Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Hamšík nastúpi po žrebe proti Ronaldovi: Bude to sviatok.Rozdáme si to

Slovenský futbalista Marek Hamšík z SSC Neapol so spoluhráčmi Foto: TASR/AP

O zložení osemfinálových dvojíc rozhodol pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

Neapol 12. decembra (TASR) - Súperom obhajcu trofeje Realu Madrid v osemfinále Ligy majstrov 2016/2017 bude SSC Neapol v kádri so slovenským futbalistom Marekom Hamšíkom. O zložení osemfinálových dvojíc rozhodol pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

"Real Madrid? A prečo nie? Nastúpime proti jednému z najlepších klubov na svete, proti obhajcovi Ligy majstrov. Bude to veľký futbalový sviatok, tešíme sa na zápasy. Určite bude značný záujem o stretnutia aj na Slovensku. Asi budem musieť rezervovať jednu celú tribúnu," povedal kapitán SSC pre jeho oficiálny web.

Zaujímavé je, že naposledy Neapol proti Realu Madrid hral v septembri roku 1987, keď mal Hamšík dva mesiace. Bolo to v 1. kole Pohára európskych majstrov. V prvom stretnutí vyhral Real na domácom štadióne 2:0, odvetné stretnutie na Sao Paolo pred 84-tisíc divákmi skončilo výsledkom 1:1. V zostave SSC nechýbal ani slávny Diego Armando Maradona. "Je super, že sme dosiahli taký výsledok, aký legendárny tím Neapolu pod vedením Diega Maradonu, aj my nastúpime proti kráľovskému tímu. Tešíme sa na zápasy, rozdáme si to s Realom. Tie stretnutia budú až o dva mesiace, teraz myslíme iba na Seriu A," dodal slovenský reprezentant.

Šlágrami tejto fázy sú zápasy Paríža Saint-Germain s FC Barcelona či Bayernu Mníchov s Arsenalom Londýn. Francúzsky šampión nemá na konfrontácie s katalánskym gigantom príjemné spomienky, dvakrát ho totiž zastavil vo štvrťfinále LM (2012/13, 2014/15). Bayern a Arsenal sa vzájomne taktiež dokonale poznajú, oba tímy sa od sezóny 2000/11 stretli v Lige majstrov už desaťkrát. Bayern vyhral päť duelov, Arsenal tri. Nemecký zástupca je nočnou morou "kanonierov", ktorých dokázal vyradiť v osemfinále už trikrát (2004/05, 2012/13, 2013/14).

Do osemfinále postúpili víťazi ôsmich skupín a mužstvá z druhých miest. Podľa pravidiel LM sa v prvej fáze jarnej vyraďovacej fázy nemohli stretnúť kluby z rovnakej skupiny či krajiny. Víťazi skupín mali privilégium, že figurovali medzi nasadenými mužstvami a prvý zápas odohrajú na ihrisku súpera, odvetu na domácej pôde.

V osudí figurovalo okrem obhajcu trofeje Realu Madrid šesť bývalých šampiónov - FC Barcelona, Bayern Mníchov, Borussia Dortmund, FC Porto, Juventus Turín a Benfica Lisabon. Premiérovo sa do 16-finále prebojoval Leicester City, ktorý sa predstaví proti FC Sevilla.

Najväčšie zastúpenie mal španielsky futbal, ktorý reprezentovalo kvarteto klubov (Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, FC Sevilla). Tri mužstvá dodali Nemci (Bayern Mníchov, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen) a Angličania (Arsenal Londýn, Manchester City, Leicester City), dva boli z francúzskej Ligue 1 (Paríž Saint-Germain, AS Monaco), talianskej Serie A (SSC Neapol, Juventus Turín) a najvyššej portugalskej súťaže (FC Porto, Benfica Lisabon).

Úvodné zápasy osemfinále sú na programe 14., 15., 21. a 22. februára 2017, odvety sa uskutočnia 7., 8., 14. a 15. marca. Žreb štvrťfinále je následne na programe 17. marca, semifinále sa bude žrebovať 21. apríla.

Finále sa uskutoční v sobotu 3. júna na Millennium Stadium vo waleskom Cardiffe.

Reakcie na žreb:

Hans Joachim Watzke, výkonný riaditeľ Borussie Dortmund: "Benfica má v európskom futbale zvučné meno a svoje nezastupiteľné miesto. Je to najsilnejší portugalský klub. Dlho sme s ním nehrali, vnímame však jeho kvalitu. Ale myslím si, že máme dobré šance na postup. Naši fanúšikovia sa majú na čo tešiť."

Vadim Vasiljev, viceprezident AS Monaco: "Ťažký žreb. Manchester City považujem za jasného favorita na postup. Súper disponuje ohromnou útočnou silou. My sa pokúsime predviesť náš najlepší futbal. Výhoda je, že nebudeme pod tlakom, môžeme len prekvapiť. Stane sa, čo sa má stať."

Txiki Begiristain, technický riaditeľ Manchestru City: "Monaco predvádza vo Francúzsku najlepší futbal. Dokázalo prevýšiť Tottenham a nie náhodou vyhralo svoju skupinu. Hrá útočný futbal a má veľmi dobrých hráčov. Bude to ťažké pre oba tímy."

Patrick Kluivert, futbalový riaditeľ Paríža Saint-Germain: "Rozhodne som si želal iného súpera. S Barcelonou sme sa v minulosti stretli a dokázali sme odohrať vyrovnané partie. Myslím si, že aj v tábore súpera si uvedomujú, že postup im nespadne do lona a budú oň musieť tvrdo bojovať. Budú to dva veľké zápasy."

David Miles, klubový sekretár Arsenalu Londýn: "Dostali sme sa do osemfinále Ligy majstrov už sedemnástykrát v rade, čo svedčí o fantastickej práci trénera Wengera a všetkých hráčov, ktorí sa o toto číslo pričinili. Veríme, že nastal čas prelomiť akúsi kliatbu, ktorá nás v zápasoch s Mníchovčanmi máta, a Bayern zdoláme."

Carlo Ancelotti, tréner Bayernu Mníchov: "Tešíme sa na dva zaujímavé zápasy s Arsenalom. Verím môjmu mužstvu a tomu, že dokážeme vybojovať štvrťfinálovú miestenku. Arsenal má kvalitné mužstvo a na lavičke Arsene Wengera, ktorého ako trénerského kolegu maximálne rešpektujem a uznávam."

Program osemfinále LM:

prvé zápasy:
utorok 14. februára: Benfica Lisabon - Borussia Dortmund, Paríž Saint-Germain - FC Barcelona
streda 15. februára: Real Madrid - SSC Neapol, Bayern Mníchov - Arsenal Londýn
utorok 21. februára: Manchester City - AS Monaco, Bayer Leverkusen - Atletico Madrid
streda 22. februára: FC Porto - Juventus Turín, FC Sevilla - Leicester City

odvety:
utorok 7. marca: SSC Neapol - Real Madrid, Arsenal Londýn - Bayern Mníchov
streda 8. marca: Borussia Dortmund - Benfica Lisabon, FC Barcelona - Paríž Saint-Germain
utorok 14. marca: Juventus Turín - FC Porto, Leicester City - FC Sevilla
streda 15. marca: AS Monaco - Manchester City, Atletico Madrid - Bayer Leverkusen

Kalendár žrebov LM 2016/17:

17. marca 2017: žreb štvrťfinále (Nyon)
21. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

Zápasový kalendár LM 2016/17:

14.-15., 21.-22. februára 2017: 1. zápasy osemfinále
7.-8., 14.-15. marca: odvety osemfinále
11.-12. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
18.-19. apríla: odvety štvrťfinále
2.-3. mája: 1. zápasy semifinále
9.-10. mája: odvety semifinále
3. júna: finále (Cardiff, Millennium Stadium)