Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

BLAMÁŽ: Chorváti uštedrili v kvalifikácii EURO 2020 Slovákom debakel

Na snímke slovenský futbalista Róbert Mak (uprostred) padá pred bránou súpera počas kvalifikačného zápasu E- skupiny EURO 2020 Slovensko - Chorvátsko v Trnave v piatok 6. septembra 2019. Foto: TASR

V Trnave inkasovali Slováci v 45. minúte po strele Nikolu Vlašiča a v 47. minúte aj z kopačky Ivana Perišiča. Na 3:0 pre vicemajstrov sveta zvýšil v 72. minúte po individuálnej akcii Bruno Petkovič.

Trnava 6. septembra (TASR) - Slovenskí futbalisti prehrali v dnešnom kvalifikačnom zápase EURO 2020 v Trnave s Chorvátskom vysoko 0:4. Zverenci českého trénera Pavla Hapala sa najbližšie predstavia v E-skupine o tri dni v Budapešti proti Maďarsku.

Na trnavskom Štadióne Antona Malatinského inkasovali Slováci v 45. minúte po strele Nikolu Vlašiča a v 47. minúte aj z kopačky Ivana Perišiča. Na 3:0 pre vicemajstrov sveta zvýšil v 72. minúte po individuálnej akcii Bruno Petkovič. A v 89. minúte na konečných 0:4 upravil hlavou Dejan Lovren. Slovensko má v tabuľke po štyroch zápasoch šesť bodov, Chorváti a Maďari po deväť.

V prvom polčase sa hral zaujímavý futbal s množstvom šancí. Hostia začali náporom, už v prvej minúte Dúbravku prinútil k zákroku Vlašič. Slováci pôsobili zakríknutejšie, Makov prienik s pádom v šestnástke penaltu nepriniesol. V 8. minúte nebezpečne vypálil Modrič a o pár okamihov napálil brvno Dúbravkovej brány Brozovič.

Na druhej strane odpovedal štipľavou strelou Mak, Livakovič musel vyboxovať. Následne pohrozil Bartolac, ale oveľa väčšiu šancu mal v 29. minúte po rohu Vida, ku ktorému sa lopta vrátila, ale on z úplnej blízkosti prestrelil. O pár sekúnd predviedol po vysunutí od Kucku pekné sólo Duda, ale už nemal silu lepšie zakončiť.

O ďalších pár okamihov sa pekným sólom prezentoval Petkovič, ale Dúbravka perfektným reflexom nohou loptu vyrazil. V 35. minúte spojnicu Dúbravkovej brány trafil Perišič a ten istý hráč o minútu z uhla opäť nebezpečne vystrelil, ale Dúbravka nohou vyrazil na roh. Chorváti išli zaslúžene do vedenia v poslednej minúte prvého polčasu, keď Vlašič dostal veľa priestoru a umiestnenou strelou k pravej tyčke otvoril skóre.

Hapal do druhého polčasu poslal namiesto Rusnáka Boženíka. Domáci si nepostrážili jeho začiatok a pykali po strele Perišiča, ktorú nešťastne tečoval za chrbát Dúbravku Škriniar. Znížiť mohol Mak, no jeho strelu z uhla Livakovič vyrazil. V 54. minúte Dúbravka s námahou vyrazil strelu Petkoviča. Chorváti hrali v pohode, stále boli nebezpeční a ich akcie zaváňali ďalším gólom.



Dosiahli ho v 72. minúte, keď sa Petkovič pohral so stredom domácej obrany a rutinérsky prekonal Dúbravku. Na Slovákov už "padla deka" a hostia bavili ďalšími peknými akciami. Hapalovci sa síce snažili znížiť, ale nedarilo sa im niečo vymyslieť. Naopak, inkasovať mohli po akciách striedajúcich Brekala a Pašaliča, ktorého skvele uvoľnil Modrič. Napokon ale v 89. minúte na konečných 0:4 upravil hlavou Dejan Lovren.

Pavel Hapal, tréner SR: "Chorváti hrali vo veľkom pohybe, my sme nestíhali. Hostia podali neskutočný výkon, zaslúžene vyhrali. Mali aj ďalšie šance, skončilo sa to pre nás ešte mierne. Uvidíme, ako naše mužstvo zareaguje pred zápasom s Maďarskom."

Marek Hamšík, kapitán SR: "V prvom rade je to naša chyba, podali sme slabý výkon, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku. Mohlo z toho byť aj vyššie víťazstvo Chorvátov. Bolo to o kolektívnom výkone, ktorý bol z našej strany slabý."

Róbert Boženík, útočník SR: "Som rád za šancu, ktorú som dostal, ale nemôžem byť spokojný. Prehrali sme 0:4, Chorváti nás prevýšili, čo ma mrzí. Mal som čo najviac ponaháňať súperových obrancov, zakryť si loptu. Nedarilo sa nám, za stavu 0:2 na nás padla deka a už sme sa z toho ťažko dostávali."

Milan Škriniar, obranca SR: "Chorváti majú veľkú silu, sú veľmi silní na lopte, my sme boli málo agresívni v strede poľa, púšťali sme ich blízko k bráne. Veľa sme toho nepredviedli. Veľa sa toho na nás valilo, nebolo to jednoduché. Zaslúžili sme si takúto facku, bolo to z našej strany veľmi slabé. Musíme na túto prehru čím skôr zabudnúť."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Podarilo sa nám zvíťaziť vysoko 4:0. Od prvej do poslednej minúty sme hrali dobre, agresívne. Skórovali sme v najlepšom čase, hoci nie v prvých 30 minútach ako sme si predstavovali."

"Gratulujem mojim hráčom k výbornému výkonu. Nie som prekvapený, viem, aké sú kvality mojich hráčov, hrali energicky a dobre kombinačne. Udržali sme emócie na uzde. Bol to jeden z najlepších zápasov, aký sme pod mojim vedením odohrali. Bola to explózia talentu."


Slovensko - Chorvátsko 0:4 (0:1)

Góly: 45. Vlašič, 47. Perišič, 72. Petkovič, 89. Lovren.

Rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nemci)

18.098 divákov.

SR: Dúbravka - Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka (63. Haraslín), Lobotka - Rusnák (46. Božník), Hamšík, Mak (79. Ďuriš) - Duda

Chorvátsko: Livakovič - Bartolec, Lovren, Vida, Barišič - Modrič, Brozovič - Rebič (70. Brekalo), Vlašič (81. Badelj), Perišič - Petkovič (83. Pašalič)


Tabuľka E-skupiny:

1. Maďarsko 4 3 0 1 6:4 9

2. Chorvátsko 4 3 0 1 9:4 9

3. Wales 4 2 0 2 4:4 6

4. SLOVENSKO 4 2 0 2 7:6 6

5. Azerbajdžan 4 0 0 4 4:12 0