Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Žreb LIGY MAJSTROV: Vo švrťfinále narazia na seba tieto dvojice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvé štvrťfinálové zápasy sú na programe 11./12. apríla, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 18./19. apríla.

Nyon 17. marca (TASR) - Futbalisti Realu Madrid sa ako obhajcovia trofeje vo štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017 stretnú s Bayernom Mníchov. Rekordný 11-násobný držiteľ európskeho pohára číslo jeden nastúpi v prvom zápase u súpera, odveta je na programe na štadióne San Bernabeu. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Ďalšie štvrťfinálové dvojice v otvorenom žrebe bez nasadených, kde už neplatili žiadne obmedzenia, resp. sa mohli stretnúť aj dva tímy z rovnakej krajiny, tvoria Atletico Madrid - Leicester City, Borussia Dortmund - AS Monaco a Juventus Turín - FC Barcelona.

Opäť najväčšie, až trojnásobné zastúpenie vo štvrťfinále má Španielsko (Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid), premiérovo v tejto fáze je anglický majster Leicester City. "Líšky" v osemfinále vyradili FC Sevillu. Nemeckú Bundesligu reprezentujú tradične Bayern Mníchov a Borussia Dortmund, po jednom klube dodali Francúzsko (AS Monaco), resp. Taliansko (Juventus Turín). "Kniežatá" v osemfinále eliminovali Manchester City, sériový taliansky šampión Juventus so poradil s FC Porto.

Real vyhral uplynulé tri súboje s Bayernom, vrátane semifinále v sezóne 2013/2014. Madridský klub, vtedy pod vedením súčasného kouča Bayernu Carla Ancelottiho, vyhral odvetu v Mníchove 4:0. Bola to rekordná prehra Bavorov na domácej pôde na európskej scéne. Vo vyraďovačke sa v pohároch stretli už desaťkrát, oba tímy boli úspešné v piatich prípadoch.

"Mohlo to dopadnúť oveľa lepšie. Bayern je jeden z najsilnejších súperov, akého sme mohli dostať. To isté cítia určite aj oni. Poznáme sa navzájom veľmi dobre, navyše ich trénerom je Carlo Ancelotti, ktorý nás má zmapovaných do detailov. Disponujú špičkovými hráčmi a majú aj dostatok skúseností. Radšej by sme sa s nimi stretli v neskoršej fáze súťaže, ale taký je žreb. Domáca odveta je pre nás miernou výhodou, ale musíme odohrať dobrý zápas v Nemecku. Bude to určite skvelý dvojzápas," povedal v reakcii Emilio Butragueňo, riaditeľ Realu Madrid.

Carlo Ancelotti, bývalý kouč Realu a terajší Bayernu, sa môže stať prvým kormidelníkom, ktorý získa najcennejší európsky klubový titul s tromi klubmi. Okrem Madridu vyhral Ligu majstrov dvakrát s milánskym AC: "Zápasy proti Realu budú mať pre mňa špeciálnu príchuť. Hrať proti nim je vždy vzrušujúce. Poznám ich veľmi dobre. Ale my si veríme a chceme v tejto sezóne Ligu majstrov vyhrať. Myslím si, že máme na to, aby sme Real vyradili. Ale netreba zabúdať, že aj oni majú fantastický tím s fantastickým trénerom."

Monaco a Dortmund sa ešte nikdy nestretli v súťažiach riadených UEFA vo vzájomnom súboji. "Chceli sme sa hlavne vyhnúť Bayernu a určite aj oni nám. Z tohto pohľadu je to pre nás dobrý žreb. Videl som Monaco v súbojoch s Manchesterom City a hrali veľmi dobre. Navyše majú v lige neskutočný gólový rozdiel +58 a toho sa musíme obávať. Bude to veľmi ťažké. V tejto fáze je už v podstate jedno, kto hrá prvý zápas doma," vyjadril sa Hans-Joachim Watzke, šéf Borussie Dortmund.

Atletico a Leicester na seba v pohároch narazili dvakrát a v oboch prípadoch bol úspešný španielsky zástupca. V sezóne 1961/1962 v PVP (1:1 vonku a 2:0 doma) a v ročníku 1997/98 v prvom kole v Pohári UEFA (2:1 doma i vonku). Atletico ešte doma nikdy neprehralo so súperom z Anglicka - päťkrát vyhralo a päťkrát remizovalo. Uspelo aj naposledy na Ostrovoch, keď v roku 2014 v semifinále LM zdolalo Chelsea na jej trávniku 3:1 po bezgólovom výsledku v prvom dueli.

Barcelona a Juventus sa stretli vo finále LM v roku 2015, Katalánci v Berlíne vyhrali 3:1. Bol to iba ich siedmy vzájomný súťažný duel, Barcelona z nich vyhrala tri, Juventus dva a dva zápasy sa skončili nerozhodne. Skóre je mierne v prospech španielskeho tímu 10:8. Emocionálny návrat na Camp Nou tak zažije obranca Dani Alves, ktorý za Barcu odohral 247 stretnutí a vlani v lete prestúpil do Turína. Pred žrebom povedal jasne: "Chcem hocikoho okrem Barcelony..."

Prvé štvrťfinálové zápasy sú na programe 11./12. apríla, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 18./19. apríla. Žreb semifinálových dvojíc LM sa uskutoční opäť v Nyone 21. apríla, pričom zápasy tejto fázy sú na programe 2./3. mája a odvety 9./10. mája. Finále LM sa bude konať v sobotu 3. júna na Millennium Stadium v Cardiffe.

Žreb štvrťfinále LM 2016/2017:

Atletico Madrid - Leicester City
Borussia Dortmund - AS Monaco
Bayern Mníchov - Real Madrid
Juventus Turín - FC Barcelona

kalendár žrebov LM 2016/2017:
21. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2016/2017:
11.-12. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
18.-19. apríla: odvety štvrťfinále
2.-3. mája: 1. zápasy semifinále
9.-10. mája: odvety semifinále
3. júna: finále (Cardiff, Millennium Stadium)