Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

LM: Obhajca Chelsea proti Juventusu, Hubočanov Zenit má AC Miláno

Foto: TASR/AP

Skupinou "smrti" sa javí D-skupina, v ktorej si zahrá Real Madrid, Manchester City, Ajax Amsterdam a Borussia Dortmund.

Monte Carlo 30. augusta (TASR) - Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov 2012/2013 Chelsea Londýn sa v základnej E-skupine tohtosezónnej edície stretne so Šachtarom Doneck, Juventusom Turín a dánskym nováčikom súťaže FC Nordsjaelland.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb skupinovej fázy, ktorý sa konal v hoteli Grimaldi Forum v Monte Carle.

Klub slovenského legionára Tomáša Hubočana a úradujúci ruský majster Zenit Petrohrad sa v C-skupine skonfrontuje s AC Miláno, Anderlechtom Brusel a Malagou CF. Slovenský futbal nemá v skupinovej fáze klubové zastúpenie, majster MŠK Žilina vypadol v 2. predkole s izraelským Hapoelom Kirjat Šmona. Naposledy sa zo slovenských klubov v skupine predstavila práve Žilina v ročníku 2010/2011.

"Nebude to ľahké. Zdalo sa, že Manchester United mal v minulej sezóne ľahkých súperov a vypadol. Tu si už nemôžete dovoliť žiadne chyby," uviedol sekretár Chelsea Dave Barnard.

Skupina smrti

Skupinou "smrti" sa javí D-skupina, v ktorej si zahrá Real Madrid, Manchester City, Ajax Amsterdam a Borussia Dortmund. "Sme v najťažšej skupine zo všetkých. Ale sme majstri Španielska a sme pripravení bojovať s každým," citovala Cristiana Ronalda z Realu Madrid oficiálna stránka UEFA. Športový riaditeľ "bieleho baletu" Emilio Butragueno dodal: "Veľa šťastia sme pri žrebe nemali. Je to veľmi ťažká skupina, každý zápas bude vyrovnaný a bude mať náročnú atmosféru. Musíme sa pripraviť veľmi dobre. City má mimoriadne silný tím, do ktorého enormne investovali v posledných rokoch. Bude to rival na tej najvyššej úrovni."

"Je to fantastická skupina, sme plní očakávania a naskakuje nám husia koža. Bude plná strhujúcich zápasov. Samozrejme, Manchester City a Real sú oveľa viac finančné silnejší ako my, ale preto sa ich nebojíme," povedal kouč Borussie Jürgen Klopp.

Minuloročného zdolaného finalistu Bayern Mníchov vyzvú v F-skupine FC Valencia, OSC Lille, BATE Borisov. "Valencia bude najťažším súperom. Máme veľkú šancu postúpiť do vyraďovacej fázy, najlepšie by bolo, ak by sa nám to podarilo z prvého miesta," uviedol kapitán Bavorov Philipp Lahm.

Ďalší bundesligista Schalke 04 Gelsenkirchen sa v B-skupine stretne s Arsenalom Londýn, Olympiakosom Pireus a francúzskym majstrom HSC Montpellier. "V Lige majstrov nie je ľahký súper. Čelíme Arsenalu, gréckemu a francúzskemu majstrovi. Arsenal je absolútne špičkový klub. Tešíme sa na zápasy a chceme byť čo najúspešnejší," vyjadril sa tréner Schalke Huub Stevens.

Foto: TASR/AP
V osudí pri žrebe figurovalo 32 klubov zo 17 krajín starého kontinentu. Nováčikmi sú francúzsky majster HSC Montpellier, dánsky šampión FC Nordsjaelland a španielska Malaga. Najvyššie bola nasadená Chelsea Londýn ako obhajca, v prvom koši jej robili spoločnosť FC Barcelona, Manchester United, Bayern Mníchov, Real Madrid, Arsenal Londýn, FC Porto a AC Miláno. Až v druhom koši bol úradujúci anglický majster Manchester City. Dvadsaťdva klubov malo účasť v skupinách zaistenú priamo, desať si vybojovalo štart v európskej smotánke v kvalifikácii, päť z majstrovskej a päť z nemajstrovskej vetvy.

Foto: TASR/AP
Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Platilo pritom pravidlo, že v skupine sa nemohli stretnúť kluby z rovnakej krajiny. Hlavná fáza sa začne v utorok 18. septembra a hrať sa bude do stredy 5. decembra. Do osemfinále postúpia prvé dva tímy z každej skupiny, kluby z tretích miest sa automaticky presunú do jarného 16-finále Európskej ligy UEFA 2012/2013. Pre posledné mužstvá skupín sa účasť v pohárovej Európe skončí. Finále prestížnej súťaže je na programe v sobotu 25. mája 2013 v londýnskom Wembley.



žreb skupinovej fázy LM 2012/2013:

A-skupina: FC Porto, Dynamo Kyjev, Paríž St. Germain, Dinamo Záhreb
B-skupina: Arsenal Londýn, Schalke 04 Gelsenkirchen, Olympiakos Pireus, HSC Montpellier
C-skupina: AC Miláno, Zenit Petrohrad, Anderlecht Brusel, Malaga CF
D-skupina: Real Madrid, Manchester City, Ajax Amsterdam, Borussia Dortmund
E-skupina: Chelsea Londýn, Šachtar Doneck, Juventus Turín, FC Nordsjaelland
F-skupina: Bayern Mníchov, FC Valencia, OSC Lille, BATE Borisov
G-skupina: FC Barcelona, Benfica Lisabon, Spartak Moskva, Celtic Glasgow
H-skupina: Manchester United, Sporting Braga, Galatasaray Istanbul, CFR Kluž



kalendár žrebov LM 2012/2013:

14. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
15. marca 2013: žreb štvrťfinále, semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2012/2013:

18.-19. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
2.-3. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
23.-24. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
6.-7. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
20.-21. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
4.-5. decembra 6. kolo skupinovej fázy
12.-13. a 19.-20. februára 2013: 1. zápasy osemfinále
5.-6. a 12.-13. marca: odvety osemfinále
2.-3. apríl: 1. zápasy štvrťfinále
9.-10. apríla: odvety štvrťfinále
23.-24. apríla: 1. zápasy semifinále
30. apríla-1. mája: odvety semifinále

25. mája: finále (Londýn, Wembley)