Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Islanďania sa pokúsia proti domácemu Francúzsku o ďalší zázrak

Hráči Islandu oslavujú úvodný gól Ragnara Sigurdssona do bránky Anglicka počas futbalového zápasu osemfinále Anglicko - Island na ME 2016 vo futbale v Nice 27. júna 2016. Foto: TASR/AP

Úspešné mužstvo z tohto zápasu si medzi najlepšou štvoricou zmeria sily s víťazom duelu Nemecko - Taliansko.

St. Denis 1. júla (TASR) - Štvrťfinálový program tohtoročných majstrovstiev Európy skompletizuje nedeľné stretnutie domácej francúzskej futbalovej reprezentácie a Islandu. Začne sa o 21.00 h na Stade de France na okraji Paríža pod dozorom holandského hlavného arbitra Björna Kuipersa. Úspešné mužstvo z tohto zápasu si medzi najlepšou štvoricou zmeria sily s víťazom duelu Nemecko - Taliansko.

Islanďania sa pokúsia o ďalší zázrak po tom, ako v osemfinále vyradili Angličanov. Teraz však na nich čaká ešte silnejšie mužstvo a jeden z hlavných adeptov na celkové prvenstvo. Francúzsku, ktoré na úvod vyraďovacej fázy zdolalo Írsko, sa na vlastnej pôde podarilo na vrcholných podujatiach triumfovať už v rokoch 1984 (ME) aj 1998 (MS).

"Toto bude ešte ťažší duel. Francúzi hrajú vo vyššom tempe s loptou, takže bude náročnejšie brániť ich. Disponujú rýchlosťou i výbornými individualitami, musíme sa pripraviť," upozornil útočník severanov Jon Dadi Bödvarsson na oficiálnej internetovej stránke Európskej futbalovej únie (UEFA). "Na veľkom turnaji je zakaždým nadchádzajúci zápas ten najdôležitejší. Myslím si a verím, že dokážeme Francúzov potrápiť," dodal jeden z dvojice hlavných trénerov Lars Lagerbäck. Zatiaľ čo jeho káder je kompletný, Didierovi Deschampsovi pre disciplinárny trest nepomôžu stredný obranca Adil Rami ani stredopoliar N'Golo Kante. Ramiho miesto zaujme mladík Samuel Umtiti. Avizovaná akvizícia FC Barcelona si pripíše debut v seniorskej reprezentácii. "Aj keď som do tohto turnaja ešte nezasiahol, snažím sa z pobytu vyťažiť maximum," uviedol Umtiti, ktorý v rebríčku francúzskych stopérov predstihol Eliaquima Mangalu. "Nezáleží, akých hráčov majú suspendovaných, pretože ich kvalita sa rozprestiera naprieč celou nomináciou. V každom tíme hľadáte silné a slabé stránky, no vo francúzskom je na nájdenie slabín potrebná lupa," pokračoval Lagerbäck.

Výber "galského kohúta" už môže rátať s ľavým bekom Patriceom Evrom, ktorý sa zotavil zo zranenia ľavej ruky: "Mám pred sebou najdôležitejšie stretnutie mojej medzinárodnej kariéry. Pripravujeme sa na islandské dlhé autové vhadzovania, čo však neznamená, že im dokážeme zabrániť. Nezávisí, kto nastúpi po mojom boku v obrane." Spomedzi Islanďanov vo štvrtok naplno netrénoval Aron Gunnarsson a zaberal len individuálne. Lagerbäckov kolega Heimir Hallgrimsson však ubezpečil, že išlo iba o dôsledok hráčovej pomalšej regenerácie medzi vystúpeniami. Upokojil tak islandské periodikum Morgunbladid i miestnych fanúšikov obávajúcich sa o zdravotný stav kapitána.

Štvrťfinále:
Francúzsko - Island (nedeľa 3. júla, 21.00 h, Stade de France)

Predpokladané zostavy:
Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Griezmann, Payet, Coman - Giroud
Island: Halldorsson - Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthorsson, Bödvarsson