Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Česko podľahlo v Olomouci Škótsku 1:2

Na snímke vľavo český stredopoliar Jakub Pešek oslavuje gól v zápase 2. kola B-divízie Ligy národov vo futbale Česko - Škótsko v Olomouci 7. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Českí reprezentanti sa najbližšie predstavia v 2. skupine B-divízie LN 11. októbra na pôde Izraela.

Olomouc 7. septembra (TASR) - Škótski futbalisti vyhrali vo svojom druhom vystúpení v 2. skupine B-divízie Ligy národov v Olomouci nad Českom 2:1 a so štyrmi bodmi sa vyšvihli na čelo tabuľky. Domáci tím nastúpil po dvoch koronavírusových prípadoch a kompletnej výmene mužstva v improvizovanom zložení, napriek tomu bol veľmi blízko k zisku bodu. Česi sú po prehre s tromi bodmi na druhom mieste skupiny o bod pred Izraelom, ktorý remizoval v Netanyi so Slovenskom 1:1.

Česi museli po piatkovom víťaznom zápase so slovenskou reprezentáciou v Bratislave (3:1) sformovať úplne nové mužstvo, keďže pôvodný výber rozpustili v dôsledku obáv zo šírenia koronavírusu. Káder s minimom reprezentačných skúseností tvorili najmä hráči miestnej Sigmy, Baníka Ostrava či Slavie Praha. Tím viedli tréner David Holoubek, ktorý má štandardne na starosti reprezentáciu do 18 rokov, a kouč "dvadsiatky" Jiří Žilák. Napriek improvizovanej zostave začali domáci aktívne a v 12. minúte sa ujali vedenia, Stanislav Tecl našiel "českou uličkou" Jakuba Peška a ten sám pred Davidom Marshallom nezaváhal. Tento moment prebral Škótov, ktorí prevzali iniciatívu. Ich tlak gradoval a v 27. minúte sa dočkali vyrovnania, keď center Liama Palmera usmernil do bránky Landon Dykes. Po zmene strán posúdil rozhodca stret Malinského v pokutovom území s Robertsonom ako faul a nariadil pokutový kop, ktorý premenil Ryan Christie - 1:2. Domáci reagovali niekoľkými nebezpečnými strelami, ktoré buď tesne minuli cieľ, alebo ich zlikvidoval pozorný Marshall. V samom závere zachránila hostí od vyrovnania žrď, ktorú opečiatkoval striedajúci Antonín Růsek.

Českí reprezentanti sa najbližšie predstavia v 2. skupine B-divízie LN 11. októbra na pôde Izraela. Škóti už 8. októbra nastúpia proti tomu istému súperovi v baráži ME 2020 a o tri dni neskôr privítajú v LN Slovákov.

LN 2020/2021 - 2. kolo:



B-divízia, 2. skupina:

Olomouc

Česko - Škótsko 1:2
(1:1)
Góly: 12. Pešek - 27. Dykes, 52. Christie (z 11 m). ŽK: Malínský, Jánoš - Armstrong, Robertson, McKenna, Palmer

Česko: Mandous – Holeš, Hubník, Jemelka, Zelený – Jánoš, Havlík (81. Růsek) – Malínský, Budínský (55. Breite), Pešek (76. Potočný) – Tecl
Škótsko: Marshall – Palmer, Cooper, McKenna, Robertson – McTominay, Fleck (61. McGinn), McLean – Christie, Dykes (67. Paterson), Armstrong (80. McGregor)