Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Del Bosque odchádza do trénerského dôchodku

Vicente del Bosque Foto: TASR/Pavel Neubauer

Del Bosque v minulosti trénoval Real Madrid a Besiktas Istanbul. Na konte má dve prvenstvá v Lige majstrov, Španielsko v roku 2010 priviedol k triumfu na MS a tiež k obhajobe európskeho primátu.

Madrid 1. júla (TASR) - Anabáza na lavičke španielskej futbalovej reprezentácie bude posledným angažmánom v trénerskej kariére Vicenteho del Bosqueho. Šesťdesiatpäťročný úspechmi ovenčený kormidelník oznámil svoju rezignáciu vo štvrtok, tri dni po prehre 0:2 s Talianskom v osemfinále majstrovstiev Európy vo Francúzsku.

"Bezpochyby nemám záujem pokračovať na poste kouča. Diskutovali sme o tom dlho a ide o konečné rozhodnutie. S národnou federáciou mám platný kontrakt do 31. júla, dovtedy si budem plniť pracovné povinnosti. Keď prezident zväzu Angel Maria Villar Llona uzná za vhodné, oznámi môjho nástupcu, na ktorého čaká náročná kvalifikácia o postup na svetový šampionát. Odchod nie je jednoduchý, bol som šťastný a nikto ma nemôže obviniť zo zanedbávania roboty," povedal Del Bosque rozhlasovej stanici Radioagaceta, citoval ho server football-espana.net.

Bývalý defenzívny stredopoliar priznal, že na EURO 2016 nebol s realizačným tímom spokojný náhradný brankár Iker Casillas, pred ktorým dostal vo všetkých štyroch stretnutiach prednosť David de Gea: "Rozumiem mu, lebo nikdy nepovedal, že nechce chytať. So spoluhráčmi komunikoval perfektne, s personálom to už nebolo ideálne. Casillas je jediný zverenec, ktorého som neinformoval o mojom odchode. Možno sme sa zmýlili v prístupe k nemu, ale jeho renomé to nijako nemôže poškodiť. Verím, že v budúcnosti sa náš vzťah urovná. Niet dôvodu na zlú vôľu."

Del Bosque v minulosti trénoval Real Madrid a turecký Besiktas Istanbul. Na konte má dve celkové prvenstvá v najvyššej španielskej súťaži i Lige majstrov, Španielsko v roku 2010 priviedol k premiérovému triumfu na majstrovstvách sveta a o dva roky neskôr tiež k obhajobe európskeho primátu. V roku 2002 ho vyhlásili za najlepšieho klubového lodivoda Európskej futbalovej únie (UEFA).