Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Maďarsko prehralo s Belgickom 0:4, Belgicko je vo štvrťfinále

Belgický futbalista Yannick Carrasco strieľa gól na 4:0 v osemifinále majstrovstiev Európy vo futbale medzi Maďarskom a Belgickom 26. júna 2016 vo francúzskom Toulouse. FOTO TASR/APBelgium's Yannick Carrasco scores his side's fourth goal during the Euro 2016 round of 16 soccer match between Hungary and Belgium, at the Stadium municipal in Toulouse, France, Sunday, June 26, 2016. (AP Photo/Petr David Josek) Foto: TASR AP

Zverenci trénera Marca Wilmotsa sa vedenia ujali v 10. minúte po hlavičke obrancu Alderweirelda, výhru potvrdili v druhom polčase Batshuayi, Hazard a Carrasco.

Toulouse 26. júna (TASR) - Futbalisti Belgicka zvíťazili v osemfinálovom zápase ME vo Francúzsku nad Maďarskom 4:0 a po presvedčivom výsledku postúpili medzi osmičku najlepších mužstiev turnaja. Zverenci trénera Marca Wilmotsa sa vedenia ujali v 10. minúte po hlavičke obrancu Alderweirelda, výhru potvrdili v druhom polčase Batshuayi, Hazard a Carrasco. Belgičania sa vo štvrťfinále stretnú s Walesom, ktorý vyradil Severné Írsko.



Osemfinále:

Maďarsko - Belgicko 0:4 (0:1)

Góly: 10. Alderweireld, 78. Batshuayi, 79. Hazard, 90+1. Carrasco, rozhodovali: Mažič – Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.), ŽK: Kádár, Lang, Elek, Szalai - Vermaelen, Batshuayi, Fellaini, 28.921 divákov.

Zostavy:

Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász (79. Böde), Kádár - A. Nagy, Gera (46. Elek) - Lovrencsics, Pintér (75. Nikolič), Dzsudzsák - Szalai

Belgicko: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan, Witsel - De Bruyne - Mertens (70. Carrasco), R. Lukaku (76. Batshuayi), Hazard (81. Fellaini)



Belgičania dokazovali svoje postupové ambície od prvých minút. Proti víťazovi F-skupiny nastúpili vo vysokom tempe a rýchlo si vypracovali aj prvé príležitosti. V 6. minúte sa v pokutovom území uvoľnil Lukaku, jeho pokus Király stihol vyraziť na rohový kop. Aktivita Belgičanov pokračovala a vyústila do gólu v 10. minúte. Na priamy kop De Bruyneho si ideálne nabehol Alderweireld a hlavou otvoril skóre. De Bruyne sa o tri minúty dostal za obranu súpera, po krátkom úniku skúsil krížnou strelou prekvapiť Királyho, ale maďarský veterán jeho úmysel zmaril. V 35. minúte bol k videniu pekný futbalový moment, o ktorý sa postarali z priameho kopu strieľajúci De Bruyne a brankár Király, ktorý efektným zákrokom zabránil istému gólu. Zahanbiť sa však nedali ani Maďari. V 39. minúte si Lovrencsics vylepšil streleckú pozíciu na kraji šestnástky a strieľal tvrdo, ale tesne nad Courtoisovu bránku. Maďari sa skúšali presadiť strelami z väčšej vzdialenosti a zle nemieril ani maďarský kapitán Dzsudzsák, ktorý tesne minul ľavú žrď belgickej bránky.

Maďari dávali zlepšeným výkonom zabudnúť na belgickú prevahu z úvodu zápasu. V druhom dejstve sa snažili o vyrovnanie, ale neustále si museli dávať pozor na kontrami hroziacich Belgičanov. Király predviedol ďalší efektný zákrok už v prvých sekundách druhého polčasu proti strele Hazarda. Belgičania účinne bránili svoj náskok a v 66. minúte im dôležitým zákrokom pomohol brankár Courtois proti tvrdej strele Pintéra. Maďarský gól neprichádzal a tak sa šance chopili Belgičania. V 78. minúte potiahol akciu Hazard po ľavej strane, do šestnástky poslal prízemný center, na ktorý si nabehol nekrytý Batshuayi a po minúte na trávniku upravil na 2:0. Maďarský tréner zareagoval okamžitým posilnením ofenzívy, ale krátko na to inkasoval jeho tím aj tretíkrát. Hazard sa opäť presadil na ľavej strane, dostal sa na os ihriska a z hranice šestnástky nedal Királymu šancu - 0:3. V závere zápasu sa ešte Maďari dostali do niekoľkých streleckých pozícií, ale Courtouis si udržal čisté konto. Maďari napokon inkasovali aj štvrtý gól, keď sa do úniku dostal striedajúci Carrasco a strelou popri Királym spečatil postup Belgicka.



Hlasy (uefa.com):

Eden Hazard, kapitán Belgicka a hráč zápasu podľa UEFA: "Bol to veľký zápas, v ktorom sme dosiahli zaslúžené víťazstvo. Mohli sme skórovať aj viackrát, ale brankár súpera predviedol niekoľko skvelých zásahov. Sme radi, že sme vo štvrťfinále."

Bernd Storck, tréner Maďarska: "Samozrejme, že si súper zaslúžil víťazstvo. V prvom polčase sme mali príliš veľký rešpekt k súperovi. V druhom sme sa viac snažili, ale neboli sme za to gólovo odmenení. Gratulujem Belgicku k postupu, ale napriek tomu som rád za výkon môjho mužstva na ME. Myslím si, že Francúzsko môžeme opustiť so vztýčenými hlavami."

Gábor Király, brankár Maďarska: "Myslím si, že celý tím odviedol maximum. Teraz, krátko po zápase, sme všetci vyčerpaní, ale môžeme si povedať, že sme do toho dali všetko. Hrali sme proti dokonalému belgickému tímu, ktorý má šancu na víťazstvo na ME."