Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Diváci v Trnave gól nevideli. Slováci remizovali s Lotyšskom 0:0

Na snímke základná zostava Slovenska v priateľskom zápase Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Na snímke šek na 15 000eur pre Mariána Čišovského odovzdávajú, zľava Nadáciu Internacionálov Ladislav Petráš, hráči Slovenska a Plzne Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Michal Ďuriš a za SFZ Jozef Kliment pred priateľským zápasom Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zverenci reprezentačného trénera Jána Kozáka sa najbližie v utorok predstavia v ďalšom prípravnom zápase v Írsku.

Trnava 25. marca (TASR) - Trnava 25. marca (TASR) - Slovenskí futbalisti remizovali v ich prvom medzištátnom zápase roka 2016 v piatok s Lotyšskom 0:0 v Trnave. Zverenci reprezentačného trénera Jána Kozáka sa najbližie v utorok predstavia v ďalšom prípravnom zápase v Írsku (Dublin, 20.45 SELČ).



Pred výkopom sa držala minúta ticha na znak úcty voči obetiam teroristického útoku v Bruseli. Slovensko doposiaľ odohralo s Lotyšskom päť zápasov s bilanciou dve výhry a tri remízy.

Prvé minúty boli o slovenskej aktivite, domáci sa do súpera zahryzli a k vlastnej bránke ho ani nepúšťali. V 4. minúte po peknej kombinácii z ľavej strany Hamšík našiel Maka, jeho strela ale išla len nad bránu brankára Vaninsa. Lotyši hrali ostro, neváhali Slovákov zastavovať faulami. Hralo sa takmer stále na polovici Lotyšov, strely Hubočana a Weissa bolo nepresné, Dudov pokus obranca zblokoval. Slováci dobre kombinovali, ale chýbala finálna prihrávka. Hostia hrozili sporadicky, v 26. minúte po prihrávke Ikaunieksa Zjuzinsovu strelu domáci zblokovali. Domáci poriadne ohrozili bránu súpera v 34. minúte, opäť po akcii z ľavej strany Hamšík prekne pristrčil Weissovi, ten potiahol dovnútra, ale pálil opäť nepresne. V 37. minúte po rohu Maka hlavičkoval nádejne Ďuriš, ale opäť nad. Vôbec prvú strelu do priestoru brány vyslal až v 42. minúte Lotyš Tarasovs, Mucha ale nemal problém jeho projektil zo strednej vzdialenosti pokryť.

V polčase sa v Trnave spustil mierny dážď, oba tímy do druhého dejstva nastúpili bez zmien v zostave. Obraz hry sa nezmenil, Lotyši hrali zatlačení do obrany, ale zo slovenskej strany tomu stále chýbala finálna prihrávka. V 59. minúte to z druhej vlny skúsil Hubočan, jeho tvrdá strela ale išla tesne nad bránu hostí. Slováci mohli otvoriť skóre zápasu v 65. minúte, Weiss prihral krížom na Maka, obranca Maksimenko sa pošmykol a slovenský krídelník postupoval sám. Volil prízemnú strelu, ale nedôraznú, ktorú Vanins na dvakrát zneškodnil. Slováci zvýšili aktivitu, v 69. minúte naviedol loptu na stred Weiss, ktorého tvrdú strelu Vanins vyrazil na roh. O tri minútky lobovaný center Hubočana obranca odhlavičkoval len k Hamšíkovi, ale aj s jeho pokusom si poradil lotyšský brankár. Na druhej strane okamžite nepríjemnou strelou bez prípravy odpovedal Rudnevs, ale aj ten minul. Slováci dobýjali súpera, no stále im čosi chýbalo. Aj v 87. minúte, keď Hamšík trafil z hranice šestnástky len náruč Vaninsa. O dve minúty opäť zo strednej vzdialenosti napriahol aktívny Weiss, no zasa minul. A tak sa na trnavskom ŠAM, kde Slováci odohrali druhý zápas, zrodila pred peknou návštevou 12.405 divákov bezgólová remíza.

Kozák: Podriadili všetko tomu, aby neinkasovali

Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák v priateľskom zápase Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Tréner Kozák na pozápasovej tlačovke vyjadril s úsilím jeho tímu spokojnosť, no mrzela ho neefektivita: "Dnes už žiadne priateľské zápasy nie sú, sú to zápasy, ktoré sa hrajú na výsledok. Súper podriadil všetko tomu, aby nedostal gól. My sme mali aj dobré fázy, ale vo finálnej sme boli nedôrazní a skončilo to napokon 0:0. Náš prístup bol profesionálny, súperovi sme prakticky nič nedovolili. Urobili sme veľa dobrých futbalových vecí. Škoda, že sme nedali gól, keď úsilie hráčov do neho nevyústilo," povedal 61-ročný kouč domácich, ktorý striedal len dvakrát, aj to zo zdravotno preventívnych dôvodov opory Martina Škrtela a Mareka Hamšíka. "Nemal som dnes v úmysle striedať. Iba v prípade, ak by si to vyžadovala zdravotná situácia. Chcel som vidieť hráčov, ako sú na tom počas celých 90 minút," dodal.

V základe sa predstavili v stredovej formácii dvaja mladíci Patrik Hrošovský a Ondrej Duda. "Pečovský a Kucka mali problémy. Chcel som tam dať kreatívnych hráčov. Tí aj výkonom potvrdili, že sa na to dalo pozerať. Mal som síce obavy, aké to bude po stratách lopty, ale Hrošovský aj Hamšík po nich dobre vykrývali priestor."

Podľa kouča účastníka letného EURO vo Francúzsku bude už najbližší duel v Írsku oveľa atraktívnejší. "Zápas s Írskom bude atraktívnejší pre diváka, lebo tam budú chcieť hrať dve mužstvá. Bude vyššie tempo aj nasadenie, bude viac vzruchu. To je logické. V Írsku dám priestor aj iným hráčom. Aj oni majú kvalitu a chcem ich otestovať. A aj ich na dlhší časový úsek. Počítam so šiestimi či siedmimi zmenami v základnej zostave," uzavrel.

prípravný zápas:

Slovensko - Lotyšsko 0:0


ŽK: Hubočan (SR), rozhodovali: Lechner - Heidenreich, Braunschmidt (všetci Rak.), 12.405 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Mucha - Pekarík, Škrtel (82. Švento), Ďurica, Hubočan - Hrošovský, Duda - Weiss, Hamšík (89. Sabo), Mak - Ďuriš

Lotyšsko: Vanins - Gabovs, Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Tarasovs (90. Jagodinskis) - Ikaunieks (57. Višňakovs), Lazdinš, Zjuzins (66. Šabala), Savalnieks (76. Laizans) - Rudnevs (81. Karašausks)

Hlasy po zápase /zdroj: Dajto TV/:

Ján Kozák, tréner SR: "Bol to typický prípravný zápas. Urobili sme veľa pekného, defenzíva bola v poriadku, rovnako medzihra. Chýbala finálna časť. Nedali sme gól, hoci šancí sme mali dosť. Súper prišiel s úmyslom dobre brániť a vtedy sa hrá ťažko. Dnes som chcel, aby sme si vyskúšali niečo nového."



Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Čakali sme ťažký zápas. Vedeli sme, že Lotyši budú hrať v hlbokom defenzívnom bloku a bude ťažké sa presadiť. Chceli sme niečo vymyslieť, streliť gól, ktorý by ich hru otvoril. Žiaľ, nepodarilo sa, ale berieme si z tothto zápasu pozitíva, lebo sme si dokázali vytvoriť šance. Veľmi dôležité je, že sme nedostali gól. Snažil som sa vyhrávať súboje jeden na jedného a prečísliť hru, šance z toho boli, ale sme ich nevyužili. Jednu som mal aj ja - urobil som si priestor, škoda, že tá strela nešla viac do strany od brankára, lebo inak mi dobre sadla. Brankár ju vyrazil, ale beriem to normálne."

Patrik Hrošovský, stredopoliar SR: "Bol to veľmi ťažký zápas, pretože súper hral zo zabezpečnej obrany a proti nej sa vždy zle hrá. Škoda, že sme nevyhrali. Lotyši aj v kvalifikácii úporne bránili, bolo ťažké sa cez nich dostať. Predpokladám, že v Írsku to bude viac otvorený futbal. Domáci budú hrať nátlakovo a my sa tam tiež nejdeme len brániť."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Lotyši prišli brániť a hrať na brejky. Nedokázali sme ich zlomiť. Dostali sme sa maximálne 20 metrov od ich šestnástky, pretože potom to tam prehustili. Možno to chcelo z našej strany viac sa pokúšať o streľbu. Škoda výsledku, chceli sme vyhrať."
.



Na snímke vľavo hráč Slovenska Róbert Mak a hráč Lotyšska Kaspars Gorkšs v priateľskom zápase Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke fanúšikovia Slovenska počas priateľského zápasu Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke futbalisti Slovenska pózujú pre skupinovú fotografiu pred priateľským zápasom Slovensko - Lotyšsko na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v piatok 25. marca 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj