí, že vo futbale je možné všetko. Zápas s tradičným výkopom o 20.45 h povedie ako hlavný rozhodca Turek Cüneyt Çakir.

Atletico v sobotňajšej generálke na Real zdolalo Eibar 1:0. "Pozitívom je, že po prehre s Realom sme sa dokázali rýchlo otriasť. Ak podáme v stredu výnimočný výkon, môžeme proti obhajcovi trofeje a jednému z najlepších tímov na svete zmazať trojgólové manko. Bude to úplne iný zápas ako na Santiago Bernabeu. Som hrdý na mojich hráčov, ktorí po nevydarenom úvode sezóny ukázali bojového ducha. V domácej súťaži sme sa postupne prepracovali na tretie miesto a stále máme šancu postúpiť do finále Ligy majstrov," zdôraznil Simeone. Argentínsky kormidelník dúfa v strelecké prebudenie Antoina Griezmanna, ktorý neskóroval v štyroch zápasoch. V minulotýždňovom súboji proti Realu bol v útoku bezzubý rovnako ako jeho krajan a spoluhráč z francúzskej reprezentácie Kevin Gameiro. "Antoine je výborný hráč a je iba otázka času, kedy sa strelecky opäť chytí. Bolo by skvelé, keby gólový pôst ukončil práve v odvete proti Realu," dodal Simeone, ktorý nemôže počítať so zranenými obrancami Josem Mariom Gimenezom a Juanfranom.

Stredopoliar Atletica Saul Niguez sa spolieha na podporu domáceho publika. "Verím, že fanúšikovia budú našim dvanástym hráčom. Vždy nás podporovali aj vo chvíľach, keď sa nám nedarilo, o čom sme sa presvedčili minulý týždeň na pôde Realu. V odvete nemôžeme hrať bíáznivo a pustiť sa od začiatku bezhlavo do útočenia. Rýchly inkasovaný gól by mohol definitívne zmariť naše šance na postup. Treba hrať trpezlivo, ísť krok za krokom," povedal strelec víťazného gólu proti Eibaru pre španielsky denník Marca. Pre Atletico to bude posledný zápas v európskych klubových súťažiach na štadióne Vicenteho Calderona. Od sezóny 2017/18 budú "Los Colchoneros" hrávať v novom stánku Metropolitano situovanom v severovýchodnej časti španielskej metropoly.

Real má šancu stať sa prvým tímom od roku 2009, ktorý dvakrát za sebou postúpi do finále LM. Naposledy sa to podarilo Manchestru United. Zinedine Zidane nechal v sobotňajšom ligovom zápase proti Granade odpočívať viaceré opory. Autor hetriku z prvého semifinále Cristiano Ronaldo do Andalúzie neodcestoval, Toni Kroos, Luka Modrič i Marcelo zostali na lavičke náhradníkov. Real napriek ich absencii zvíťazil 4:0 a je na druhom mieste tabuľky o skóre za Barcelonou, pričom má k dobru dohrávku na ihrisku Celty Vigo. Podľa Zidana čakajú jeho zverencov najdôležitejšie štyri zápasy v sezóne. "Každý z nich bude pre nás ako finále. V doterajšom priebehu sezóny sme si počínali výborne, teraz to však musíme dotiahnuť do úspešného konca. Najskôr sa musíme čo najlepšie pripraviť na semifinálovú odvetu LM proti Atleticu. Máme dobrú východiskovú pozíciu, ešte však nič nie je rozhodnuté. Dobre vieme, aké je Atletico doma silné. Ak chceme opäť postúpiť do finále, musíme v stredu odohrať perfektný zápas," prízvukoval kormidelník Realu.

"Bielemu baletu" bude v obrane okrem stopéra Pepeho chýbať aj krajný zadák Dani Carvajal, ktorý si v úvodnom dueli s Atleticom zranil koleno. Nahradiť by ho mal Nacho. Pre zranenie lýtkového svalu nebude k dispozícii ani waleský krídelník Gareth Bale. Rovnako ako v domácom stretnutí s mestským rivalom zrejme dostane príležitosť Isco, ktorého forma v závere sezóny graduje. Stredopoliar Casemiro pred ďalším madridským derby avizoval, že Real bude hrať aj odvete na víťazstvo. "Výsledok 3:0 z prvého zápasu nás nesmie ukolísať. Musíme byť maximálne koncentrovaní. V semifinále Ligy majstrov si nemôžete dovoliť ani na chvíľu poľaviť. Súper by vás za to mohol kruto potrestať," uviedol brazílsky reprezentant.

Realu sa v LM proti Atleticu darí. Vlani na milánskom San Sire ho zdolal vo finále po rozstrele z 11 m a získal rekordný jedenásty európsky primát. V roku 2014 v dueli o cennú trofej triumfoval nad týmto súperom 4:1 po predĺžení. V lisabonskom finále Real dlho nevedel prekonať pozornú defenzívu Atletica, vyrovnájúci gól Sergia Ramosa padol až v 93. minúte. "Pusinky" uspeli v konfrontácii s Atleticom aj v sezóne 2014/2015 vďaka gólu Javiera Chicharita Hernandeza zo záveru štvrťfinálovej odvety.

Liga majstrov UEFA 2016/17 - semifinále - odvetný zápas:

Atletico Madrid - Real Madrid (streda, 10. mája, 20.45 h)
Rozhoduje: Cüneyt Çakir (Tur.)

predpokladané zostavy:

Atletico: Oblak - Lucas, Savič, Godin, Filipe Luis - Koke, Gabi, Niguez, Carrasco - Griezmann, Torres
Real: Navas - Nacho, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrič - Isco, Benzema, Ronaldo
/prvý zápas: 0:3/