Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Peckovci vyvolali eufóriu - idú na MS17 a doma túžia po medaile

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 17 rokov Ladislav Pecko dáva pokyny svojim zverencom v prvom zápase futbalových majstrovstiev Európy hráčov do 17 rokov, Slovensko - Rakúsko, 5. mája 2013 v Dubnici nad Váhom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenskí futbalisti do 17 rokov na prebiehajúcom európskom šampionáte výberov krajín tejto vekovej kategórie sú na čele tabuľky A-skupiny

Žilina 10. mája (TASR) - Základný cieľ - postúpiť na jesenné MS - si už v predstihu vybojovali, zacítili však jedinečnú šancu, že môžu dosiahnuť ešte viac.

Slovenskí futbalisti do 17 rokov na prebiehajúcom európskom šampionáte výberov krajín tejto vekovej kategórie sa po triumfe 1:0 nad Rakúskom a remíze 2:2 so Švajčiarskom ocitli na čele tabuľky A-skupiny, čo znamená, že ak v sobotu v Žiline so Švédskom neprehrajú, postúpia senzačne do semifinále. Tým pádom by už mali istotu, že im na krk zavesia bronzové medaily ako symbol úspechu z vrcholného mládežníckeho turnaja.

So Švajčiarskom mladí Slováci prehrávali už 0:2, lenže Attila Varga minútu pred prestávkou znížil a po zmene strán striedajúci "žolík" Martin Slaninka vyrovnal na konečných 2:2. Hnaní vpred vyše 8-tisíc divákmi na žilinskom Štadióne pod Dubňom sa dokonca sympaticky snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu po vylúčení súperovho hráča, ale času veľa neostalo. Aj bod mal však pre výber "modrých" cenu zlata.

"Slovenský tímový duch zvíťazil, dokázali sme zápas vyrovnať a získať vytúžený bod. Za to mojich hráčov obdivujem. Pre mňa však bude najväčšia satisfakcia, ak mi títo chalani o dva-tri roky zavolajú, že dostali pozvánku do reprezentačného A-tímu," povedal kouč slovenskej sedemnástky Ladislav Pecko.

Pred šampionátom stanovil primárny cieľ, ktorým bolo skončiť do tretieho miesta v skupine a vybojovať si postup na jesenné MS (17. októbra - 8. novembra v Spojených arabských emirátoch). Ten už pred posledným zápasom jeho tím splnil, no pohodovú klímu snúbiacu sa s prajnosťou slovenského fanúšika, u ktorého si títo chlapci získali uznanie, chcú Peckovci využiť čo najviac: "Človek ide do toho s tým, že chce dosiahnuť úspech. Budeme sa o neho usilovať aj proti Švédom, aj keď postup do semifinále a medaila... to by pre mňa bolo asi na infarkt," žartoval Pecko. Sobotňajší duel so Švédskom bude kľúčový z hľadiska postupových ambícií, obom aktérom stačí remíza, resp. niektorému aj prípadná prehra v prípade, že v paralelnom dueli si Švajčiari v Dubnici podelia body s Rakúšanmi.

Realizačný tím SR 17 vie, že musí predovšetkým správne regulovať eufóriu v mladom kolektíve, aby opäť zodpovedne čelil silnému súperovi. Proti Švajčiarom vsadil Pecko na identickú zostavu z víťazného zápasu s Rakúskom, no aj vzhľadom na ubúdajúce sily bude dumať nad prípadnými zmenami v zostave. O slovo sa hlási najmä Martin Slaninka, ktorý vystrieľal v nadstavenom čase zápasu s Rakúskom tri body a po jeho dorážke sa tešili Slováci z bodového zisku proti Švajčiarom. "Uvidíme, v akom stave budeme po dvoch zápasoch, najmä čo sa týka fyzickej stránky. Maťo je dobrý hráč a my vieme, na čo ho máme v mužstve. Možno je pre neho lepšie, keď má viac síl a ide na ihrisko ako striedajúci hráč. Nie je fyzicky taký silný ako Švédi, ale budeme zvažovať jeho nasadenie v základe."

Za úspechmi slovenskej sedemnástky stojí najmä kolektívna súdržnosť. Z individualít vyčnieva nielen svojou výškou stopér Attila Varga, ktorý zbiera skúsenosti v akadémii turínskeho Juventusu. Okrem defenzívnych úloh sa v stredu proti Helvétom aktívne zapájal do štandardiek, kde bol vďaka svojej výške hrozbou pre súpera. V 39. minúte sa vyrovnávajúcim gólom postaral o oživenie bodovej nádeje: "Sledoval som ako letí lopta po rohu, skočila až ku mne a ja som ju dopravil do siete. Myslím si, že je to pre mňa jeden z najväčších úspechov v kariére. Postúpiť na svetový šampionát je skvelý pocit, ale my chceme viac. Sme výborná partia a radi by sme si zahrali v semifinále. Myslím si, že máme na to, aby sme získali medailu," uviedol Varga.