Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovensko má na čom stavať, zhodli sa bývalí reprezentanti

Oficiálna lopta futbalového šampionátu EURO 2016 vo Francúzsku Foto: Teraz.sk/Wikipedia

Púť slovenskej futbalovej reprezentácie majstrovstvami Európy sa v nedeľu skončila, ale už o pár mesiacov na dvere zaklope ďalšia výzva v podobe kvalifikácie o postup na svetový šampionát 2018 do Ruska.

Lille 27. júna (TASR) - Púť slovenskej futbalovej reprezentácie majstrovstvami Európy sa v nedeľu skončila, ale už o pár mesiacov na dvere zaklope ďalšia výzva v podobe kvalifikácie o postup na svetový šampionát 2018 do Ruska. Hladká prehra 0:3 s Nemeckom nepokazila trojici bývalých nositeľov najcennejšieho dresu dojem z celkového účinkovania zverencov Jána Kozáka vo Francúzsku.

"Nemôžeme hodnotiť iba na základe posledného zápasu, celkovo sme odohrali vydarený turnaj. Prvé dve vystúpenia boli dobré, v treťom sme vydreli remízu s Anglickom, čomu bola podriadená taktika. Na mužstve je vidieť progres, dala sa dohromady fajn partia. ME priniesli viacero pozitív, či už vo výkonoch jednotlivcov alebo tímu. Niektorí hráči sa predajú, mnohí získali skúsenosti zužitkovateľné v nasledujúcej kvalifikácii. Je na čom stavať, akurát výborné výkony z uplynulej eliminácie a začiatku majstrovstiev sme nepotvrdili so stúpajúcou silou súperov," povedal pre TASR Vladimír Labant.

Podľa Rastislava Michalíka bude dôležité, koľkí futbalisti po EURO 2016 ukončia reprezentačnú kariéru. "Do seniorského výberu sa tlačia chalani z národného tímu do 21 rokov. Tréner Kozák znova postaví kvalitné mužstvo, ktoré opäť zabojuje o účasť na vrcholnom podujatí," verí Michalík. Takisto u Igora Dema prevládajú kladné pocity, veď osemfinálový neúspech prišiel s vážnym adeptom na zisk titulu: "Chlapci opakovane ukázali, že ťahajú za jeden povraz. Možno sme hrali proti budúcim majstrom Európy. Myslím si, že určite máme šancu aj v ďalšej kvalifikácii, aj keď v kádri nastanú zmeny, gro hráčov zostane."

Barmoš: Proti Nemcom sme neuspeli, výkonnostný rozdiel bol veľký

Bratislava 27. júna (TASR) - Účinkovanie Slovenska na majstrovstvách Európy vo Francúzsku je minulosťou a po osemfinálovej prehre s Nemeckom (0:3) sa otvára priestor na hodnotenie slovenského vystúpenia. Futbaloví reprezentanti sa krátko po osemfinálovom vypadnutí pozitívne vyjadrili k svojmu pôsobeniu na ME a podobne ho vnímajú aj viaceré osobnosti slovenského futbalu.

V nedeľu podvečer sa na Slovensku akoby zastavil život a na dve hodiny sa zraky širokej verejnosti upreli na osemfinálový zápas Slovenska s Nemeckom. Veľký favorit celého turnaja však prekvapenie nedopustil a Slováci si po nie práve ideálnom výkone ďalší skalp majstrov sveta nepripísali. "Prehrali sme s majstrami sveta, čo nie je hanbou, takže sa na náš osemfinálový výsledok nemusíme pozerať porazeneckou optikou. Ja si myslím, že hráči prekonali všeobecné očakávania spred šampionátu. Aj preto musíme ich vystúpenie hodnotiť pozitívne. Myslím si, že môžeme byť spokojní. Proti Nemcom sme neuspeli, výkonnostný rozdiel bol veľký, ale to je aj istou daňou za menšie skúsenosti, bez ktorých sa v športe nedá presadiť," uviedol pre TASR futbalový odborník Jozef Barmoš.

Skúsený tréner pozorne sledoval slovenské zápasy, všímal si aj výkony jednotlivcov. "Brankár podával stabilne dobré výkony, až na drobné zaváhanie v prvom zápase. Inak bol vynikajúci. Veľmi dobre hral Peter Pekarík aj stopéri a takisto aj Tomáš Hubočan, pokiaľ bol fit. Výborné výkony ukazoval Marek Hamšík v strede poľa, ale škoda, že sa zranil Robo Mak. Za svojimi možnostiam trošku zaostal Juro Kucka. Vlado Weiss ukázal svoje prednosti, ale nevyhol sa kolísaniu výkonov. Potvrdilo sa, že nemáme útočníka, ktorý by sa vedel výrazne presadiť. Keby som však mal na hodnotenie celého tímu použiť desaťstupňovú škálu, tak by som sa priklonil k osmičke," poznamenal Jozef Barmoš.

Jakubko : Slabého súpera si nevyberieme, ale myslím si, že sme dostali úplne najsilnejšieho

Slovenskí futbalisti postúpili zo základnej B-skupiny z tretieho miesta. Po prehre s Walesom (1:2), výhre nad Ruskom (2:1) a remíze s Anglickom (0:0) mali na konte štyri body a v zápase o postup do štvrťfinále museli čeliť jednému z najväčších ašpirantov na titul. "Nemecko, s ktorým sme prehrali v osemfinále, som na prvenstvo favorizoval už pred turnajom. Je zbytočné polemizovať o tom, či by sme postúpili ďalej, keby sme dostali iného súpera, trebárs Írov, Severných Írov alebo niekoho iného. Treba si uvedomiť, že všetky tímy, ktoré postúpili, hrali dobrý futbal. Slabého súpera si nevyberieme, ale myslím si, že sme dostali úplne najsilnejšieho," vyjadril sa bývalý reprezentant Martin Jakubko, podľa ktorého je úspechom už samotný postup na ME a následne aj účasť v šestnástke najlepších tímov turnaja.

Bývalý útočník, ktorý vedel využiť svoje fyzické parametre, si všímal svojich nástupcov na hrote útoku. Ani o jeden z troch slovenských gólov vo Francúzsku sa však nepostaral ortodoxný zakončovateľ. "Inak sa útočníkovi hrá, keď mu do šestnástky lieta jeden center za druhým a inak, keď sa hrá vyslovene na kontry. Vtedy má v zápase jednu, možno dve lopty, s ktorými sa dá niečo urobiť. Keď má navyše proti sebe dvoch či troch obrancov, zvlášť nemeckého kalibru, je to ešte ťažšie. Chalani hrali čo im sily stačili a niekedy to vyšlo, inokedy nie. Krokom nikto nešetril, hrali na čo mali," poznamenal Jakubko.

Janočko: Osemfinále bolo maximum vzhľadom na výkony a možnosti nášho tímu

Ďalší bývalý reprezentant Vladimír Janočko považuje účasť v osemfinále kontinentálneho šampionátu za maximum, ktoré Kozákovci mohli vo Francúzsku dosiahnuť. "Osemfinále bolo maximum vzhľadom na výkony a možnosti nášho tímu. Ďalej by sme sa už mohli dostať iba so šťastím. Nemáme veľmi široký káder a keď nám zo základnej zostavy vypadnú dvaja - traja hráči, tak je to cítiť. V zápase proti Nemecku som nemal pocit, že je to z našej strany výkon na hranici možností. V kvalifikácii či príprave som od niektorých hráčov videl aj väčšie nasadenie. Chápem však, že futbalisti nie sú stroje. Niektorí v zápase s Nemeckom herne vypadli. To ovplyvnilo hru mužstva a aj vďaka tomu nás Nemci prevýšili," poznamenal pre TASR.

Európsky šampionát pokračuje osemfinálovou fázou, no niekoľko štvrťfinálových dvojíc je už teraz jasných. Slovenský futbalista roka 2003 Janočko neprestane turnaj sledovať ani po vypadnutí Slovenska a naďalej má v hre svojich favoritov. "Doprial by som to Nemcom alebo Belgičanom. Mnohí Slováci nemajú radi nemecký futbal, ale mne sa hra Nemcov páči. V súčasnosti sa to trochu podobá na španielsku tiky-taku," dodal Janočko.