Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Real ušiel hrobárovi z lopaty, spasila ho až penalta

Cristiano Ronaldo po premenenej penalte. Foto: TASR/AP

Futbalisti madridského veľkoklubu síce v domácej odvete nestačili na Juventus 1:3, ale prebojovali sa ďalej po výhre 3:0 v Turíne.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Futbalisti obhajcu Realu Madrid a Bayernu Mníchov skompletizovali v stredu kvarteto semifinalistov Ligy majstrov 2017/18. Doplnili v ňom AS Rím a FC Liverpool. Real síce v domácej odvete nestačil na Juventus Turín 1:3, ale prebojoval sa ďalej po výhre 3:0 v Turíne. O postupe "bieleho baletu" rozhodol gólom z penalty v nadstavenom čase Cristiano Ronaldo. Bayern potvrdil výhru z ihriska FC Sevilla 2:1 domácou bezgólovou remízou.

Na Santiago Bernabeu začal Juventus od podlahy a z prvého útoku v 2. minúte otvoril skóre. Bývalý Madridčan Khedira z pravého krídla odcentroval na vzdialenejšiu žrď, kde bol úplne voľný Mandžukič a hlavičkou pod brvno šokoval domácich, ktorým chýbal suspendovaný kapitán Sergio Ramos. Prvých 15. minút sa hral vzrušujúci futbal, v 7. minúte mohol dať druhý gól Higuain, ale trafil len Navasa. Potom sa dostal do šance domáci Bale, ale nevyšlo mu to ani na dvakrát. V 10. minúte strelil gól Isco, ale správne neplatil pre ofsajd. Po štvrťhodine hry mohol opäť dať gól Mandžukič, ale nebol pripravený lepšie zakončiť. V 34. minúte skvele zakročil Buffon a zmaril šancu Iscovi. Taliansky majster udrel v 37. minúte druhýkrát a Mandžukič dal gól z takmer identickej situácie ako pri prvom zásahu, akurát center mu adresoval striedajúci Lichtsteiner. V nadstavenom čase prvého dejstva mohol znížiť Varane, ale hlavičkoval iba do brvna.

Tréner domácich Zinedine Zidane urobil v polčase dve zmeny a v 58. minúte práve jeden zo striedajúcich hráčov Asensio zakončil zvnútra šestnástky, no Buffon bol na mieste. V 61. minúte urobil hrubú chybu Navas, ktorému vypadla lopta z rúk a Matuidi darček využil - 3:0 pre hostí. Za tohto stavu spel duel do šokujúceho predĺženia. V 78. minúte Buffon opäť vygumoval Isca a vzápätí mohol znížiť Varane, ale tesne netrafil z otočky. Real tlačil, ale zlyhával v zakončení, do ktorého sa príliš nedostával ani Cristiano Ronaldo hrajúci jubilejný 150. duel v LM. Napokon sa však všetko rozhodlo v nadstavenom čase. Po faule na L. Vazqueza sa kopala penalta, ktorú premenil Ronaldo jeho 15. gólom v tomto ročníku LM. Ešte predtým za protesty videl červenú kartu Buffon. Ronaldo strelil gól v každom jeho zápase v tomto ročníku LM. Real sa kvalifikoval do semifinále ôsmykrát za sebou.

V Allianz Arene si čerstvý nemecký rekordný šampión v prvom dejstve kontroloval postupovú situáciu, hoci Sevilla bola aktívna a hrala ofenzívne. Bavori už v 3. minúte mohli otvoriť skóre, ale James Rodriguez tesne minul z priameho kopu. Domáci sa v druhej polovici polčasu začali presadzovať viac a v 38. minúte Riberymu zneškodnil dobrú strelu brankár Soria. V druhom dejstve najprv Lewandowski hlavičkoval len do bočnej siete, potom v 59. minúte hosťujúci Correa trafil hlavou iba brvno. Sevilla sa stále snažila niečo vymyslieť, tlačila sa dopredu, domácim sa nedarilo využiť otvorenejší priestor v obrane hostí. Gól nepadol a Bayern postúpil do semifinále.

Žreb semifinále je na programe v piatok 13. apríla v nyonskom sídle Európskej futbalovej únie (UEFA). Prvé zápasy semifinále sa budú hrať 24. a 25. apríla, odvety 1. a. 2. mája. Finále sa uskutoční v sobotu 26. mája v Kyjeve.

Odvety štvrťfinále LM 2017/18:

Real Madrid - Juventus Turín 1:3 (0:2)
Góly:
90.+7 C. Ronaldo (z 11 m) - 2. a 37. Mandžukič, 61. Matuidi, ŽK: Carvajal, Marcelo, C. Ronaldo - Pjanič, Mandžukič, Lichtsteiner, Sandro, Costa, Benatia, ČK: 90.+3 Buffon (Juventus), rozhodoval: Oliver (Angl.)
/prvý zápas: 3:0, do semifinále postúpil Real Madrid/

Real: Navas - Carvajal, Varane, Vallejo, Marcelo - Kroos, Casemiro (46. L. Vazquez), Modrič (75. Kovačič), Isco - Ronaldo, Bale (46. Asensio)
Juventus: Buffon - De Sciglio (17. Lichtsteiner), Benatia, Chiellini, Sandro - Khedira, Pjanič, Matuidi - Costa, Higuain (90.+6 Szczesny), Mandžukič

Bayern Mníchov - FC Sevilla 0:0
ŽK:
Wagner - Mercado, N'Zonzi, Banega, ČK: 90.+3 Correa (Sevilla) rozhodoval: Collum (Škót.)
/prvý zápas: 2:1, do semifinále postúpil Bayern/

Bayern: Ulreich - Kimmich, Boateng, Hummels, Rafinha (87. Süle) - Martinez - Robben, Müller, Rodriguez, Ribery (70. Alcantara) - Lewandowski (77. Wagner)
Sevilla: Soria - Navas, Mercado, Lenglet, Escudero - Banega, N'Zonzi - Correa, F. Vazquez (81. Nolito), Sarabia (70. Ramirez) - Ben Yedder (65. Muriel)


Ronaldo spasil Real, Buffon o rozhodcovi: Namiesto srdca má kôš


Futbalisti Juventusu Turín neboli ďaleko od prvotriednej senzácie v podobe vyradenia obhajcu trofeje Realu Madrid zo štvrťfinále Ligy majstrov 2017/2018. Po jednoznačnej domácej prehre 0:3 klesli ich postupové šance k bodu mrazu, ale dvojgólový Mario Mandžukič vykresal nádej a Blaise Matuidi tretím zásahom v odvete na San Bernabeu vložil psychologické tromfy do rúk talianskeho šampióna, ktorý vyrovnal skóre dvojzápasovej konfrontácie.

Všetko nasvedčovalo, že postupujúceho určí predĺženie alebo jedenástkový rozstrel. V nadstavenom čase však po kontakte Medhiho Benatiu s Lucasom Vazquezom nariadil anglický rozhodca Michael Oliver kontroverznú jedenástku, navyše po následných protestoch a ľahkom strčení vylúčil brankársku ikonu "Starej dámy" Gianluigiho Buffona. Nerozcvičený poľský náhradník Wojciech Szczesny proti umiestnenej strele Cristiana Ronalda nemal nárok a portugalský kanonier tak opäť spasil svoj tím, ktorý nebol v stredu večer vo svojej koži a hrozilo mu podobne senzačné vypadnutie, aké postihlo 24 hodín predtým iného španielskeho zástupcu FC Barcelona v súboji s AS Rím. "Nehrali sme podľa našich predstáv, trpeli sme. Dnešný zápas nám ukázal, že vo futbale nič samé z neba nespadne a o všetky úspechy a trofeje treba tvrdo bojovať až do konca. Nehrali sme dobre, ale myslím, že sme si v celkového hľadiska postup zaslúžili," skonštatoval Ronaldo, ktorý nastúpil na 150. zápas v súťaži. Ronaldo je s 15 gólmi najlepším strelcom LM v tejto sezóne a celkovo v tejto súťaži ťahá sériu jedenástich duelov za sebou, v ktorých skóroval. Proti "Juve" strelil už rekordný desiaty gól.

Buffon nechal v mixzóne prúdiť zo svojho vnútra všetky nahromadené myšlienky a emócie. "Namiesto srdca musí mať kôš na odpadky. Toto neurobí človek, ale zviera! Ako môže ľudská bytosť takýmto spôsobom zničiť naše sny? Je hanba, že sa to takto skončilo," soptil Buffon, pre ktorého to bola veľmi trpká rozlúčka s Ligou majstrov. Trikrát si zachytal vo finále, ale na "ušatú trofej" si počas brankárskej kariéry nikdy nesiahol a s týmto statusom sa bude musieť zmieriť. "Som však hrdý na to, ako sme hrali. Nechali sme na ihrisku všetko. Bolo mi cťou nastúpiť proti Realu Madrid, ktorý bol silnejší a podľa mňa tento rok Ligu majstrov opäť vyhrá. Ale toto sme si nezaslúžili. Na takéto zápasy musia byť všetci aktéri vrátane rozhodcu čo najlepšie pripravení. Keď nemá arbiter osobnostné predpoklady na to, aby viedol takéto dôležité zápasy, radšej by ich mal sledovať z tribúny spolu s rodinou a kamarátmi a jesť hranolčeky," pokračoval v "náklade" na hlavného arbitra 40-ročný elegán, ktorého po vylúčení vyprevadil domáci kotol aplauzom.

Tréner Juventusu Massimiliano Allegri sa taktiež nevedel zmieriť s kontroverzným verdiktom rozhodcu. V tuneli pri odchode do šatní prehodil pár slov s kapitánom Realu Sergiom Ramosom, ktorý pre trest v odvete nehral. "Iba som mu povedal, že to nebola čistá penalta," vysvetľoval Allegri, ktorého zverencom nevyšla odplata za vlaňajšie finále LM. V ňom v Cardiffe prehrali 1:4. Real však prinútili načrieť do rezervoára fyzických i psychických síl, "biely balet" predtým v tejto sezóne inkasoval tri góly len od Girony a Barcelony. "Náš plán bol jasný - chceli sme sa pokúsiť streliť čo najskôr prvý gól. To sa nám podarilo a dvojgólové vedenie v polčase nám dodalo sebadôveru, že môžeme pomýšľať na obrat. Neboli sme od neho ďaleko, vypadnúť po jedenástke v nadstavenom čase je kruté a bolestivé," dodal Allegri.

"Nečakali sme, že inkasujeme tak rýchlo. Prvý gól súpera naštartoval k veľkému výkonu. Bol to pre nás ťažký večer, ale som rád, že to pre nás napokon dobre dopadlo. Nemyslím si, že by sme k odvete pristúpili menej zodpovedne, treba rešpektovať aj silu súpera," vyhlásil kouč Realu Zinedine Zidane, ktorý po neúspešnej sezóne v najvyššej domácej súťaži má za úlohu uspieť s tímom tretíkrát v rade v Lige majstrov.

Okrem Realu Madrid sa do semifinále prebojovali aj futbalisti FC Liverpool, AS Rím a Bayernu Mníchov. Žreb semifinále je na programe v piatok 13. apríla v nyonskom sídle Európskej futbalovej únie (UEFA). Prvé zápasy semifinále sa budú hrať 24. a 25. apríla, odvety 1. a. 2. mája. Finále sa uskutoční v sobotu 26. mája v Kyjeve.

Prezident Juventusu Agnelli: Collina by mal odísť


Prezident Juventusu Turín Andrea Agnelli vyzval vo štvrtok na odchod Taliana Pierluigiho Collinu z postu šéfa rozhodcov Európskej futbalovej únie (UEFA). Podľa Agnelliho sa Collina snaží svoju národnosť až príliš kompenzovať v neprospech talianskych klubov.

Turínčania sa spamätávajú zo stredajšej odvety štvrťfinále Ligy majstrov 2017/2018 na štadióne Realu Madrid, kde pokutový kop v nadstavenom čase rozhodol o postupe domácich. Odpískal ho anglický arbiter Michael Oliver. "Obsadenie takejto dôležitej pozície by sa malo meniť každé tri alebo každých päť rokov. Predišlo by sa tým problémom súvisiacim s národnosťou," citovala Agnelliho agentúra AP. Prezident Asociácie európskej klubov (ECA) sa dožaduje aj zavedenia asistenta videorozhodcu (VAR) v Lige majstrov: "Disponujeme technológiou, vďaka ktorej môžeme predísť takýmto omylom. UEFA nie je proti VAR, musí však ešte vyriešiť technické komplikácie. Pokiaľ spočívajú aj v zaúčaní rozhodcov zo všetkých národných zväzov, treba to spraviť pomimo rýchlokurzom."

Agnelli zmenil po zápase v Madride rétoriku v porovnaní s vyjadreniami na marcovom kongrese ECA v Ríme, kde súhlasil s časovým rámcom UEFA a očakával, že VAR sa v Lige majstrov objaví od sezóny 2019/20. Bývalý arbiter Collina pracuje v riadiacej organizácii európskeho futbalu od roku 2010 a vedie aj rozhodcovský program Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na majstrovstvách sveta v Rusku, kde bude technológia debutovať.

Juventusu sa nepozdávala ani prítomnosť kapitána Realu Sergia Ramosa v blízkosti postrannej čiary napriek dištancu. "Rozhodca nič nepochopil. Má 33 rokov, ja som v tom veku prišiel na čelo Juventusu. Je kvalitný, ale toto stretnutie mu nevyšlo," dodal Agnelli, ktorý bol pri záverečnom hvizde tiež pri postrannej čiare.

Ohlasy médií:


Ohlasy európskych médií po stredajšej odvete štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov, v ktorej Real Madrid napriek domácej prehre 1:3 postúpil cez Juventus Turín, keďže v úvodnom stretnutí zvíťazil 3:0:

Marca (Šp.): "Bola to jedenástka!"

El País (Šp.): "Penalta všetkých storočí, najkrutejšia rozlúčka Buffona"

El Mundo (Šp.): "Cristiano vrátil život trpiacemu Realu Madrid"

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Hnev a hrdosť"

Corriere dello Sport (Tal.): "Krádež!"

Il Messaggero (Tal.): "Juventus, Ronaldo a hnev"

BBC (Angl.): "Chaos na Bernabeu - dramatický postup Realu"

Sky Sports (Angl.): "Ronaldo v poslednej chvíli ochromil Juventus"

L'Équipe (Fr.): "Real pod šťastnou hviezdou"

Bild (Nem.): "Ronaldov únik a Buffonovo vzplanutie - dráma Juventusu v Madride"

iDnes.cz (ČR): "Divoký záver na Reale, statočný Juventus vyradil pokutový kop v nadstavenom čase"


Bayernu stačilo 0:0 na semifinále, Müller: Museli sme hrať takticky


Cestu do semifinále Ligy majstrov 2017/18 si futbalisti mníchovského Bayernu vydláždili už v prvom štvrťfinálovom súboji, v ktorom zvíťazili na ihrisku FC Sevilla 2:1. V stredajšej odvete v Allianz Arene sa zrodila bezgólová remíza, ktorá spečatila postup nemeckého šampióna medzi najlepšie štyri tímy súťaže.

Bayern v prvom dejstve kontroloval postupovú situáciu, hoci Sevilla bola aktívna a hrala ofenzívne. Bavori už v 3. minúte mohli otvoriť skóre, ale James Rodriguez tesne minul z priameho kopu. Domáci sa v druhej polovici polčasu začali presadzovať viac a v 38. minúte Riberymu zneškodnil dobrú strelu brankár Soria. V druhom dejstve najprv Lewandowski hlavičkoval len do bočnej siete, potom v 59. minúte hosťujúci Correa trafil hlavou iba brvno. Sevilla sa stále snažila niečo vymyslieť, tlačila sa dopredu. Domácim sa zasa nedarilo využiť otvorenejší priestor v obrane hostí a tak sa stretnutie skončilo 0:0.

Bayern postúpil do 19. semifinále v európskych pohároch. Nerozhodný výsledok so Sevillou síce ukončil jeho sedemzápasovú víťaznú "jazdu" v LM, ale hráčov bavorského giganta to až tak netrápilo. "Bezgólová remíza asi najviac neuspokojila fanúšikov, ktorí chcú vždy vidieť góly. Ale museli sme hrať takticky, pretože prekvapujúce výsledky a senzačné zvraty už v dnešnom futbale nie sú výnimočné. Môžeme byť spokojní s tým, ako sme odvetu zvládli. Súperovi sme nedovolili privoňať k postupu, držali sme sa nášho plánu. Chceme postúpiť do finále, toto mužstvo má tie najvyššie ciele," vyhlásil kapitán Bayernu Thomas Müller, ktorý spolu s obrancom Jeromeom Boatengom nastúpil na jubilejný 100. zápas v európskych pohároch.

Kormidelník Bayernu Jupp Heynckes v príprave prízvukoval hráčom, aby nepodcenili žiadny detail. "Nechceli sme sa dostať do situácie, že inkasujeme gól, ktorý by na nás mohol zapôsobiť rušivo a súpera postaviť na nohy. Po slušnom výsledku z prvého zápasu bolo v odvete dôležité držať sa defenzívnej taktiky a udržať si čisté konto. Podstatné je aj to, že nik z hráčov sa nevykartoval na semifinále," uviedol Heynckes, ktorý na jeseň po prehre 0:3 v skupinovej fáze s Parížom Saint-Germain nahradil na lavičke Carla Ancelottiho. Sedemdesiatdvaročný kouč môže so súčasným tímom zopakovať rok 2013, v ktorom Bayern získal unikátne treble - vyhral Ligu majstrov, bundesligu i Pohár DFB. "Niekoľko veľkých klubov už vypadlo, videli sme prekvapenia na úkor Manchestru City či Barcelony. Ale bez ohľadu na to, kto zostal v hre, si myslím, že moje mužstvo má ohromnú silu a dobré vyhliadky na víťazstvo v Lige majstrov."

Sevilla je päťnásobný víťaz Pohára UEFA, resp. jej nástupníckej súťaže Európskej ligy. V Lige majstrov sa premiérovo prebojovala do štvrťfinále po skalpe Manchestru United. "Liga majstrov je mimoriadne silná súťaž, hrajú v nej mužstvá s ešte vyšším levelom ako v Európskej lige. Bola to pre náš tím dobrá škola. Pokúsili sme sa potrápiť Bayern, odohrali sme dobrý zápas. Som spokojný s výkonom, ktorý hráči podali. Síce sme nepostúpili, ale obstáli sme so cťou," konštatoval kouč andalúzskeho tmu Vincenzo Montella.

Ronaldo je s 15 gólmi neohrozene na čele tabuľky kanonierov


Cristiano Ronaldo je s 15 gólmi suverénne najlepší kanonier po štvrťfinálovej fáze futbalovej Ligy majstrov 2017/18.

Portugalský útočník prispel tromi presnými zásahmi k postupu obhajcu trofeje cez Juventus Turín (3:0 v, 1:3 d) a celkovo v tejto súťaži ťahá sériu jedenástich duelov za sebou, v ktorých skóroval. O sedem gólov menej má na konte trojlístok Wissam Ben Yedder (FC Sevilla), Mohamed Salah a Roberto Firmino (obaja FC Liverpool).

V tímových štatistikách vedie FC Liverpool poradie s najvyšším počtom strelených gólov. "The Reds" ich zaznamenali 33, o šesť viac ako Paríž SG, ten však už v súťaži po osemfinálovom vypadnutí s Realom Madrid nepokračuje.

Najviac streleckých pokusov vyprodukovali hráči Realu Madrid (192). V štatistike držania lopty je najlepší so 63 percentami Manchester City.

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY PO ŠTVRŤFINÁLE LM 2017/18



najlepší strelci:
15 gólov - Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
8 - Wissam Ben Yedder (FC Sevilla), Mohamed Salah (FC Liverpool), Roberto Firmino (FC Liverpool)
7 - Sadio Mane (FC Liverpool), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Edinson Cavani (Paríž SG)

najviac asistencií:
8 - James Milner (FC Liverpool)
5 - Firmino, Luis Suarez (FC Barcelona)
4 - Neymar (Paríž SG), Eden Hazard (Chelsea Londýn), Kevin De Bruyne (Manchester City)

strely na bránku:
32 - Ronaldo
24 - Lionel Messi (FC Barcelona)
18 - Salah

strely mimo bránky:
28 - Ronaldo
17 - Edin Džeko (AS Rím)
14 - Robert Lewandowski (Bayern Mníchov)

najviac faulujúci:
21 - Alex Sandro (Juventus Turín)
17 - Facundo Ferreyra (Šachtar Doneck)
16 - Emre Can (FC Liverpool), Mousa Dembele (Tottenham Hotspur), Fernandinho (Manchester City), Douglas Costa (Juventus Turín)

najviac faulovaní:
28 - Neymar, Paulo Dybala (Juventus Turín)
20 - Talisca (Besiktas Istanbul), Marlos, Taison (obaja Šachtar Doneck)

najviac žltých kariet:
5 - Taulant Xhaka (FC Bazilej)
4 - Tonny Vilhena (Feyenoord Rotterdam), Georgi Džikija (Spartak Moskva), Gerard Pique (FC Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Medhi Benatia (Juventus Turín), Miralem Pjanič (Juventus Turín), De Bruyne, Ever Banega (FC Sevilla)

TÍMOVÉ ŠTATISTIKY:



najviac strelených gólov:
33 - FC Liverpool
27 - Paríž SG
26 - Real Madrid

najviac inkasovaných gólov:
18 - Celtic Glasgow
17 - Anderlecht Brusel, APOEL Nikózia
16 - NK Maribor

strely:
192 - Real Madrid
186 - Bayern Mníchov
158 - FC Liverpool, FC Sevilla

strely na bránu:
79 - Real Madrid
73 - FC Liverpool
70 - Bayern Mníchov

strely mimo bránu:
76 - Bayern Mníchov
68 - Real Madrid
64 - FC Sevilla

najviac rohov:
81 - Real Madrid
78 - Bayern Mníchov
68 - FC Sevilla

držanie lopty (v percentách):
63 - Manchester City
61 - FC Barcelona
57 - Bayern Mníchov