Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Slovákov v novom formáte vyžrebujú v Paríži z tretieho koša

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16.

Paríž 11. decembra (TASR) - V sobotu 12. decembra o 18.00 SEČ sa pozornosť futbalovej verejnosti upriami do Kongresového paláca v Paríži, kde sa uskutoční žrebovací akt finálového turnaja EURO 2016. V osudí bude premiérovo figurovať aj lístok s menom slovenskej reprezentácie, ktorej patrí pozícia v 3. koši.

V ňom sa okrem zverencov trénera Jána Kozáka ocitli Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko a tí teda automaticky nepripadajú do úvahy ako súperi Slovenska. Daná je pozícia A1 pre usporiadateľa EURO, ktorým je Francúzsko. V 1. koši sú dvojnásobní obhajcovia trofeje Španieli a tiež Nemecko, Anglicko, Portugalsko a Belgicko. V druhom koši figurujú Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina a vo štvrtom Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko.

Na snímke vpravo tréner Ján Kozák a vľavo Marek Hamšík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov. Okrem Slovenska zažijú debut na kontinentálnom fóre tímy Islandu, Walesu, Albánska a Severného Írska. Rekordérom v počte účasti na ME je Nemecko, ktoré vo Francúzsku absolvuje už dvanásty turnaj.

Rozhodujúcim kritériom zostavenia košovej sústavy bol národný koeficient reprezentácií, ktorý sa vypočítal z ich výsledkov podľa kľúča berúc do úvahy 20 percent výsledkov z roku 2012 (kvalifikácia aj finálový turnaj) a po 40 percent z dosiahnutých výsledkov v kvalifikácii na MS 2014, resp. kvalifikácii EURO 2016.

Slováci sa na šampionát prebojoval z 2. miesta C-skupiny, ktorú vyhrali Španieli. Kuriozitou žrebu je, že s "Furiou Roja", ako aj Ukrajincami, ktorí prešli v baráži cez Slovinsko, sa Kozákovi zverenci môžu stretnúť opäť v jednej skupine. Tých bude na EURO 2016 spolu šesť (A-H), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas. Šampión si automaticky vybojuje miestenku na Pohár konfederácií 2017, ktorý ako generálku pred nadchádzajúcimi MS organizuje Rusko.



Finálový turnaj EURO 2016 sa začína v piatok 10. júna o 21.00 h otváracím súbojom na Stade de France, v ktorom určite nastúpi Francúzsko. Finále je na programe presne o mesiac 10. júla na tom istom štadióne. Spolu 51 zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

Na snímke vľavo Marek Hamšík a jeho spoluhráč Viktor Pečovský
Foto: TASR - Michal Svítok
Na žrebovanie, ktoré budú sledovať milióny divákov pri televíznych obrazovkách, odcestovala aj osemčlenná delegácia zo Slovenska. Tvoria ju prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, prvý viceprezident SFZ a zároveň šéf Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, asistent hlavného trénera slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič, technický vedúci A-tímu SR Róbert Tomaschek, vedúci medzinárodného a organizačného oddelenia SFZ Peter Pálenčík, bezpečnostný manažér SFZ Peter France a hovorca SFZ Juraj Čurný.



Na pódiu sa v rámci programu predstaví trofej, Pohár Henriho Delaunaya, spolu s trénerom španielskeho obhajcu Vicentem Del Bosque. Najprv sa bude žrebovať 1. kôš, potom štvrtý, tretí a na záver príde na rad druhý.

Žrebovací akt bude v rukách štvorice pozvaných hostí, ktorých uvedie dvojica moderátorov večerného programu Bixente Lizarazu a Ruud Gullit. Lístočky s menami tímov budú ťahať z osudia pod dohľadom momentálne prvého muža UEFA Gianniho Infantina Oliver Bierhoff (majster Európy z roku 1996), Angelos Charisteas (2004), Antonín Panenka (1976) a David Trezeguet (2000). Kompletné zloženie skupín by malo byť známe pred 19.00 SEČ.

Kucka si želá do skupiny Talianov, Mak: "S každým sa pobijeme"
Na snímke radosť hráčov Slovenska zľava strelec gólu Michal Ďuriš, Juraj Kucka, Martin Škrteľ a Ján Ďurica v priateľskom futbalovom zápase Slovensko - Švajčiarsko. Trnava, 13. novembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí futbalisti budú s napätím očakávať sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2016, na ktorom sa dozvedia mená súperov v skupinovej fáze. Viacerí nechceli viesť špekulácie o tom, ktorý tím by bol pre výber trénera Jána Kozáka najťažší, resp. prijateľný, reprezentačný stredopoliar Juraj Kucka však má svojho favorita.

"Opäť by som si chcel zahrať proti Taliansku," priznal na rovinu Kucka, pre ktorého je práve taliansky futbal jeho osudom. Na MS 2010 v Juhoafrickej republike podal proti squadre azzurra skvelý výkon na poste defenzívneho stredopoliara a Slovensko po víťazstve 3:2 senzačne postúpilo do osemfinále, kde vypadlo s neskorším finalistom Holandskom. Na šampionáte na seba Kucka upriamil pozornosť skautov a o pol roka ho ulovil FC Janov, kde pôsobil do leta tohto roka. Od novej sezóny je hráčom AC Miláno.

Róbert Mak
Foto: TASR - Michal Svítok
Po postupe na kontinentálny šampionát odohrali Slováci v novembrovom asociačnom termíne dva prípravné zápasy. V Trnave zdolali Švajčiarsko 3:2 a v Žiline si poradili s Islandom 3:1. S oboma súpermi sa Slováci môžu teoreticky stretnúť aj vo Francúzsku, keďže Helvéti figurujú v druhom a Islanďania vo štvrtom koši. "Tak to už máme šesť bodov, nie?" žartoval krídelník Róbert Mak. "Samozrejme, že tam už bude každý súper ťažký. Uvidíme, koho dostaneme. S každým sa však pobijeme o dobrý výsledok. Dokázali sme tento rok a aj v kvalifikácii, že sme silné mužstvo. S každým sme hrali vyrovnanú partiu, čiže toto mužstvo určite môže niečo na EURO uhrať," dodal legionár gréckeho PAOK Solún.

Kozák ani Kováčik nechcú Španielov či Chorvátov
Zľava prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák
Foto: TASR/Martin Baumann

Žreb je lotéria a rozhodne osud, súperov si pri ňom človek nevyberie. Pred očakávaným žrebom finálového turnaja futbalového EURO 2016 vo Francúzsku s premiérovou účasťou Slovenska (sobota 12. decembra, Paríž, 18.00 SEČ) to dobre vedia tréner Ján Kozák i šéf SFZ Ján Kováčik, napriek tomu čo-to podhalili o ich preferovaných, resp. nechcených súperov do 4-člennej základnej skupiny.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) by pristal, ak by tím kapitána Martina Škrtela dostal domáceho organizátora či Angličanov, ktorých má Slovensko aj v kvalifikácii MS 2018 v Rusku. Tréner Kozák, ktorý už na ME hral a získal bronz (1980 v Taliansku-pozn.) by sa zasa rád vyhol Španielom a Chorvátom.

"Úprimne. Keď si máte vybrať z prvého koša, sú tam iba strašne silné mužstvá. Akurát by som nechcel hrať so Španielmi, ktorí nám nesedia. Nechcel by som hrať ani z druhého koša s Chorvátmi. To je strašne silné mužstvo. Ale tam si už človek nevyberie. No my sa musíme pozerať na naše mužstvo. A my máme mužstvo, hoci sedem mesiacov do ME je dlhá doba, ktoré keď budú hráči zdraví a budú hrať v kluboch, má silu. Pôjdeme tam s tým, že sa chceme pobiť o dobré výsledky a postup zo skupiny. Tak aj vplývam na hráčov. Od postupu ich upozorňujem, že iba mužstvo, ktoré dosiahne dobré výsledky, si aj súper aj ľudia vážia. A kvôli tomu tam ideme a urobíme preto maximum. Francúzsko je krásna krajina, plná krásnych štadiónov. Je to futbalová krajina. Myslím, že fanúšikovia, ktorým sme urobili radosť, pôjdu s nami do Francúzska. Pôjdeme tam zabojovať o dobré výsledky a oni si pôjdu vychutnať dobrý futbal," povedal 61-ročný Kozák vo videorozhovore na futbalsfz.sk.

Sám Kozák na žrebe osobne nebude. Účastník ME 1980 a MS 1982 tiež vysvetlil, prečo nerád absolvuje akcie typu žrebu kvalifikácií, resp. finálového turnaja: "Nerád lietam. A mám kolegu, s ktorým sme sa už predtým dohodli, že tieto veci bude absolvovať on. Myslím, že to je v poriadku."

Kováčik by sa rád vyhol Španielom, Belgičanom a aj Albáncom. Povedal to v rozhovore pre Slovenský rozhlas, ktorý uverejnil oficiálny web zväzu. "Už som to niekoľkokrát povedal - určite nie Španielsko a Belgicko. Ale keby som mal povedať, koho by som si želal, tak by to bolo Francúzsko. Vychádzam z toho, že oni budú musieť a my môžeme. Registrujem aj, že vo vnútri tímu nie sú úplne ideálne vzťahy, vstupujú do toho politici s tým, že kto by mal alebo nemal reprezentovať. Toto všetko môže zohrať istú úlohu."

Na snímke vpravo tréner Ján Kozák a vľavo Marek Hamšík.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Z druhého koša sa Kováčikovi nepozdáva Chorvátsko ani Ukrajina. "Tu sa absolútne zhodujem s trénerom Kozákom, že Chorvátsko je veľmi ťažký a pre našich fanúšikov možno nie až taký atraktívny súper a to isté sa dá povedať aj o Ukrajine. Čo sa týka Talianska, viem si predstaviť aj, že by sme zopakovali úspech z MS, ale rozhodovať bude veľa faktorov - forma hráčov, ich zdravotný stav, či budú hrávať vo svojich kluboch. Záležať bude aj na celkovej atmosfére v tíme, ktorú verím, že spoločne s trénermi a realizačným tímom sa nám podarí vytvoriť tak, aby zodpovedal významu a výnimočnosti takého podujatia, akým je záverečný turnaj ME," povedal šéf SFZ a na margo 4. koša doplnil: "Nechcel by som Albánsko. Je to nevyspytateľné mužstvo, z pohľadu nášho fanúšika nie príliš atraktívne, ktoré môže byť veľmi nebezpečné."


Žreb sa uskutoční v sobotu 12. decembra o 18.00 SEČ v parížskom Kongresovom paláci. Okrem Slovenska sa na šampionáte premiérovo predstavia aj národné tímy Walesu, Severného Írska, Albánska a Islandu.

Rozdelenie košov pred žrebom EURO 2016:

1. kôš: Španielsko, Nemecko, Anglicko, Portugalsko, Belgicko
2. kôš: Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina
3. kôš: Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko, SLOVENSKO, Maďarsko
4. kôš: Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko


Krátke charakteristiky účastníkov finálového turnaja futbalového EURO 2016 vo Francúzsku:

Albánsko - 1 (2016)
Debutant na ME v kvalifikácii vyradil Dánov, v I-skupine skončil za Portugalskom, ktorých tiež zdolal. Tímu trénera Giovanni de Biasiho pomohla aj kontumačná výhra 3:0 nad Srbmi. Albánci strelili v skupine len sedem gólov. Hviezdou je kapitán Lorik Cana z Nantes.

Anglicko - 10 (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Mužstvo Roya Hodgsona sa kvalifikovalo ako prvé na kontinente už 5. septembra. V E-skupine vyhralo všetko čo mohlo. Na ME je jeho najlepším výsledkom bronz z 1968, resp. semifinále doma v roku 1996. Anglicko je súperom Slovákov v boji o MS 2018 v Rusku.

Belgicko - 5 (1972, 1980, 1984, 2000, 2016)
Štvrťfinalista MS 2010 si účasť na EURO vybojoval v kvalifikácii prvýkrát od roku 1984, keď v roku 2000 na ňom hral ako organizátor. "Červení diabli" vyhrali G-skupinu, v rebríčku FIFA sú lídrom. Hviezdami tímu kouča Marca Wilmotsa sú Eden Hazard či Kevin de Bruyne z anglickej Premier League.

Česko - 9 (1960, 1976, 1980, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Česi s trénerom Pavlom Vrbom vyhrali A-skupinu, za sebou nechali druhý Island, Turkov aj Holanďanov. Z EURO 1996 majú striebro, za čias federálu so Slovenskom titul z Belehradu 1976 a dva bronzy (1960 a 1980). Na ME postúpili 6-krát v sérii.

Francúzsko - 9 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
"Les Bleus" zorganizujú ME tretíkrát v histórii, v roku 1984 doma brali zlato a triumfovali aj v roku 2000. Výber kormidelníka Didiera Deschampsa, ktorý ako hráč vyhral MS aj ME, je spolufavoritom. Chýbať im zrejme bude kanonier Karim Benzema z Realu Madrid, ktorého kvôli vydieraniu spoluhráča vyradil z reprezentácie.

Chorvátsko - 5 (1996, 2004, 2008, 2012, 2016)
"Šachovnicovi" postúpili na ME štvrtýkrát v rade, v H-skupine skončili druhí za Talianmi. Trénerom je Ante Čačič. Na Francúzsko majú Chorváti dobré spomienky, v roku 1998 na MS tam brali bronz. O ich góly by sa mal starať najmä Mario Mandžukič z Juventusu Turín.

Island - 1 (2016)
Aj dve výhry nad bronzovým z MS 2010 Holandskom v kvalifikácii vystrelili Island na historickú účasť na ME. V baráži MS 2014 skončili Severania v baráži. Do Francúzska ich priviedol Švéd Lars Lagerbäck, srdcom tímu je stredopoliar Swansea City Gylfi Sigurdsson.

Írsko - 3 (1988, 2012, 2016)
Mužstvo kouča Martina O'Neilla prešlo na EURO cez baráž s Bosnou a Hercegovinou. Íri hrali aj pred štyrmi rokmi v Poľsku a na Ukrajine. Tím okolo Robbieho Keana dúfa, že zlepší bilanciu na finálových turnajov, ktorá je jedna výhra zo 6 zápasov. Hoci "sladká" 1:0 nad rivalom Anglickom 1:0 z roku 1988.

Maďarsko - 3 (1964, 1972, 2016)
Má bronz z 1964, ale na vrcholovú scénu sa vracia po 30 rokoch, keď naposledy hralo na MS v Mexiku 1986. Výber Nemca Bernda Storcka vyradil v baráži Nórov aj vďaka gólu rodáka z Komára Tamása Priskina zo Slovana Bratislava. Fanúšikovia dvojnásobných vicemajstrov sveta a trojnásobných olympijských víťazov sa môžu tešiť na EURO i na tepláky brankára Gábora Királyho, ktorý už bude mať počas turnaja 40 rokov.

Nemecko - 12 (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Úradujúci majster sveta (celkovo štvornásobný) vyhral ME trikrát (1972, 1980, 1996) a vo finále bol aj v rokoch 1976, 1992 a 2008. Bronz bral v rokoch 1988 a 2012. Pod trénerom Joachimom Löwom má Nemecko šancu napodobniť Španielov a Francúzov, ktorí po MS vyhrali aj ME. Víťaz kvalifikačnej D-skupiny.

Poľsko - 3 (2008, 2012, 2016)
Tréner "orlice" Adam Nawalka sa mohol spoľahnúť na 13 gólov topkanoniera Roberta Lewandowského z Bayernu Mníchov. Bronzoví z MS 1974 a MS 1982 sú na EURO tretíkrát a dúfajú v prvý postup zo skupiny.

Portugalsko - 7 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Leitmotívom účasti Portugalska bude prvý reprezentačný titul pre Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Víťaz I-skupiny, ktorého vedie kouč Fernando Santos, je na ME šiestykrát za sebou. Najlepším výsledkom Portugalska na ME je domáce striebro z roku 2004.

Rakúsko - 2 účasti (2008, 2016)
Rakúsko postúpilo prvýkrát z kvalifikácie, v roku 2008 hralo ako organizátor. V G-skupine kvalifikácie EURO 2016 ani raz neprehralo. Najväčšou hviezdou tímu trénera Marcela Kollera je David Alaba z Bayernu Mníchov.

Rumunsko 5 (1984, 1996, 2000, 2008, 2016)
Rumuni v kvalifikačnej F-skupine neprehrali. Mužstvo trénera Anghela Iordanesca síce nemá hviezdu typu Gheorge Hagiho, na postup mu ale stačilo 5 výhier a 5 remíz.

Rusko - 11 (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012, 2016)
Taliana Fabia Capello nahradil na lavičke "zbornej" Leonid Sluckij, Rusi vyhrali posledné 4 zápasy v G-skupine a do Francúzska postúpili z 2. miesta. Krajina organizátora MS 2018 dokráčala v roku 2008 do semifinále, ale na úspechy z éry ZSSR (zlato 1960 a finále 1964, 1972 a 1988) čaká.

Severné Írsko - 1 (2016)
Ďalší nováčik na turnaji. Víťaz kvalifikačnej F-skupiny o bod pred Rumunskom. Na veľkom turnaji Severní Íri naposledy hrali v roku 1982 na MS v Španielsku. Mužstvo trénera Michaela O'Neilla potiahol autor 7 zo 16 gólov v skupine Kyle Lafferty z Norwichu City.

Španielsko - 10 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Obhajcovia Španieli síce šokujúco prehrali v Žiline 1:2 so Slovenskom, ale napokon C-skupinu vyhrali. Tím Vicente del Bosqueho síce prechádza generačnou obmenou, napriek tomu je superveľmocou a má šancu na rekordný štvrtý kontinentálny titul. V roku 1984 vo Francúzsku "La Furia Roja" prehrala vo finále s domácim Francúzskom.

Švajčiarsko - 4 (1996, 2004, 2008, 2016)
Helvéti idú na šiesty veľký turnaj za sebou. Tím Vladimira Petkoviča skončil v E-skupine za Anglickom na druhom mieste. V novembrovej príprave v Trnave padol osemfinalista MS 2014 2:3.

Švédsko - 6 (1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Superstar Tre kronor je Zlatan Ibrahimovič, ktorý vybavil troma gólmi baráž s Dánskom. Švédi sú na EURO piatykrát v rade. Tréner Erik Hamren by rád vyrovnal s tímom najlepší výsledok na ME, ktorým je semifinále 1992.

Taliansko - 9 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
V H-skupine skončili majstri Európy z 1968 a úradujúci vicemajstri Európy prví bez prehry. Tréner Antonio Conte stojí pred výzvou obhájiť pozície spred štyroch rokov.

Turecko - 4 (1996, 2000, 2008, 2016)
Turci sa na ME vracajú opäť po roku 2008, na ktorom hrali semifinále. Do Francúzska sa tím trénerskej legendy Fatiha Terima dostal ako najlepší z tretích miest.

Ukrajina - 2 (2012, 2016)
Tréner Michajlo Fomenko uspel s tímom v baráži proti Slovinsku. Do nej musel koorganizátor EURO 2012 potom, ako prehral v C-skupine so Slovákmi v Kyjeve 0:1 a v Žiline remizoval 0:0.

Wales - 1 (2016)
Nováčik turnaja, aktuálny tím sveta číslo 10 v rankingu FIFA. Tréner Cris Coleman sa v B-skupine mohol spoľahnúť na Garetha Balea z Realu Madrid, ktorý druhé miesto vystrieľal siedmimi z 11 waleských gólov.