Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti do 21 rokov si trúfajú na favorizované Holandsko

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov Foto: TASR

Podľa slov trénera Ivana Galáda sa budú chlapci pridržiavať svojho plánu a uvoľnenou hrou sa pokúsia zvíťaziť na favorizovaným Holandskom.

Senec 10. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti do 21 rokov chcú spraviť maximum pre napodobnenie úspechu ich predchodcov z roku 1999, ktorí v play off postúpili cez Rusko na európsky šampionát a po skvelom 4. mieste na finálovom turnaji ich cesta doviedla až na OH 2000 v Sydney. Na súčasnú garnitúru vedenú trénerom Ivanom Galádom čaká v baráži o ME 2013 v Izraeli favorizované Holandsko, prvý zápas sa hrá vo štvrtok 11. októbra o 19.00 na štadióne NTC v Senci, odveta je na programe v pondelok 15. októbra v rovnakom čase v Rotterdame.

Ivan Galád v rozhovore pre TASR uviedol, že na hráčov pred dvojzápasom s "oranjes" nevyvíja prehnaný tlak, ktorý by im mohol zväzovať nohy. "Životných zápasov budú mať títo chlapci ešte veľa. Keby sme k tomu pristupovali takto, nebolo by to správne. Ideme s čistými hlavami a uvoľnene, máme svoj plán, ktorého sa pridržiavame. Postupom do baráže sme dosiahli dosť, ale chceme ešte viac. Jasným favoritom je Holandsko, ale vieme, akým spôsobom môžeme aj my niečo dosiahnuť a chceme sa pokúsiť o zázrak."

Galád verí, že jeho zverenci budú mať podporu aj v publiku

Po zdravotnej stránke sú hráči až na výnimky v poriadku. Už pred pár dňami vypadol pre zranenie Jakub Paur z MŠK Žilina a drobné problémy má Adam Žilák. Galád verí, že bude mať pri výbere hráčov, ktorí budú čeliť Holanďanom, šťastnú ruku: "Jakubovo zranenie ma mrzí, ale taký je futbal. Verím, že vyberiem jedenástku hráčov, ktorí budú mať chuť pobiť sa so súperom a ukážu svoju krajšiu tvár. Atmosféra vo futbale je na Slovensku priemerná a budem rád za každého diváka, ktorý príde povzbudiť našich chlapcov. Tí sa postavia veľkému favoritovi a verím, že budú úspešní. Budem spokojný, ak ľudia odídu po zápase domov s úsmevom na tvári," dodal Galád.

Gólová radosť strelca piateho gólu Kriastiána Kolčáka (Slovensko) so spoluhráčmi počas zápasu s Kazachstanom
Foto: TASR
Mužstvo má srdce a charakter, tvrdí tréner Galád

Stredopoliar Richard Lásik hrá v úvode novej sezóny v dobrej forme v drese Brescie Calcio, pravidelne za účastníka talianskej Serie B nastupuje v základe a teraz má pred sebou ďalšiu výzvu: "Pripravujeme sa na tieto dva zápasy poctivo, lebo cítime, že máme šancu postúpiť. Záleží to len od nás. Futbalovo sú Holanďania možno lepší od nás, ale to nič neznamená. Zrejme budú mať častejšie loptu vo svojej moci, ale ak ich budeme vysoko napádať, môžeme nájsť aj ich slabé stránky a využiť ich," povedal Lásik pre TASR. Už po septembrovom žrebe sa k baráži vyjadril prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik: "Táto generácia hráčov dosiahla prvý úspech už postupom do baráže, pričom dokázala zdolať aj veľmi silné Francúzsko, čo nebola náhoda. Mužstvo trénera Galáda má srdce a charakter. Hráči si uvedomujú, že len raz sa pred nimi v histórii slovenského futbalu podarilo výberu do 21 rokov postúpiť na európsky šampionát a ich motivácia napodobniť tento úspech je obrovská."

Holanďania sa Slovákov neboja

Holandský tím do 21 rokov suverénnym spôsobom vyhral 10. skupinu kvalifikácie. V ôsmich zápasoch šesťkrát vyhral, raz remizoval a rovnako raz prehral (pozn. - v oboch prípadoch sa o bodové straty postarali Škóti), nazbieral 19 bodov a dosiahol impozantné skóre 21:3. Druhé Škótsko získalo 13 bodov, ďalšími súpermi "oranjes" v skupine boli Bulharsko (12 bodov), Rakúsko (11) a Luxembursko (0). Kouč holandskej dvadsaťjednotky Cor Pot očakáva vo štvrtok ťažký boj: "Som rád, že hráme prvý zápas vonku. Všetkých 14 účastníkov baráže musí mať kvalitu, inak by sa do nej cez boje v skupinách nedostali. Naším cieľom je postup, súpera rešpektujeme, ale kvalita je na našej strane. Verím, že si v Senci vytvoríme dobrú pozíciu pred odvetou," uviedol Pot pre uefa.com a holandské médiá.

Víťazi barážových súbojov sa prebojujú na záverečný turnaj, ktorý sa uskutoční 5. až 18. júna budúceho roka v Izraeli. Tam sedmičku postupujúcich z baráže automaticky doplní domáca reprezentácia.


Program 1. zápasov baráže ME 2013 hráčov do 21 rokov:

štvrtok 11. októbra:
Senec:
19.00 SR 21 - Holandsko 21 /rozhodca: Antony Gautier (Fr.)/
Burgos:
20.45 Španielsko 21 - Dánsko 21 /Bobby Madden (Škót.)/

piatok 12. októbra:
Jablonec:
16.00 ČR 21 - Rusko 21 /Ovidiu Alin Hategan (Rum.)/
Leverkusen:
18.00 Nemecko 21 - Švajčiarsko 21 /Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/
Le Havre:
18.45 Francúzsko 21 - Nórsko 21 /Kristio Tohver (Est.)/
Norwich:
19.00 Anglicko 21 - Srbsko 21 /Deniz Aytekin (Nem.)/
Pescara:
21.00 Taliansko 21 - Švédsko 21 /Artur Soares (Port.)/