Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Futbalová LM začína šlágrom Bayernu s Manchestrom City

Na snímke futbalisti Bayernu Mníchov Foto: TASR/AP

Premiéru v skupinovej fáze LM absolvuje slovinský šampión NK Maribor v domácom stretnutí so Sportingom Lisabon.

Bratislava 16. septembra (TASR) - V šlágri stredajšieho programu 1. kola skupinovej fázy Ligy majstrov 2014/2015 nastúpia futbalisti Bayernu Mníchov proti anglickému šampiónovi Manchestru City. Oba tímy sa navzájom veľmi dobre poznajú - v elitnej súťaži sa budú konfrontovať už tretíkrát za uplynulé štyri roky. Bilancia vzájomných zápasov je vyrovnaná, Bayern aj City si zapísali po dve víťazstvá.

Bayern v generálke na duel LM zdolal v bundeslige Stuttgart 2:0, prišiel však o obrancu Holgera Badstubera, ktorého smola v súvislosti so zraneniami tak pokračuje. Pred aktuálnou sezónou sa vrátil na trávniky po takmer 20-mesačnej pauze, počas ktorej laboroval pre problémy s ľavým kolenom. "Každý vstup do súťaže je dôležitý. Hráme doma, čaká nás silný protivník, ale my chceme tri body. Sme dobre pripravení," konštatoval kouč bavorského giganta Pep Guardiola. V druhom súboji "E-skupiny smrti" si AS Rím zmeria sily s medzinárodne ostrieľaným ruským tímom CSKA Moskva.

V F-skupine Ajax Amsterdam hostí parížsky St. Germain, ktorý do novej sezóny nevstúpil veľmi presvedčivo, keď v troch zápasoch na ihriskách súperov v Ligue 1 získal len tri body za remízy a patrí mu v tabuľke 5. priečka. Nedarí sa však ani Ajaxu, ktorý je v klasifikácii holandskej súťaže rovnako na 5. mieste, hoci naposledy doma zdolal Heracles Almelo 2:1. Parížania v dvoch uplynulých ročníkoch LM stroskotali vo štvrťfinále, v tejto sezóne majú prinajmenšom rovnaké ciele. "Najdôležitejšie je odvádzať dobré výkony a ísť od zápasu k zápasu. V lige sa nám vonku nedarí, v Rennes sme iba remizovali 1:1, no takéto zápasy musí PSG vyhrávať," vyhlásil stredopoliar Javier Pastore. Na Nou Campe FC Barcelona privíta APOEL Nikózia. Favorit súboja je jasný. "Barca znova začína budovať silnú armádu. Je ťažké hrať s mužstvom ako je Barcelona, ktoré má ohromnú útočnú silu a nepožičia vám loptu. Aj my však máme skúsenosti zo zápasov v pohároch. Veríme v dosiahnutie dobrého výsledku," povedal brankár cyperského majstra Urko Pardo.

Chelsea Londýn má príjemné spomienky na Schalke 04 Gelsenkirchen, ktoré zdolalo dvakrát 3:0 v minuloročnej edícii LM v skupinovej fáze. Fanúšikovia "The Blues" sa však obávajú o svojho nového miláčika, ktorým sa po príchode z Atletica Madrid stal kanonier Diego Costa. Naturalizovaný Španiel v štyroch kolách Premier League skóroval až sedemkrát, pričom hral so sebazaprením pri problémoch s podkolennou šľachou a jeho štart proti nemeckému tímu je otázny. "Som v Londýne šťastný, aj keď som si ešte nenašiel čas na prechádzku mestom. Som tu však kvôli futbalu, všetci odo mňa čakajú góly. Zatiaľ sa mi ich očakávania darí napĺňať," vyhlásil Costa. Schalke sa vstup do novej sezóny nevydaril, v troch bundesligových kolách nazbieralo jediný bod. "Musíme sa tvrdo pustiť do práce, vylízať si rany a pozviechať sa. Už proti Chelsea očakávam, že bude tím zdravo nabudený," vyhlásil kouč Schalke Jens Keller.

Debut Mariboru

Po dlhých 15 rokoch sa v skupinovej fáze LM predstaví slovinský šampión NK Maribor, v domácom stretnutí si na úvod zmeria sily so Sportingom Lisabon. V tábore "fialových" panuje optimistická nálada plná očakávania. Po vstupenkách na domáce zápasy sa zaprášilo ako po teplých rožkoch a kouč Ante Šimundža tak nebude mať problém s motiváciou hráčov. "Kvôli chvíľam, ktoré nás čakajú, sa oplatí vo futbale tvrdo drieť. Chceme si zápasy proti silným súperom užiť, ale rozhodne neskladáme vopred zbrane a pokúsime sa hneď v prvom zápase zabodovať," povedal kormidelník Mariboru.

BATE Borisov účinkuje v hlavnej fáze na úkor bratislavského Slovana, ktorý vyradil v play off po výsledkoch 1:1 (v) a 3:0 (d). Bieloruský klub sa v stredu predstaví na pôde FC Porto, v ďalšom zápase H-skupiny Athletic Bilbao hostí Šachtar Doneck.

program stredajších zápasov 1. kola LM 2014/2015 (začiatky stretnutí 20.45 SELČ):

E-skupina

AS Rím - CSKA Moskva /rozhodca: David Fernandez Borbalan (Šp.)/
Bayern Mníchov - Manchester City /Alberto Undiano Mallenco (Šp.)/

F-skupina

Ajax Amsterdam - Paríž SG /Wolfgang Stark (Nem.)/
FC Barcelona - APOEL Nikózia /Deniz Aytekin (Nem.)/

G-skupina

Chelsea Londýn - FC Schalke 04 /Milorad Mažič (Srb.)/
NK Maribor - Sporting Lisabon /Clement Turpin (Fr.)/

H-skupina

Athletic Bilbao - Šachtar Doneck /Tasos Sidiropoulos (Gr.)/
FC Porto - BATE Borisov /Bas Nijhuis (Hol.)/