Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Takto vyzerá žreb o skupinovú fázu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvé súboje play off sú na programe 15. a 16. augusta, odvety potom 22. resp. 23. augusta.

Nyon 4. augusta (TASR) - Taliansky tím SSC Neapol so slovenským reprezentantom Marekom Hamšíkom sa v nemajstrovskej vetve play off Ligy majstrov 2017/18 stretne s francúzskym OSG Nice. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

"Partenopei" v uplynulej sezóne postúpili do osemfinále prestížnej súťaže, v ktorom stroskotali na neskoršom víťazovi Reale Madrid. "Dostali sme najťažšieho možného súpera. Pred žrebom som hovoril, že si neželám Nice ani Young Boys Bern," citovala uefa.com slová útočníka Neapola Joseho Callejona.

"Pozeral som na možných súperov a práve Nice som si najmenej želal. Náš súper má vysokú kvalitu. V drese francúzskeho klubu hrá napríklad aj Mario Balotelli. Našim cieľom je dostať sa do skupinovej fázy Ligy majstrov, a preto musíme zvládnuť túto ťažkú prekážku," povedal Hamšík pre svoj oficiálny web.

Dánsky šampión FC Kodaň so stredopoliarom Jánom Gregušom bude v majstrovskej vetve bojovať o skupinovú fázu LM proti azerbajdžanskému Karabachu. Zverenci trénera Staleho Solbakkena v 2. predkole vyradili slovenského majstra MŠK Žilina po výsledkoch 3:1 vonku a 1:2 doma. Do baráže sa dostali cez Vardar Skopje. Po prehre 0:1 v Macedónsku zvíťazili v domácej odvete aj vďaka gólu Greguša 4:1. Slovenský reprezentant videl v druhom polčase červenú kartu a v prvom barážovom dueli tak nenastúpi.

Technický riaditeľ Kodane Johann Lange bol s výsledkom žrebu spokojný. "Nechceli sme dostať silnú Rijeku, ďalší štyria potenciálni súperi boli približne na rovnakej úrovni. Výhodou je, že v odvete budeme mať výhodu domáceho prostredia. Musíme však najprv zvládnuť náročnú cestu do Azerbajdžanu, vyrovnať sa s vysokými teplotami a časovým posunom," povedal Lange pre oficiálnu klubovú stránku.

Ťahákom budú zápasy medzi bundesligovým Hoffenheimom a FC Liverpool na lavičke s nemeckým trénerom Jürgenom Kloppom. Slavia Praha bude čeliť cyperskému APOEL-u Nikózia. "Je to Murphyho zákon, cítil som v kostiach, že dostaneme práve Liverpool. Sme však radi, že si zahráme proti jednému z najslávnejších klubov futbalovej histórie na legendárnom štadióne. Ak chceme získať trofej, musíme zdolať aj Liverpool," zdôraznil tréner Hoffenheimu Julian Nagelsmann.

Prvé súboje play off sú na programe 15. a 16. augusta, odvety potom 22. resp. 23. augusta. Tento ročník je už 63. v elitnej európskej súťaži, resp. 26. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v sobotu 26. mája na Olympijskom štadióne v Kyjeve.

Švento si APOEL neprial, ale verí, že Slavia postúpi



Futbalisti Slavie Praha sa v play off Ligy majstrov 2017/2018 stretnú s cyperským majstrom APOEL Nikózia. Slovenský stredopoliar "zošívaných" Dušan Švento si práve tohto súpera želal najmenej, ale verí, že jeho tím postúpi do skupinovej fázy lukratívnej súťaže.

Na archívnej snímke slovenský futbalista Dušan Švento.
Foto: TASR / Michal Svítok


"Tipoval som Celtic, neprial som si Olympiakos a práve APOEL," povedal Švento pre idnes.cz. APOEL je po slovinskom Maribore papierovo druhým najprijateľnejším súperom. "Pre mňa osobne je to dosť nepríjemný súper. Či už grécky alebo cyperský futbal, trebárs už z klimatického hľadiska. Po futbalovej stránke by som bral Celtic alebo Kodaň. Ale hovorím, je to len môj osobný názor. Prijali sme to, do zápasov dáme všetko," dodal Švento pre klubový web českého šampióna.

APOEL je najúspešnejším klubom na Cypre, získal 25 ligových titulov a v posledných rokoch sa mu darí aj v pohároch. V posledných štyroch ročníkoch hral APOEL skupinovú fázu Európskej ligy, vlani dokonca postúpil až do osemfinále. "V dnešnom futbale je každý zápas otvorený. Vidím naše šance pozitívne, tie play off zápasy sú veľmi ťažké, rozhodujú maličkosti. Verím, že to zvládneme," uzavrel Švento.

Dvojice play off o skupinovú fázu Ligy majstrov 2016/17
(prvé zápasy 16. a 17. augusta, odvety 23. a 24. augusta):

Majstrovská vetva:

FK Karabach - FC Kodaň
APOEL Nikózia - Slavia Praha
Olympiakos Pireus - NK Rijeka
Celtic Glasgow - FC Astana
FC Hapoel Beere-Ševa - NK Maribor

Nemajstrovská vetva:

Istanbul Basaksehir - FC Sevilla
Young Boys Bern - CSKA Moskva
SSC Neapol - OGC Nice
TSG 1899 Hoffenheim - FC Liverpool
Sporting Lisabon - FC SB Bukurešť

Kalendár žrebov LM 2017/18:

24. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)
11. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
16. marca 2018: žreb štvrťfinále (Nyon)
13. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

Zápasový kalendár LM 2017/18:

15.-16. augusta: 1. zápasy play off
22.-23. augusta: odvety play off
12.-13. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
26.-37. septembra: 2. kolo skupinovej fázy
17.-18. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
31. októbra-1. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
21.-22. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
5.-6. decembra 6. kolo skupinovej fázy
13.-14. a 20.-21. februára 2018: 1. zápasy osemfinále
6.-7. a 13.-14. marca: odvety osemfinále
3.-4. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
10.-11. apríla: odvety štvrťfinále
24.-25. apríla: 1. zápasy semifinále
1.-2. mája: odvety semifinále
26. mája: finále (Kyjev, Olympijský štadión)