Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Futbal LM: V utorok Juventus - Real, Allegri víta rolu outsidera

Massimiliano Allegri Foto: TASR/AP Photo

Zápas má výkop v tradičnom čase súťaže o 20.45 SELČ, ako hlavný rozhodca ho povedie Angličan Martin Atkinson.

Bratislava 4. mája (TASR) - Boj o postup do finále futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 v Berlíne (6. júna) má v utorok večer na štadióne v Turíne na programe prvý diel semifinálovej konfrontácie Juventusu s obhajcom Realom Madrid. Bez pochýb ide o duel kontinentálnych gigantov, "biely balet" má na konte 10 titulov v LM, resp. PEM pri trinástich finálových účastiach, "stará dáma" dva pri siedmich účastiach vo finále.

Vzájomná bilancia oboch klubov je bohatá, v pohárovej Európe hrali proti sebe 16-krát, a vždy v LM, resp. PEM. Prvýkrát sa stretli vo štvrťfinále edície 1961/1962, zrodili sa dve výhry hosťujúcich tímov 1:0 a tak o postupe Realu rozhodol tretí zápas v Paríži (3:1). Mierne navrch má španielsky veľkoklub, ktorý vyhral 8 zápasov, prehral sedem, raz sa hralo nerozhodne, celkové skóre je mierne v prospech talianskeho zástupcu 18:16. V týchto zápasoch sa ukázala ako kľúčová výhoda domáceho prostredia, obaja tam vyhrali päťkrát. Raz sa už stretli aj vo finále, v roku 1998 v Amsterdame rozhodol o triumfe Realu 1:0 Predrag Mijatovič. Naposledy sa oba tímy skonfrontovali v skupinovej fáze minulého ročníka, na Santiago Bernabeu vyhrali domáci 2:1 a v Turíne sa hralo nerozhodne 2:2.

"Zebry" cez víkend oslávili štvrtý majstrovský titul v sérii štyri kolá pred koncom Serie A, celkovo už 31 v klubových dejinách. Búrlivé oslavy sa nekonali, je tu totiž Real a v hre aj treble pri účasti vo finále národného pohára. Tréner Massimiliano Allegri má k dispozícii stmelený tím s nesmiernymi skúsenosťami. Zdobí ho najmä excelentná obrana a to bude aj leitmotív oboch semifinále, či sa skvelá ofenzíva obhajcu dokáže presadiť cez taliansky defenzívny val. "Juve" inkasoval v Serii A v doterajších 34 zápasoch len 19 gólov a aj v LM má výbornú obranu, keď v 10 dueloch dostal len 5 gólov a päťkrát vyšiel s čistým štítom. Real na jediný, no rozhodujúci gól vo štvrťfinále proti mestskému rivalovi Atleticu v repríze minuloročného finále potreboval 180 minút a aj teraz ho čaká poriadna fuška. Najmä keď Juventus má v talóne aj futbalovejšie zbrane v podobe skvelej taktiky, schopnosti reagovať na vývoj či ohromného množstva skúseností podporené hviezdami typu Andrea Pirlo a Carlos Tevez. Defenzíva v zložení Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli a Leonardo Bonucci hrá spolu už štyri roky a funguje skvele. "Myslím si, že máme najlepšiu obranu. Perfektne si jeden druhému rozumieme a poznáme sa, keďže hráme spolu už tak dlho," povedal Bonucci. Otázne je, či taliansky múr nepadne pod náporom ofenzívnych schopností úradujúceho najlepšieho futbalistu sveta podľa FIFA Cristiana Ronalda, ktorý 25. hetrikom v La Lige naposledy zostrelil Sevillu. No aj obrana Realu je skvostná, vonku v LM naposledy inkasovala v októbri minulého roku pri výhre 2:1 v Razgrade s tamojším Ludogorcom, čo už je 444 minút. "Juve" doma neprehralo v uplynulých 12 zápasoch v pohárovej Európe.

Tréner Allegri víta pozíciu outsidera. "Nie každý deň hráte s Realom Madrid v takejto fáze. Neočakáva sa, že postúpime do finále, takže si musíme zachovať chladné hlavy. Sme medzi štyrmi najlepšími klubmi v Európe, vyhrali sme Scudetto a sme vo finále Talianskeho pohára. Na to by si pred sezónou mnohí nevsadili. Viacerí si mysleli, že vypadneme už v skupinovej fáze, a my čelíme obhajcovi v boji o postup do finále," citovala Allegriho agentúra Reuters. Už veľa vody pretieklo, čo hral Juventus naposledy hral semifinále LM a pred 12 rokmi vyradil práve Real. Jedinými pamätníkmi domácej výhry Madridu 2:1, resp. výhry 3:1 Juventusu v odvete a postupu "starej dámy" do finále sú obaja brankári Gianluigi Buffon a Iker Casillas.

"Pusinky" po vedením Taliana Carla Ancelottiho, inak bývalého trénera Juventusu v rokoch 1999 až 2001, sú favoritom. Na ihriskách súperov sa im darí, z predchádzajúcich 11 vyhrali osem a dva remizoval, naposledy prehrali v Dortmunde 0:2 v odvete minuloročného štvrťfinále. V La Lige stále bojuje Real o titul, na vedúcu FC Barcelona stráca dva body. Generálka na Juventus bola v réžii hetrikového CR7. "Museli sme vyhrať a celý tím pracoval excelentne. A Cristiano Ronaldo? Zasa bol raz neuveriteľný," povedal Ancelotti po výhre nad Sevillou. "Tvrdo sme robili a zaslúžili sme vyhrať," dodal brazílsky obranca Marcelo, ktorý je už po suspendácii opäť k dispozícii.

Realu bude v Taliansku chýbať zranený Luka Modrič, otázny je waleský krídelník Gareth Bale. Ten laboruje so zranením lýtkového svalu, proti Seville ale už nastúpil ako náhradník. Pozíciu žolíka pri absencii Karima Benzemu a Balea využil Javier Hernandez, chytil sa gólmi a môže hrať aj v Turíne.

Zápas má výkop v tradičnom čase súťaže o 20.45 SELČ, ako hlavný rozhodca ho povedie Angličan Martin Atkinson.