Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Ťahákom štvrťfinále súboj Buffon - Neuer, obaja zatiaľ neinkasovali

Na snímke uprostred vo výskoku brankár Bayernu Manuel Neuer v odvetnom zápase osemfinále futbalovej Ligy majstrov Bayern Mníchov - Juventus Turín v stredu 16. marca 2016. Foto: TASR/AP

Práve títo dvaja sa stretnú v sobotu 2. júla vo vzájomnom dueli o semifinálovú miestenku. Aj napriek rôznemu veku majú obaja jedno spoločné.

Paríž 28. júna (TASR) - Pred štvrťfinálovými zápasmi finálového turnaja majstrovstiev Európy zostávajú už len dvaja brankári s čistým kontom - talianska legenda Gianluigi Buffon a Nemec Manuel Neuer.

Práve títo dvaja sa stretnú v sobotu 2. júla vo vzájomnom dueli o semifinálovú miestenku. Aj napriek rôznemu veku majú obaja jedno spoločné. Získali veľké množstvo trofejí na klubovej scéne, tešili sa zo zisku titulu majstra sveta, ale nikdy sa nestali majstrami Európy.

Taliansky brankár Gianluigi Buffon chytá pokutový kop v zápase 6. kola kvalifikácie EURO 2016 H-skupiny Chorvátsko - Taliansko v Splite 12. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Buffon je už teraz v Taliansku považovaný za legendu, vo veku 38 rokov chráni svätyňu druhú dekádu a proti Nemcom odohrá v reprezentačnom drese 161. zápas. Do dnešného dňa je najdrahším brankárom histórie, Juventus Turín zaplatil v roku 2001 zaňho Parme 40 miliónov eur.

Jeho štvrťfinálovým náprotivkom bude 30-ročný Neuer, ktorý prestúpil do Bayernu Mníchov zo Schalke 04 za niečo vyše polovicu Buffonovej transferovej sumy. Reprezentačný brankár Nemecka zmenil v uplynulých rokoch ponímanie svojej pozície, keď často pomáha obrancom s rozohrávkou. "Neuer je mimoriadny brankár, ale ja som už príliš starý na podobné porovnávania," vyjadril sa Buffon o svojom štvrťfinálovom súperovi.

Buffon si je vedomý faktu, že Taliani nikdy neprehrali s Nemeckom na veľkom turnaji, vrátane semifinále ME 2008 a finále MS 2006. Varovaním však je marcová prehra z priateľského zápasu, v ktorom Nemci jasne triumfovali 4:1. "Veľmi sa obávam Nemecka, podobne ako Španieli sú na papieri silnejší ako my. Ale potom je tu zápas, ktorý môže priniesť iné odpovede," povedal kapitán talianskej reprezentácie.