Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Barcelona chce v odvete s Juventusom zopakovať zázrak

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V druhom stredajšom súboji so začiatkom o 20.45 h AS Monaco privíta Borussiu Dortmund, "kniežatá" sa z Vestfálska vrátili s víťazstvom 3:2.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Futbalisti Barcelony chcú v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov 2016/17 proti Juventusu Turín predviesť ďalší "zázračný" obrat. V osemfinálovej konfrontácii s Parížom St. Germain sa po štvorgólovej prehre dokázali otriasť a doma uštedrili francúzskemu tímu debakel 6:1. Teraz musia na Camp Nou doháňať manko 0:3 z Turína. V druhom stredajšom súboji so začiatkom o 20.45 h AS Monaco privíta Borussiu Dortmund, "kniežatá" sa z Vestfálska vrátili s víťazstvom 3:2.

Barcelonu čaká neľahká úloha streliť Juventusu minimálne tri góly. "Juventus má skvelý tím s prepracovanou defenzívou, napriek tomu je v našich silách postúpiť do semifinále. Musíme tomu veriť. Sme v podobnej situácii ako po prehre v Paríži. Z matematického hľadiska máme iba jednopercentnú šancu na postup, no ak budeme tvrdo makať, podáme sebavedomý výkon a strelíme góly, môžeme dokázať aj nemožné," povedal pre španielske médiá Neymar. Brazílsky útočník pre trest nenastúpil v sobotňajšom súboji španielskej La Ligy proti San Sebastianu, v ktorom Katalánci zvíťazili 3:2.

Tréner Luis Enrique bol spokojný s výsledkom i predvedeným výkonom. "Hráči ukázali proti silnému protivníkovi príkladný prístup. Zatiaľ bojujeme na všetkých frontoch a tento úspech nás posilnil. Je to dobrý odrazový mostík pred pokusom o comeback v LM, určite budeme blízko. Vtedy zariskujeme tak veľmi, že na nich nasadíme možno až ôsmich útočníkov, keď už nebudeme mať čo stratiť. Fanúšikovia musia dôverovať hráčom, ktorí už vyhrali všetko. Sme tím šampiónov. Zvykli sme si na výšiny, kde sa však nedá udržať nepretržite. Musíme sa zlepšiť, ale urobíme všetko pre postup," zdôraznil Enrique. Barcelona ťahá v európskych klubových súťažiach 15-zápasovú domácu víťaznú šnúru.

Obranca Juventusu Giorgio Chiellini priznal, že hviezdny útočný trojzáprah Barcy mu naháňa strach. "Lionel Messi, Luis Suarez a Neymar sú ako žraloci. Ak zacítia krv, zmocnia sa koristi a hryzú dovtedy, až kým nedokončia svoju prácu. Patria medzi päť najlepších útočníkov na svete. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa nedostávali do nebezpečných pozícií v pokutovom území a jeho blízkosti. Kľúčom k úspechu bude vysoký pressing a kompaktná, dobre organizovaná obrana. Nesmieme však byť príliš zatiahnutí, pasívni a iba čakať na súperove útočné akcie, lebo dopadneme ako Paríž St. Germain," uviedol Chiellini pre oficiálnu webovú stránku úradujúceho talianskeho šampióna.

Tréner "starej dámy" Massimiliano Allegri dúfa, že v Barcelone bude môcť počítať aj Paulom Dybalom, ktorý v úvodnom zápase dvakrát prekonal brankára Marca-Andreho ter Stegena. Argentínčan pre zranenie členka nedohral sobotňajšie stretnutie Serie A na pôde Pescary (2:0). "Paulo utŕžil nepríjemný kopanec, do začiatku zápasu by však mal byť fit. V Barcelone to bude úplne iný duel ako v Turíne. Musíme sa usilovať čo najskôr streliť gól," poznamenal Allegri. Dybalu mnohí považujú za nástupcu Meesiho. "Lichotí mi, keď ma prirovnávajú k Messimu. Ten je však iba jeden, tak ako bol v minulosti Diego Maradona. Ešte mi chýba veľa, aby som vo futbale dosiahol to čo Leo. Je obdivuhodné, koľko strelil v drese Barcelony gólov a koľko získal cenných trofejí," vystrúhal svojmu krajanovi kompliment 23-ročný útočník, ktorý pred Veľkonočnými sviatkami predĺžil s Juventusom zmluvu až do 30. júna 2022.

Monaco v Dortmunde potvrdilo svoju ofenzívnu silu a pred domácou odvetou má všetky tromfy v rukách. Trénerovi lídra Ligue 1 Leonardovi Jardimovi bude chýbať suspendovaný Fabinho, ktorý v Signal-Iduna Parku nepremenil pokutový kop. V útoku sa bude Monaco opäť spoliehať na talentovaného Kyliana Mbappeho i Radamela Falcaa, ktorý zariadil ligové víťazstvo 2:1 nad Dijonom. "Vďaka triumfu 3:2 na ihrisku súpera máme dobrú východiskovú pozíciu, ešte však nič nie je rozhodnuté. Sme iba v polovici cesty. Dortmund streli v tejto bundesligovej sezóne vonku veľa gólov, čo je pre nás memento," prízvukoval Jardim.

Dortmund nastúpi bez Marca Bartru. Španielsky obranca sa zotavuje zo zranení, ktoré utrpel pri bombovom útoku na autobus nemeckého klubu. Šéf exekutívy Borussie Hans-Joachim Watzke priznal, že po týchto udalostiach chvíľu uvažoval o odhlásení mužstva z LM. V sobotu v zápase s Eintrachtom Frankfurt sa na dortmundskom štadióne zhromaždilo 81.360 fanúšikov. Po tom, ako domáci hráči splnili trojbodovú úlohu, postavili sa ruka v ruke pred priaznivcov na Južnej tribúne a držali dres s číslom 5, ktorý nosí Bartra. "Moji zverenci ukázali neskutočný prístup už v stredu a zopakovali ho aj proti Frankfurtu. Zaslúžia si najväčšie možné uznanie. Odveta v Monacu bude veľmi náročná, no neskladáme zbrane a pobijeme sa o postup," citovala agentúra DPA slová trénera Borussie Thomasa Tuchela.

Odvetné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov 2016/17, STREDA 19. apríla, 20.45 h:

FC Barcelona - Juventus Turín /rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)/

predpokladané zostavy:

Barcelona: ter Stegen - Mascherano, Pique, Umtiti - Rakitič, Busquets, Iniesta, Roberto - Messi, Suárez, Neymar
Juventus: Buffon - Alves, Bonucci, Chiellini, Sandro - Pjanič, Khedira - Cuadrado, Dybala, Mandžukič - Higuaín
/prvý zápas: 0:3/

AS Monaco - Borussia Dortmund /rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)/

predpokladané zostavy:

Monaco: Subašič - Toure, Glik, Jemerson, Mendy - Silva, Bakayoko, Moutinho, Lemar - Falcao, Mbappe
Dortmund: Bürki - Piszczek, Papastathopoulos, Bender, Schmelzer - Weigl - Dembéle, Castro, Guerreiro, Reus - Aubameyang
/prvý zápas: 3:2/