Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Maradona hviezdil v spomienkovej šou, zabŕdol do Pelého, odprosil syna

Na archívnej snímke z 25. novembra 2016 argentínska futbalová legenda Diego Maradona. Foto: TASR/AP

Bývalý kapitán argentínskej reprezentácie, s ktorou získal v roku 1986 titul majstra sveta, pôsobil v Neapole v rokoch 1984-1991 a zanechal tu hlbokú brázdu.

Neapol 17. januára (TASR) - Legendárny argentínsky futbalista Diego Maradona bol ústrednou postavou pondelkovej slávnostnej akcie v opernej sále San Carlo, na ktorej si miestny klub SSC Neapol pripomenul 30. výročie od zisku prvého majstrovského titulu. Hlavným bodom programu bolo predstavenie s názvom "Tre volte dieci" (Trikrát desať - pozn.), ktoré zmapovalo Maradonovu úchvatnú kariéru na Apeninskom polostrove i jeho ďalšie hráčske úspechy.

Bývalý kapitán argentínskej reprezentácie, s ktorou získal v roku 1986 titul majstra sveta, pôsobil v Neapole v rokoch 1984-1991 a zanechal tu hlbokú brázdu. "Partenopei" priviedol v roku 1987 k zisku prvého talianskeho titulu, o tri roky získal s Neapolom aj druhé scudetto. Okrem toho vybojoval s SSC aj Taliansky pohár (1987), na medzinárodnej scéne zažiaril klub v sezóne 1988/1989 v Pohári UEFA, ktorého sa stal víťazom. V roku 1991 však "Božský Diego" musel opustiť Taliansko pre problémy s drogami, okrem toho ho obvinili z daňových únikov. V drese SSC nastrieľal celkovo 115 gólov a napriek početným eskapádam ho fanúšikovia Neapola stále milujú a uctievajú ako modlu.

"Cítim sa tu ako doma a vždy to tak bolo," prihovoril sa Maradona obecenstvu v sále. Niektorí z 1300 divákov neváhali zaplatiť za vstupenku na akciu aj sumu 330 eur. "Počul som nejaké sťažnosti, vraj lístky boli drahé. Ale urobili sme to kvôli tomu, že keď má šou Pelé, predávajú sa vstupenky za 200 eur. A Pelé musí byť vždy druhý..." vybuchlo publikum smiechom po Maradonovej narážke na iného velikána - Brazílčana Pelého.

Na konci šou sa hlavný protagonista ospravedlnil svojmu synovi Diegovi, ku ktorému sa dlhé roky nepriznával. "Po tridsiatich rokoch prosím môjho syna o odpustenie. Diego, už by som ťa nikdy viac neopustil," dojal Maradona svojho potomka, ktorý sedel v hľadisku.

Maradona je v Neapole už od soboty. Päťdesiatšesťročný futbalový virtuóz sa v rámci návštevy svojho "druhého domova" stihol stretnúť s prezidentom SSC Aureliom de Laurentiisom. Spoločne preberali možnosti vzájomnej spolupráce na klubovej aj medzinárodnej úrovni, kde by Maradona mohol pôsobiť v roli ambasádora. "Tento klub milujem, pretože má úžasných fanúšikov. Želám si, aby mal Neapol znova víťazný tím schopný konkurovať Juventusu, Interu, AC Miláno a AS Rím," povedal Maradona.