Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Buffon chce do zbierky triumf v Lige majstrov: Nič som nedosiahol sám

Gianluigi Buffon. Foto: TASR AP

Pre brankára Juventusu Turín to bude tretí pokus zdvihnúť nad hlavu najcennejšiu európsku klubovú trofej, ktorá mu v rozhodujúcom zápase prestížnej súťaže unikla v rokoch 2003 i 2015.

Rím 30. mája (TASR) - Deň po zisku šiesteho talianskeho titulu za sebou pre Juventus Turín sa Gianluigi Buffon odmietol baviť o majstrovských oslavách. "Ja už myslím na zajtrajšok," zneli 22. mája slová kapitána tímu na titulke turínskeho periodika La Stampa.

Zajtrajšok pre Buffona znamená sobotňajšie finále Ligy majstrov v Cardiffe proti Realu Madrid. Bude to pre neho tretí pokus zdvihnúť nad hlavu najcennejšiu európsku klubovú trofej, ktorá mu v rozhodujúcom zápase prestížnej súťaže unikla v rokoch 2003 i 2015.

Tridsaťdeväťročný brankár má už teraz za sebou úžasnú kariéru. "Som hrdý na to, čo som dosiahol, vyhral a vybojoval na ihrisku. Nikdy sám, vždy ako súčasť tímu. Bez toho slovíčka 'my' by nikdy neboli žiadne víťazstvá ani rekordy. Najúžasnejšie na tom ale je, že ešte nie je koniec..."

Buffon je stále kľúčovým hráčom Juventusu Turín i talianskej reprezentácie, s ktorou sa v roku 2006 tešil z titulu majstrov sveta. Jeho prvá trofej z Ligy majstrov by z neho zároveň urobila výrazného kandidáta na zisk Zlatej lopty pre najlepšieho hráča roka podľa France Football. V ankete skončil v roku 2006 druhý za reprezentačným spoluhráčom Fabiom Cannavarom a v roku 2016 sa dostal do užšieho výberu.

Bez triumfu v Lige majstrov by síce jeho zbierka úspechov nebola úplná, no aj tak už má impozantnú podobu. V tomto roku si pripísal 1000. zápas v profesionálnom futbale, viac ako 600 z nich odohral v Serie A. V drese národného tímu má na konte rekordných 168 duelov. V tejto ligovej sezóne zaznamenal rekordnú sériu 974 minút s čistým kontom a v šiestich stretnutiach vyraďovačky LM inkasoval jediný gól od Monaka.

Ako 21-ročný dosiahol prvý veľký úspech triumfom v Talianskom pohári s Parmou, kde sa tešil aj z víťazstva v niekdajšom Pohári UEFA. Po prestupe do Juventusu v roku 2001 vybojoval so "starou dámou" spolu osem majstrovských trofejí v Serie A, rovnako ako fanúšikovia však do zbierky počíta aj tie z rokov 2005 a 2006, ktoré po korupčnej afére klubu odobrali. Juventus ale neopustil ani po preradení do druhej ligy (2006/07) a v uplynulých troch sezónach ho priviedol trikrát za sebou k domácemu double.