Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Taliani ukončili výhrou o dva góly španielske kraľovanie

Taliansky futbalista Giorgio Chiellini (vľavo) sa teší so spoluhráčom Ederom po strelení úvodného gólu v osemfinálovom zápase Taliansko - Španielsko na ME vo futbale 27. júna 2016. Foto: TASR/AP

Obhajca trofeje nestačil v osemfinále EURO 2016 na Taliansko a na parížskom Saint-Denis prehral 0:2. Taliani v boji o semifinále nastúpia proti Nemcom, ktorí vyradili Slovensko po výsledku 3:0.


aríž 28. júna (TASR) - Osemročné kraľovanie futbalistov Španielska na európskom kontinente sa skončilo. Obhajca trofeje nestačil v osemfinále EURO 2016 na Taliansko a na parížskom Saint-Denis prehral 0:2. Taliani v boji o semifinále nastúpia proti Nemcom, ktorí vyradili Slovensko po výsledku 3:0.

Pred začiatkom turnaja odpisovaní Taliani potvrdili kvalitné výkony zo skupinovej fázy a v súboji európskych gigantov dokonale predčili odvekého rivala. Umnou taktikou nechali súperovi mať loptu častejšie na kopačkách (držanie lopty 41%-59%), do vyloženej šance ho však nepustili. Vedenie pre Talianov zabezpečila po polhodine hry opora zadných radov Giorgio Chiellini, gólovú poistku pridal v samom závere druhého polčasu Graziano Pelle.


Talianski futbalisti sa tešia po strelení gólu na 2:0 v osemfinálovom zápase Taliansko - Španielsko na ME vo futbale 27. júna 2016. Taliani zvíťazili 2:0 a postúpili do štvrťfinále.
Foto: TASR/AP


Tréner víťazov Antonio Conte ocenil vysoko tímový výkon v podaní jeho zverencov. "Už pred šampionátom som povedal, že my musíme hrať na turnaji predovšetkým ako tím. Nemáme teraz také kvalitné individuality, a preto je kolektívna hra to najdôležitejšie. Myslím, že moje mužstvo hralo a vyhralo ako tím," pochvaľoval si Conte. V štvrťfinále čakajú "squadru azzurru" majstri sveta z Nemecka. "Nemci sú o triedu vyššie ako ostatné mužstvá na turnaji. Nebojím sa to povedať, pretože to je pravda. Čaká nás favorit, ale my sme už niekoľkokrát potvrdili, že veľké výzvy posúvajú naše výkony smerom nahor," dodal Conte, ktorému bude v sobotu o 21.00 h v Bordeaux pre kartový trest chýbať Thiago Motta.


Kouč Španielska Vicente del Bosque po prehre uznal kvality súpera. "Niekedy tím musí jednoducho akceptovať prehru. Ja akceptujem, že súper bol dnes lepší. Ale to neznamená, že španielsky futbal je na ústupe. Stále máme výbornú štruktúru, dobrých hráčov a kvalitných trénerov. V kvalifikácii MS 2018 urobíme všetko pre úspech," vravel skúsený kormidelník. Del Bosque uznal, že jeho zverenci doplatili na nedôraz v prvom polčase. "V prvom polčase sme nehrali dobre. Po zmene strán sa náš výkon zmenil, mali sme aj šance, ale na gól to nestačilo. Čo nám skutočne uškodilo, bol gól Chorvátska do našej siete v poslednom zápase skupinovej fázy," dodal.

So svojím kolegom súhlasil aj Conte. "V žiadnom prípade to nie je koniec španielskeho futbalu. Pozrite sa, kto sú víťazi Ligy majstrov či Európskej ligy v predchádzajúcich rokov. Španieli sa vrátia a budú ešte silnejší," tvrdil kouč Talianska.