Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Súboj gigantov Nemecka a Talianska v repríze semifinále EURO 2012

Talianski fanúšikovia majú vo Francúzsku zatiaľ dobrú náladu. Foto: TASR/AP

Mužstvá pýšiace sa štyrmi primátmi svetových šampiónov majú bohatú históriu vzájomných stretnutí na vrcholných podujatiach.

Bordeaux 1. júla (TASR) - V sobotnom treťom štvrťfinále EURO 2016 sa o 21.00 h v Bordeaux skrížia cesty dvom európskym futbalovým gigantom Nemecku a Taliansku. Prestížny súboj z pozície hlavného rozhodcu povedie Maďar Viktor Kassai. Víťaz v semifinále narazí na úspešného z dvojice Francúzsko - Island.

Nemci na úvod play off prešli pohodlne cez Slovákov, kým Taliani vyradili dvojnásobných obhajcov titulu Španielov. "Myslím si, že rovnako ako celý kolektív som predviedol dobrý výkon. Musel byť jeden z najlepších, inak by sme si neporadili so Španielmi. Môžeme to zopakovať aj proti Nemcom, hoci sú fyzicky zdatnejší než náš minulý súper. Papierovo však boli silnejší aj Španieli," povedal taliansky krajný stredopoliar Mattia De Sciglio pre oficiálnu internetovú stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Mužstvá pýšiace sa štyrmi primátmi svetových šampiónov majú bohatú históriu vzájomných stretnutí na vrcholných podujatiach. Bilancia predchádzajúcich ôsmich hovorí jednoznačne v prospech Talianska, ktoré v nich ani raz neťahalo za kratší koniec. Triumfovalo aj v semifinále ME pred štyrmi rokmi vo Varšave (2:1) či medzi najlepšou štvorkou majstrovstiev sveta 2006 na nemeckej pôde (2:0) v akčnom 120-minútovom predstavení.

"Vtedy som mal štrnásť rokov a pozeral som to u kamaráta doma. Pamätám sa na vyrovnaný zápas, ktorý rozhodol gól Fabia Grossa, takmer sme zbúrali dom. V roku 2012 som bol na dovolenke, tiež to bol výborný duel. Začínala nová nemecká generácia, ktorá tvorí kostru súčasného tímu. Napriek mladosti majú mnoho skúseností. Nechcem sa opakovať, ale čaká na nás dosiaľ najťažšia previerka," spomínal De Sciglio. Vetu s najnáročnejším testom, ale v opačnom garde, vyslovil na tlačovej konferencii aj nemecký stredopoliar Toni Kroos.

Menej priaznivý je však pre "azúrových" momentálny zdravotný stav. Trénerovi Antoniovi Contemu chýbajú až traja stredopoliari. Pre disciplinárny trest nemôže rátať s Thiagom Mottom, zranenia zasa o štart pripravili Daniele De Rossiho a Alessandra Florenziho. Naopak, kouč Nemecka Joachim Löw má k dispozícii kompletný káder po tom, ako sa stihol uzdraviť ľavý obranca Jonas Hector.

Taliansky denník Corriere dello Sport sa spolieha, že útočník Graziano Pelle bude mužom, ktorý ako prvý na tomto turnaji prekoná nemeckého brankára Manuela Neuera. Na opačnej strane môže byť hrozbou pre defenzívu zohranú z Juventusu Turín zakončovateľ Mario Gomez. Ten chýbal na MS 2014 a tak si šampionát vo Francúzsku užíva: "Aj keby som nastúpil iba na tri minúty, odovzdám maximum. Zaujíma ma jedine celkové prvenstvo. Už som niečo odohral a naučil som sa, že vydarená skupinová časť alebo osemfinále neznamenajú veľa. Zatiaľ prežívame dobré EURO, no aby bolo skvelé, potrebujeme ho doviesť do víťazného konca."


Štvrťfinále:

Nemecko - Taliansko (sobota 2. júla, 21.00 h, Bordeaux)

Predpokladané zostavy:
Nemecko: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Götze - Gomez
Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi, Parolo, Sturaro, Giaccherini, De Sciglio - Pelle, Eder