Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Portugalské médiá vyzdvihujú po postupe mladíka Sanchesa

Portugalský futbalista Renato Sanches (vpravo) sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 vo štvrťfinálovom zápase Poľsko - Portugalsko na ME vo futbale v Marseille 30. júna 2016. Foto: TASR/AP

Sanches v Marseille obstaral momenty, ktoré v národnom tíme Portugalska zvyčajne ležia na pleciach Cristiana Ronalda.

Marseille 1. júla (TASR) - Renato Sanches bol najospevovanejším portugalským futbalistom po utorňajšom postupe cez Poľsko (1:1 pp, 5:3 z 11m) v prvom štvrťfinále EURO 2016. Strelil vyrovnávajúci gól, predviedol sebavedomý ofenzívny výkon a s prehľadom premenil svoj pokus v rozstrele zo značky pokutového kopu.

To všetko zvládol vo veku 18 rokov 317 dní, vďaka čomu sa stal najmladším hráčom, ktorý na týchto majstrovstvách Európy nastúpil od úvodného hvizdu. V tomto ohľade utvoril aj rekord reprezentácie svojej krajiny na vrcholných podujatiach. Je tretí najmladší autor zásahu v histórii ME a najmladší strelec vyraďovacej fázy. Niet divu, že po turnaji zamieri z Benficy Lisabon do mníchovského Bayernu. Na titulných stranách ho deň po zápase vyzdvihli portugalské denníky Record či A Bola.

"Momentálne sa nám darí. Na trávniku sme odovzdali všetko, kritika nás len posilnila. Prežili sme nádherný moment, ja osobne aj vďaka dosiahnutému gólu. Inkasovali sme skoro, ale nevzdali sme sa a vyrovnávajúci zásah otočil vývoj v náš prospech. Pred strelami z bieleho bodu tréner vyzvedal, kto si trúfa. Cristiano bol prvý a ja som povedal, že pôjdem druhý. Kouč mi dôveroval, veril som si natoľko, aby som požiadal o možnosť ísť kopať," povedal mladý ofenzívny stredopoliar na oficiálnej internetovej stránke Európskej futbalovej únie (UEFA).

Sanches v Marseille obstaral momenty, ktoré v národnom tíme Portugalska zvyčajne ležia na pleciach Cristiana Ronalda. Tomu stretnutie nevyšlo podľa predstáv, keď si trikrát neporadil s loptou v dobrej pozícii na zakončenie. Chuť si však napravil v jedenástkovom rozstrele, v ktorom bezpečne otvoril skóre. "Bol to veľmi náročný duel, tak ako sa patrí na štvrťfinále. Poľsko hralo dobre, má silné mužstvo a prezentuje sa kvalitným futbalom," vyjadril Ronaldo uznanie zdolanému súperovi. "Určite to je pre nás ťažký okamih. Hráči dali do súboja svoje srdce, statočne bojovali na celom šampionáte. Neprehrali sme ani jeden zápas, vyradili nás penalty. Príde čas aj na detailné analýzy, neúspech teraz veľmi bolí," priznal tréner Poliakov Adam Nawalka.

Portugalci si to medzi najlepšou štvorkou rozdajú v stredu 6. júla od 21.00 h Lyone s víťazom stretnutia Walesu s Belgickom. Ich kouč Fernando Santos neplánuje zmenu taktiky. "Verím vlastnej práci, k semifinále pristúpime rovnako ako k predchádzajúcim vystúpeniam. Stojíme nohami pevne na zemi, čaká na nás nepríjemný protivník, ale budeme nachystaní," vyhlásil Santos.