Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

V Monaku žreby skupín Ligy majstrov a Európskej ligy UEFA

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Slovenský klubový futbal už stratil nádej, že skupinu EL si zahrá majster AS Trenčín, keďže v prvom zápase play off pod žilinským Dubňom vysoko prehral s Rapidom Viedeň 0:4.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Monako sa vo štvrtok a v piatok stane centrom európskeho futbalu, keďže sa v ňom uskutočnia žreby skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov, resp. Európskej ligy UEFA pre ročník 2016/17. Slovenský klubový futbal už s najväčšou pravdepodobnosťou stratil nádej, že skupinu EL si zahrá majster AS Trenčín, keďže v prvom zápase play off pod žilinským Dubňom vysoko prehral s Rapidom Viedeň 0:4 a v odvete bude hrať zrejme už len o česť.

Žreb skupinovej fázy LM (štvrtok o 18.00 SELČ) je záležitosťou už len 32 elitných klubov, ktorých ruka osudu rozdelí do ôsmich štvorčlenných skupín. Slovensko bude mať v skupine LM hráčske zastúpenie v podobe kapitána SSC Neapol Mareka Hamšíka, v stredu večer ho ešte môžu doplniť Ján Greguš z FC Kodaň a slovenský mládežnícky reprezentant László Bénes, ktorý figuruje v kádri bundesligovej Borussie Mönchengladbach.

Súčasťou slávnostného ceremoniálu v Grimaldi Forum bude aj vyhlásenie najlepšieho hráča UEFA, ktorým bude jeden z tria Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid), Gareth Bale (Wales/Real Madrid) a Antoine Griezmann (Fr./Atletico Madrid).

Prvý výkonnostný kôš pozostáva z obhajcu Realu Madrid a majstrov prvých siedmich asociácií v renkingu UEFA - Španielska, Anglicka, Nemecka, Talianska, Portugalska, Francúzska a Ruska. Na základe klubových koeficientov UEFA sa ostatné mužstvá rozdelia do ďalších výkonnostných košov. Platí pravidlo, že v skupine sa nemôžu stretnúť kluby z jednej krajiny. UEFA tiež rozhodla, že sa nemôžu spolu stretnúť kluby z Ruska a Ukrajiny.

Účasť medzi elitou malo priamu istých 22 klubov - obhajca Real Madrid, FC Barcelona, Leicester City, Bayern Mníchov, Juventus Turín, Benfica Lisabon, Paríž Saint-Germain, CSKA Moskva, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Arsenal Londýn, FC Sevilla, SSC Neapol, Bayer Leverkusen, FC Bazilej, Tottenham Hotspur, Dynamo Kyjev, Olympique Lyon, PSV Eindhoven, Sporting Lisabon, FC Bruggy a Besiktas Istanbul. K nim sa pridalo 5 víťazov play off majstrovskej vetvy a 5 víťazov play off nemajstrovskej vetvy. Po utorku je známe kvinteto Celtic Glasgow, FC Porto, AS Monaco, Ludogorec Razgrad a Legia Varšava, ktorá v 3. predkole vyradila AS Trenčín. V stredu postúpi päť posledných.

Tento ročník je už 62. v elitnej európskej súťaži, resp. 25. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Cardiffe na Millenium Stadium v sobotu 3. júna 2017.

Žreb skupiny EL bude v piatok o 13.00 SELČ, v osudí bude celkovo 48 klubov. Priamu účasť v tejto fáze malo istú 16 klubov, medzi nimi napríklad aj Manchester United. Z play off LM sa priamo do skupiny dostala desiatka, čo sa po utorku týkalo aj Plzne so slovenskou enklávou, ktorú v play off LM vyradil Ludogorec Razgrad. A z play off EL postúpilo do skupín 22 klubov. Z dvanástich štvorčlenných skupín do jarného šestnásťfinále postúpia prví dvaja. Finále EL 2016/2017 sa uskutoční 24. mája v Štokholme.

Výkonnostné koše pri žrebe skupinovej fázy LM 2016/17:

1. kôš: Real Madrid (obahjca), FC Barcelona, Bayern Mníchov, Leicester City, Benfica Lisabon, Juventus Turín, Paríž Saint-Germain, CSKA Moskva
2. kôš: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Arsenal Londýn, FC Sevilla, FC Porto, SSC Neapol, Bayer Leverkusen
3. kôš: Tottenham Hotspur, Dynamo Kyjev, Olympique Lyon, PSV Eindhoven, Sporting Lisabon, FC Bruggy
4. kôš: AS Monaco, Beşiktaş Istanbul, Legia Varšava, Ludogorec Razgrad
- FC Bazilej bude v 2. koši iba ak v stredu Manchester City vypadne
- Celtic Glasgow v 3. alebo 4. koši v závisloti od stredajších výsledkov