Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kapitán Škrtel: Nemci boli jasne lepší

Na snímke slovenský futbalista Martin Škrtel s matkou Janou Škrtelovou po osemfinále na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Nemeckom a Slovenskom, 26. júna 2016 vo francúzskom Lille. Slovensko prehralo s Nemeckom 0:3. Foto: TASR/Michal Svítok

Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel rovnako ako tréner Ján Kozák a jeho spoluhráči priznal, že Nemci boli v nedeľňajšom osemfinále jasne nad sily debutanta na EURO.

Lille 27. júna (TASR) - Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel rovnako ako tréner Ján Kozák a jeho spoluhráči priznal, že Nemci boli v nedeľňajšom osemfinále jasne nad sily debutanta na EURO. V jeho hodnotení po prehre 0:3 v Lille prevládal smútok z vysokej prehry, ale s celkovým účinkovaním Slovákov na ME vyslovil spokojnosť.

Slováci mali iné taktické plány, rýchly gól na začiatku polčasu, resp. druhý krátko pred prestávkou ich koncept rozmetali. "Bol to iný zápas ako sme proti nim hrali v príprave. Boli jasne lepší, dali tri góly a mali ešte ďalšie šance. Dnes bol zápas s Nemcami ťažký. Vedeli sme, že nejakú otvorenú partiu s nimi hrať nemôžeme. Chceli sme hrať zo zabezpečenej obrany a pokúšať sa o nejaké brejky. Ale bohužiaľ sme dostali skoro gól a potom sa vývoj zápasu zmenil," hodnotil v mixzóne ešte stále stopér FC Liverpool, ktorý ale s najväčšou pravdepodobnosťou po šampionáte zmení dres.

Tridsaťjedenročný bývalý hráč Zenitu Petrohrad odpovedal aj na otázku, či bol postup medzi elitnú kontinentálnu šestnástku slovenským maximom. "Či bolo osemfinále maximum? Samozrejme, vždy sa dá urobiť viac, ale dnes boli Nemci jasne lepší. Postupom času môžeme považovať postup z ťažkej skupiny za úspech. Veď sme porazili Rusov a remizovali sme so silnými Angličanmi."

Osemfinalista MS 2010 v JAR nechcel ani špekulovať, či pri inej konštelácii súperov mohli Slováci pomýšľať na iný výsledok: "Mohli sme ešte dostať Chorvátov. Či už by to ale boli Nemci alebo Chorváti, v osemfinále EURO si súpera nevyberiete. Myslím, že Chorváti by boli tak isto silní ako Nemci."


Na snímke kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel hovorí s novinármi v mediacentre na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 23. júna 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


O budúcnosť slovenského futbalu sa nebojí. Hoci reprezentačná generácia sa obmení, terajší "mladí" majú podľa jeho slov potenciál stať sa piliermi hry osemfinalistu EURO 2016 vo Francúzsku. Kapitán "sokolov" Martin Škrtel po tvrdej, ale zaslúženej stopke 0:3 od nemeckých majstrov sveta ocenil, ako tím spoločne fungoval po dlhý čas prípravy pred a počas ME a postup do osemfinále označil za veľký úspech. Prezradil aj, že sa už teší na spoločné chvíle s rodinou a tiež, že titul majstrov Európy by doprial Angličanom. Futbalu má momentálne plné zuby a ak si ešte na turnaji pozrie nejaký zápas, tak až finále.

Škrtel sa o slovenský futbal nebojí

Slováci hrali na dvoch veľkých turnajoch a vždy postúpili do osemfinále. Aj na MS 2010 v JAR, aj teraz vo Francúzsku. Či sa niekedy podarí dostať za túto hranicu, ešte stále stopér FC Liverpool nevedel povedať presne, jasne ale vyhlásil, že budúcnosť slovenského futbalu je dobrá: "Neviem, či sa to tejto generácii ešte podarí. S niektorými chalanmi sme tu spolu osem, deväť, desať rokov. A táto generácia bola úspešná. Uvidíme, v akom zložení budeme pokračovať ďalej. Myslím si, že mladší chalani, ktorí do mužstva prišli, či už Škriniar, Hrošovský, Gyömbér, Greguš, ukázali, že kvalitu majú a do mužstva patria. O budúcnosť slovenského mužstva sa nemusíme báť."

Najväčšie pozitívum je, ako sme fungovali

Po nedeľňajšom vyradení v Lille s Nationalelf 31-ročný stopér ako kapitán pomenoval aj najväčšie pozitívum slovenského tímu na turnaji: "Najväčšie pozitívum je, ako sme fungovali. Nie je jednoduché byť v kolektíve taký dlhý čas bez toho, aby vznikali problémy. Ale v tomto mužstve žiadne problémy neboli, už som to povedal viackrát, fungujeme ako rodina, či už na ihrisku alebo mimo neho. Vzťahy sú vynikajúce. To potvrdí každý s tým, že sme si tých päť týždňov užili. A urobili sme všetko preto, aby sme dosiahli dobrý výsledok a potešili fanúšikov."


Zľava Slováci, Ján Ďurica, Juraj Kucka, Martin Škrtel a Ondrej Duda sa tešia po strelení gólu počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Teraz si chce od futbalu vyčistiť hlavu a užiť si zaslúžené voľno. "Hlavne chcem vidieť rodinu. Ten čas bez nej bol strašne dlhý. Psychicky to bolo dosť náročné, pretože sme boli s chalanmi spolu päť týždňov bez rodín. Myslím si, že každého prvé kroky pôjdu za rodinou," povedal hráč, ktorý by si ale najskôr rád vyriešil budúcnosť. V klube "The Reds" s najväčšou pravdepodobnosťou končí, hoci má ešte platný kontrakt, a o jeho služby sa bijú popredné európske kluby. "V prvom rade by som to chcel vyriešiť. A potom s pocitom, že už budem vedieť kde budem hrávať v budúcej sezóne, tak potom si až oddýchnuť. Ale uvidíme. Po prílete sa spojím s agentom a uvidíme, ako sme na tom a kde budem pokračovať."

Futbalu má momentálne dosť, pozerať v televízii nadchádzajúce zápasy na šampionáte netúži. "Skôr nie ako áno. Hlavne si chcem teraz užiť rodinu. Už mi veľmi chýba. Ale možno finále si nenechám ujsť. Dovtedy však pochybujem, že si nejaké zápasy pozriem," povedal a napokon pridal aj svoj tip na majstra Európy: "Nemci sú silní, to potvrdili aj proti nám, Taliani majú výbornú fazónu. Možno Španieli a Angličania. Ak by som si mal tipnúť iba jedného, tak by som to doprial Angličanom."