Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bayern deklasoval Porto a postúpil, Barca do semifinále cez PSG

Futbalisti Bayernu zľava Thomas Müller, Sebastian Rode, Philipp Lahm a Mitchell Weiser sa tešia po výhre 6:1 nad FC Porto v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov v Mníchove 21. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Ani návrat Zlatana Ibrahimoviča s Marcom Verrattim do zostavy nemal pre francúzskeho šampióna taký efekt, aký by si želal.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov a FC Barcelona sa stali prvými semifinalistami Ligy majstrov 2014/2015. Bayern sa v utorňajšej štvrťfinálovej odvete postaral o demontáž portugalského FC Porto, keď doma triumfoval 6:1 vďaka päťgólovej kanonáde v prvom polčase a výrazne presiahol stratu na súpera z prvého duelu po prehre 1:3. "Barca" si zabezpečila už siedmu účasť medzi kvartetom najlepších za uplynulých osem rokov, keď v dvojzápase prevýšila zraneniami sužovaný Paríž Saint Germain herne i gólovo po triumfoch 3:1 vonku a 2:0 doma.



Návrat Ibrahimoviča nepomohol

Ani návrat Zlatana Ibrahimoviča s Marcom Verrattim do zostavy PSG nemal pre francúzskeho šampióna taký efekt, aký by si želal. Pozornosť na seba výrazne pútali najmä domáce esá, pričom v 14. minúte vyzval prvýkrát svojich spoluhráčov Iniesta. Prezentoval sa excelentným sólom stredom ihriska, následne efektne vysunul Neymara a ten otvoril skóre - 1:0. Hoci sa o niekoľko okamihov lopta z Ibrahimovičovej kopačky dostala do domácej brány, pre ofsajd gól neplatil, a to bolo zo strany hostí do konca polčasu všetko. Naopak "Barca" mohla svoju ľahkosť v kombinácii a hernú pohodu premeniť na ďalšie góly. Čo sa nepodarilo Messimu, dokázal v 34. minúte opäť Neymar, no tentoraz hlavou po mäkkom centri Daniho Alvesa sprava - 2:0.

Futbalista PSG Zlatan Ibrahimovič
Foto: TASR/AP


Parížania sa od začiatku druhého dejstva prezentovali sympatickým dojmom, ale navzdory psychickej tiaži ich mohol spasiť len štvorgólový zázrak. Barcelona nechala hosťom viac priestoru, čo mohol po hodine hry využiť Verratti, ale mieril len tesne vedľa priestoru troch žrdí. Bez presnej strely na bránu však PSG nemohlo pomýšľať ani na korekciu výsledku, a hoci držaním lopty sa takmer vyrovnalo domácim, do konca stretnutia už gól nepadol.

Bayern zničil Portu sen

Bayern sa od úvodných minút "zahryzol" do portugalského súpera a ešte v prvom polčase zničil jeho sen o účasti v semifinále. Nápor vygradoval v 14. minúte, keď Bernat centrom zľava posadil gól na hlavu Alcantarovi, na ktorého o osem minút nadviazal Boateng. Porto sa spod tlaku nevymanilo. Vo vlastnej šestnástke mu chýbal potrebný dôraz, brániacim hráčom schopnosť pokrývať pohyblivejšieho súpera a vyhrávať hlavičkové súboje. V 27. minúte to potvrdil Lewandowski ďalšou gólovou hlavičkou a demontáž hostí pokračovala. Necelých desať minút pred polčasom prepadla Fabianovi do brány aj ďalekonosná strela Müllera a následne i presné zakončenie Lewandowského.

Hráč Bayernu Mníchov Jerome Boateng (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Rafinhom druhý gól do bránky FC Porto v odvetnom futbalovom zápase štvrťfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Porto v Mníchove 21. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Hra na jednu bránu

Po zmene strán sa naďalej hralo na jednu bránu, Bayern však už neútočil s takou vervou a nasadením ako v prvom polčase. V ďalšom priebehu s tou istou jedenástkou kontroloval hru, no bez gólovej ujmy len do 73. minúty, keď striedajúci Evandro našiel pred prázdnou bránou Martineza a bolo 5:1. Porto výrazne ožilo, ale dvojgólová strata na priblíženie sa k semifinálovým bránam bola po hosťujúci tím už príliš veľkým sústom v záverečnej štvrťhodine. Naopak v 87. minút sa po druhej žltej karte porúčal pod sprchy Marcano a Xabi Alonso z priameho kopu upravil na konečných 6:1.

Zranení hráči Bayernu Mníchov zľava Franck Ribéry, Mehdi Benatia a David Alaba sa rozprávajú pred odvetným futbalovým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Porto v Mníchove 21. apríla 2015.
Foto: TASR/AP
.
sumáre odviet štvrťfinále LM 2014/2015:

FC Barcelona - Paríž St. Germain 2:0 (2:0)
Góly:
14. a 34. Neymar, ŽK: Luiz, rozhodoval: Moen (Nór.)

/prvý zápas: 3:1, do semifinále postúpila Barcelona/

zostavy:

FC Barcelona: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets (55. Sergi Roberto), Iniesta (46. Xavi) - Messi, Suarez (75. Pedro), Neymar

PSG: Sirigu - van der Wiel, Marquinhos, David Luiz, Maxwell - Verratti, Cabaye (66. Lucas), Matuidi (80. Rabiot) - Cavani (80. Lavezzi), Ibrahimovič, Pastore


Bayern Mníchov - FC Porto 6:1 (5:0)
Góly:
27. a 40. Lewandowski, 14. Thiago Alcantara, 21. Boateng, 36. Müller, 88. Xabi Alonso - 73. Martinez. ŽK: Badstuber - Herrera, Martinez, Ricardo, Marcano, ČK: 87. Marcano (Porto) po 2 ŽK, rozhodoval: Atkinson (Ang.)

/prvý zápas: 1:3, do semifinále postúpil Bayern/

zostavy:

Bayern: Neuer - Rafinha (72. Rode), Boateng, Badstuber, Bernat - Lahm, Xabi Alonso, Thiago Alcantara (90. Dante) - Müller, Lewandowski, Götze (86. Weiser)

Porto: Fabiano - Reyes (33. Ricardo), Maicon, Marcano, Martins Indi - Herrera, Casemiro, O. Torres - Quaresma (46. Ruben Neves), Martinez, Brahimi (67. Evandro)
.

Hráč FC Barcelony Neymar (vľavo) strieľa gól na 1:0 počas odvety štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu SG 21. apríla 2015 v Barcelone.
Foto: TASR/AP


Hráč FC Barcelony Gerard Piqué (vľavo) ukazuje na Neymara (vpravo), ktorý strelil gól na 1:0 počas odvety štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu SG 21. apríla 2015 v Barcelone.
Foto: TASR/AP


Futbalisti FC Barcelony pózujú pred odvetou štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu SG 21. apríla 2015 v Barcelone.
Foto: TASR/AP


Zranení hráči Bayernu Mníchov vľavo Franck Ribéry a Mehdi Benatia sa rozprávajú pred odvetným futbalovým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Porto v Mníchove 21. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Zranený hráč Bayernu Mníchov Arjen Robben drží mikrofón počas interview pred odvetným futbalovým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Porto v Mníchove 21. apríla 2015.
Foto: TASR/AP