Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: SR je v prvom koši B-divízie, v hre je derby s Českom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zápasy v skupinách sú na programe od septembra do novembra 2018, hrá sa systémom každý s každým doma aj vonku.

Lausanne 23. januára (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia spozná na stredajšom žrebe vo švajčiarskom Lausanne (12.00 h) mená súperov v novovytvorenej súťaži Lige národov. Pred žrebom v rámci B-divízie figuruje v prvom z troch košov spolu s Rakúskom, Walesom a Ruskom. Súpermi zverencov trénera Jána Kozáka v skupinovej fáze premiérovej edície súťaže tak budú jeden z kvarteta Švédsko, Ukrajina, Írsko, Bosna a Hercegovina a jeden zo štvorice Severné Írsko, Dánsko, Česko, Turecko.

Liga národov je nový projekt UEFA, ktorý prinesie viac súťažných konfrontácií na úkor prípravných zápasov. Za účasť v B-divízii Ligy národov zinkasuje Slovenský futbalový zväz (SFZ) milión eur. Ak Slováci triumfujú v skupine, zarobia ďalší milión eur.

Päťdesiatpäť krajín rozdelila Európska futbalová únia (UEFA) do výkonnostných skupín podľa umiestnenia v rebríčku národných tímov. Prepočet koeficientu každej krajiny vznikol na základe výsledkov z MS 2014 vrátane kvalifikácie, ME 2016 vrátane kvalifikácie a z kvalifikácie MS 2018. Pred žrebom platili dve obmedzenia - Rusi sa nemohli stretnúť s Ukrajinou a Azerbajdžan z politických dôvodov nesmel figurovať v jednej skupine spolu s Arménskom.

Najlepších 12 krajín sa dostalo do A-divízie, rovnako tucet do B-divízie, pätnásť do C-divízie a zostávajúcich 16 tímov bude štartovať v D-divízii. V "áčku" a "béčku" vzniknú štyri trojčlenné skupiny, v "céčku" jedna trojčlenná a tri štvorčlenné a v "déčku" štyri štvorčlenné.

Zápasy v skupinách sú na programe od septembra do novembra 2018, hrá sa systémom každý s každým doma aj vonku. Najslabšie mužstvo z každej zo skupín klesne o jednu divíziu, víťaz každej zo skupín postúpi do vyššej. Víťazi štyroch skupín v rámci A-divízie si v júni 2019 zmerajú sily na finálovom turnaji. Počas žrebu v Lausanne predstavia aj trofej, o ktorú budú národné tímy bojovať.

V roku 2019 prebehne riadna kvalifikácia ME, z každej z desiatich skupín preniknú na šampionát dve krajiny. Dôležité je, že kvarteto tímov si prostredníctvom Ligy národov v play off v marci 2020 vybojuje postup na ME 2020. V tejto dodatočnej baráži má každá liga jedno účastnícke miesto a o tie budú bojovať v spomínanom termíne štyri najlepšie krajiny, ktoré si postup nezaistia v kvalifikácii. O zvyšné 4 miestenky na ME sa teda pobije 16 tímov, ich držitelia budú musieť zvládnuť semifinále a finále.

Slovenský futbalový zväz na žrebovacom akte budú zastupovať prezident SFZ Ján Kováčik, generálny sekretár Jozef Kliment, viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník, asistent hlavného trénera Jána Kozáka Štefan Tarkovič a hovorkyňa zväzu Monika Jurigová.

A-divízia:

1. kôš: Nemecko, Portugalsko, Belgicko, Španielsko
2. kôš: Francúzsko, Anglicko, Švajčiarsko, Taliansko
3. kôš: Poľsko, Island, Chorvátsko, Holandsko

B-divízia:

1. kôš: Rakúsko, Wales, Rusko, SLOVENSKO
2. kôš: Švédsko, Ukrajina, Írsko, Bosna a Hercegovina
3. kôš: Severné Írsko, Dánsko, Česko, Turecko

C-divízia:

1. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Škótsko, Slovinsko
2. kôš: Grécko, Srbsko, Albánsko, Nórsko
3. kôš: Čierna Hora, Izrael, Bulharsko, Fínsko
4. kôš: Cyprus, Estónsko, Litva

D-divízia:

1. kôš: Azerbajdžan, Macedónsko, Bielorusko, Gruzínsko
2. kôš: Arménsko, Lotyšsko, Faerské ostrovy, Luxembursko
3. kôš: Kazachstan, Moldavsko, Lichtenštajnsko, Malta
4. kôš: Andorra, Kosovo, San Maríno, Gibraltár

Termíny skupinovej fázy Ligy národov:

1. kolo: 6.-8. septembra 2018
2. kolo: 9.-11. septembra 2018
3. kolo: 11.-13. októbra 2018
4. kolo: 14.-16. októbra 2018
5. kolo: 15.-17. novembra 2018
6. kolo: 18.-20. novembra 2018

Žreb finálového turnaja: začiatok decembra 2018

Finálový turnaj: 5.-9. júna 2019

Žreb play off o účasť na ME 2020: 22. novembra 2019

Play off o účasť na ME 2020: 26.-31. marca 2020