Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Taliani zdolali obhajcov titulu a mieria do štvrťfinále

Talianski futbalisti sa tešia po strelení gólu na 2:0 v osemfinálovom zápase Taliansko - Španielsko na ME vo futbale 27. júna 2016. Taliani zvíťazili 2:0 a postúpili do štvrťfinále. Foto: TASR/AP

Prvý polčas jedného z najzaujímavejších osemfinálových zápasov bol v hernej réžii Talianska.


St. Denis 27. júna (TASR) - Futbalisti Talianska zvíťazili v pondelkovom osemfinálovom zápase EURO 2016 nad Španielskom 2:0 a postúpili medzi osem najlepších tímov turnaja. O góly víťazov sa postarali Chiellini a Pellé.

Španieli tak neobhája tituly z ME 2008 a 2012. Taliani sa revanšovali súperovi za finálovú prehru 0:4 spred štyroch rokov, vo štvrťfinále sa stretnú s úradujúcimi majstrami sveta Nemcami v sobotu 2. júla v Bordeaux.

Prvý polčas jedného z najzaujímavejších osemfinálových zápasov bol v hernej réžii Talianska. V 8. minúte musel španielsky brankár De Gea čeliť prvej gólovej hrozbe a proti Pellého hlavičke ukázal výborné reflexy. Taliani hrali bez veľkého rešpektu a snažili sa otvoriť skóre. V 11. minúte ešte efektné nožničky Giaccheriniho stratili význam po ofsajdovom verdikte. Až v 20. minúte sa k slovu dostali aj Španieli, ale Fabregasovu strelu zblokovala obrana Talianov. Tí súperovi v prvom polčase nedovoľovali rozvíjať útočné akcie a španielsku obranu nútili byť neustále v strehu. V 33. minúte zahral Éder priamy kop spred šestnástky, De Gea loptu vyrazil iba pred seba a obrana Španielov nestihla zastaviť Chielliniho - 1:0. V závere prvého dejstva sa o druhý gól snažil Giaccherini, ale De Gea výborným zákrokom podržal obhajcu.
Taliansky futbalista Giorgio Chiellini (vľavo) sa teší so spoluhráčom Ederom po strelení úvodného gólu v osemfinálovom zápase Taliansko - Španielsko na ME vo futbale 27. júna 2016.
Foto: TASR/AP

Španielom bolo jasné, že v druhom polčase musia svoj výkon výrazne zlepšiť. Túto ambíciu demonštrovala územná prevaha v úvode druhého polčasu, z ktorej vyplynula hlavička Moratu v tesnej blízkosti pred dobre postaveným Buffonom. V 55. minúte mohol pridať druhý gólový úder Éder, ktorý unikol Piquému a dostal sa až pred De Geu, ale loptu napálil iba do španielskeho brankára. Španieli sa opäť vrhli do útočenia a prišli aj šance. V 70. minúte strieľal Aduriz spoza šestnástky tesne vedľa pravej žrde, Iniestovu strelu bez prípravy Buffon vyrazil na roh a taliansky brankár výborne zareagoval aj na delovku Buffona v 76. minúte. Španieli sa vrhli do útoku, riskovali a v 89. minúte mohol vyrovnať Piqué, ktorý sa ocitol pred Buffonom, ale loptu za talianskeho brankára nenasmeroval. Postupovú poistku Talianov pridal v nadstavenom čase Pellé, ktorý potrestal dieru v otvorenej obrane Španielov.
Osemfinále:
Taliansko - Španielsko 2:0 (1:0)
Góly:
33. Chiellini, 90.+1 Pellé, rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), ŽK: De Sciglio, Pellé, Motta - Nolito, Busquets, Silva, 76.155 divákov.

Zostavy:
Taliansko:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi (84. Darmian), Parolo, De Rossi (53. Motta), Giaccherini, De Sciglio - Pellé, Éder (82. Insigne)

Španielsko:
De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Busquets - Fabregas, Iniesta - Silva, Morata (70. Vázquez), Nolito (46. Aduriz, 81. Pedro Rodriguez)


Povedali po zápase (uefa.com):
Leonardo Bonucci, Muž zápasu podľa UEFA:
"Som veľmi hrdý na to, čo sme dokázali. Vedeli sme, že iba tvrdou prácou môžeme zdolať jeden z najlepších tímov na svete. Teraz už musíme rozmýšľať nad ďalším ťažkým zápasom proti majstrom sveta."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Taliansko bolo lepším tímom a prajem im úspech. My sme boli v prvom polčase plachí, potom sme sa trochu zlepšili, ale nevedeli sme dať gól."

Andrés Iniesta, stredopoliar Španielska: "Ťažko sa mi hľadajú slová. Musíme sa vyrovnať s naším sklamaním. Čakali sme príliš dlho na to, čo urobí súper. Počas druhého polčasu sme viac bojovali a bol to iný zápas. Poďme radšej myslieť na budúcnosť."