Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Real vyradil v semifinále Bayern a je opäť vo finále

Radosť brankára Realu Madrid Keylora Navasa po záverečnom hvizde. Foto: TASR/AP

Španielsky klub usiluje o zisk tretej trofeje najprestížnejšej európskej súťaže za sebou, čím by zopakoval práve počin Bayernu zo sezón 1973/1974, 1974/1975 a 1975/1976.

Madrid 2. mája (TASR) - Futbalisti Realu Madrid sa prebojovali do finále Ligy majstrov 2017/18. Dvojnásobný obhajca trofeje prešiel v semifinále cez Bayern Mníchov, po víťazstve 2:1 na ihrisku súpera spečatil postup v utorkovej domácej odvete, v ktorej remizoval s nemeckým šampiónom 2:2.

Španielsky klub usiluje o zisk tretej trofeje najprestížnejšej európskej súťaže za sebou, čím by zopakoval práve počin Bayernu zo sezón 1973/1974, 1974/1975 a 1975/1976. Súperom Realu vo finále, ktoré sa uskutoční 26. mája v Kyjeve, bude úspešný z druhej semifinálovej konfrontácie medzi FC Liverpool a AS Rím (prvý zápas 5:2).

Odveta semifinále LM 2017/18:

Real Madrid - Bayern Mníchov 2:2 (1:1)
Góly:
11. a 46. Benzema - 3. Kimmich, 63. Rodriguez. Rozhodoval: Cakir (Tur.), ŽK: Modrič, Lucas, Varane, Casemiro (všetci Real)
/prvý zápas 2:1, Real Madrid postúpil do finále/

Real: Navas - Lucas, Varane, Ramos, Marcelo - Kroos, Modrič, Kovačič (73. Casemiro), Asensio (88. Nacho) - Benzema (72. Bale), Ronaldo
Bayern: Ulreich - Kimmich, Hummels, Süle, Alaba - Tolisso (74. Wagner), Alcantara - Müller, Rodriguez (84. Martinez), Ribery - Lewandowski


Bayern vstúpil do odvety vo veľkom štýle. Po nevydarenom zásahu Ramosa sa lopta na hranici päťky odrazila ku Kimmichovi a ten ju v 3. minúte nezadržateľne poslal do siete - 0:1. Odpoveď Realu na seba nenechala dlho čakať. Marcelo poslal center na zadnú žrď, kde nestrážený Benzema hlavou vyrovnal - 1:1. Po dvoch rýchlych góloch sa ofenzívne manévre na dlhší čas stíšili, ďalšia veľká šanca sa zrodila až v 33. minúte a patrila Bayernu. Najskôr Lewandowského rútiaceho sa z ľavej strany vychytal Navas a dorážka Rodrigueza zblízka po dobrej práci Müllera preletela ponad domácu bránku. V 39. minúte pokus Ronalda vyškriabal Ulreich s námahou na roh a na opačnej strane neskončili v sieti strely Tolissa ani Lewandowského, keď pri druhej hráči Bayernu neúspešne reklamovali ruku Marcela v šestnástke.

Pár sekúnd po návrate zo šatní posadila Real na koňa hrúbka brankára Ulreicha. Ten dostal "malú domov" od Tolissa a chcel loptu chytiť proti pravidlám rukami, na poslednú chvíľu si to však rozmyslel a pustil ju za seba, kde číhal Benzema a nevídanou tutovkou nepohrdol - 2:1. V 54. minúte sa Ronaldo ocitol v dobrej palebnej pozícii, ale z voleja nenamieril presne. Bayernu sa krátil čas a nezostalo mu nič iné, len postupne vsadiť všetko na jednu kartu. V 63. minúte ho vrátil do hry Rodriguez, ktorý sa proti Navasovi presadil na druhý pokus - 2:2. V 74. minúte mohli hostia nakloniť postupové misky váh na svoju stranu, nevyspytateľnú strelu Tolissa však bravúrne vyrazil Navas. Ofenzívu bavorského tímu posilnil Wagner, Bayern sa vo veľkom počte tlačil dopredu a Real sa triasol o postup, v napínavom závere však ubránil postačujúci výsledok.

Heynckes: Real môže ďakovať Navasovi


Futbalisti Bayernu Mníchov vyzneli pri pohľade na štatistiky oboch semifinálových konfrontácií v krajšom svetle ako dvojnásobný obhajca trofeje Ligy majstrov. Nemecký šampión sa po domácej prehre 1:2 s Realom Madrid vrátil do boja o postup gólom Joshuu Kimmicha v 3. minúte utorkovej odvety na San Bernabeu, po remíze 2:2 však napokon smoliarsky stroskotal pred bránami finále.

"Dovolím si tvrdiť, že sme v oboch zápasoch boli lepšie mužstvo. Dominovali sme, súper po dnešku môže ďakovať Navasovi za jeho výnimočný výkon. Brankár Realu najmä v závere privádzal našich hráčov do zúfalstva. Remíza 2:2 je pre nás v podstate ako prehra, ale diváci si prišli na svoje, videli nádherný, svetový futbal," citovala stránka uefa.com slová Juppa Heynckesa, ktorý nezopakuje treble s bavorským tímom zo sezóny 2012/2013 a už o pár týždňov odíde do zaslúženého trénerského dôchodku.

"Deväť mesiacov sme budovali túto fantastickú partiu hráčov, ktorá na sebe tvrdo pracovala pre dosiahnutie úspechu. Je skutočná škoda, že sa ich úsilie nepretavilo do finálovej účasti," dodal Heynckes. Jeho tímu v závere prvého polčasu odoprel hlavný rozhodca Cüneyt Cakir jedenástku po ruke Marcela v šestnástke. "Klamal by som, keby som povedal, že sa lopta nedotkla mojej ruky. Takže to mala byť penalta pre Bayern," priznal na rovinu brazílsky ľavý obranca Realu.

Bayernu však podlomila kolená iná situácia, ktorá sa udiala len pár sekúnd po zmene strán. Brankár Sven Ulreich dostal "malú domov" od Corentina Tolissa a chcel loptu chytiť proti pravidlám rukami, na poslednú chvíľu si to však rozmyslel a pustil ju za seba, kde číhal Karim Benzema a nevídanou tutovkou nepohrdol - 2:1. Francúzsky útočník odklial streleckú smolu, keď v dvanástich predošlých stretnutiach skóroval len raz. V pravej chvíli sa však na neho mohol Real spoľahnúť, v odvete s Bayernom dal oba góly svojho tímu. "Benzema vždy tvrdo pracuje pre mužstvo, dnes hral fantasticky. A to tvrdím nielen pre to, že dal dva góly," pochválil svojho spoluhráča nemecký stredopoliar Toni Kroos.

Real Madrid usiluje o zisk tretej trofeje najprestížnejšej európskej súťaže za sebou, čím by zopakoval práve počin Bayernu zo sezón 1973/1974, 1974/1975 a 1975/1976. "Biely balet" je prvý tím po Juventuse (1996-1998), ktorý postúpil tretíkrát v rade do finále LM. "Tento klub má úžasnú históriu a my píšeme jej nové kapitoly. Madrid sa nikdy nevzdáva. V odvete nám silný súper robil veľké problémy, ale verili sme v naše sily a to je ten pravý spôsob, ako sa dosahujú úspechy. Netreba sa vzdávať a treba bojovať do konca za každých okolností. Sme vo finále, tešíme sa z toho, ale zatiaľ sme nič nevyhrali," vyhlásil lodivod španielskeho giganta Zinedine Zidane.

Aj on vyzdvihol výkon kostarického brankára Keylora Navasa, ktorý sa vyznamenal pri viacerých nebezpečných strelách a ukázal, že má skvelé reflexy. "Vo veľkých zápasoch bývajú brankári jazýčkom na váhach. Dnes to bol aj prípad nášho mužstva. Keylor nám veľmi pomohol svojimi zákrokmi v druhom polčase a držal naše nádeje nad vodou. V závere sme veľmi tŕpli, ale napokon sme dosiahli to, čo sme chceli," dodal Zidane.

Súperom Realu vo finále, ktoré sa uskutoční v sobotu 26. mája v Kyjeve, bude postupujúci z druhej semifinálovej konfrontácie medzi FC Liverpool a AS Rím (prvý zápas 5:2).