Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

P. Hapal: To, čo predviedli Nemci a Taliani, bola jedna veľká hanba

Na snímke tréner futbalistov Slovenska do 21 rokov Pavel Hapal. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeho zverenci nepostúpili do semifinále, keď ich z hry o medaily vyradili výsledky sobotňajších záverečných zápasov C-skupiny.

Lublin 25. júna (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal cítil obrovské sklamanie z vypadnutia jeho tímu na ME v Poľsku. Jeho zverenci nepostúpili do semifinále, keď ich z hry o medaily vyradili výsledky sobotňajších záverečných zápasov C-skupiny. Taliani zdolali Nemcov 1:0 a pri prehre Čechov s Dánmi 2:4 tento výsledok stačil obom tímom na postup do vyraďovačky. Taliani vyhrali skupinu a Nemci postúpili ako najlepší tím z druhých miest vďaka lepšiemu skóre ako Slovensko a Portugalsko.

"Som neskutočne sklamaný, ako všetci. Mám v tejto chvíli len jednu myšlienku a tú teraz poviem na začiatok, lebo som toho plný. S veľkým rešpektom voči Španielom a Angličanom sa pre mňa tieto majstrovstvá končia. Už sa na ne pozerať nebudem," povedal Hapal pred zástupcami médií v Lubline.

Pri zaváhaní Česka stačila v "céčku" Nemcom aj tesná prehra 0:1 s Talianmi. Nemeckí reprezentanti, vedomí si, že za tohto stavu postupujú do semifinále, mali v záverečných minútach duelu v Krakove loptu na kopačkách, ale prihrávali si ju iba do šírky, nesnažili sa vôbec založiť útočnú akciu či ohroziť súperovu bránu. Rovnako pasívni boli aj Taliani. "To, čo predviedli Nemci a Taliani, bola jedna veľká hanba. Pokiaľ sa Angličania a Španieli dostanú do finále, tak sa na to rád pozriem. Inak sa už na tento futbal dívať nebudem," citoval web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Hapala, ktorému sa tisli do očí slzy. Tréner v tejto súvislosti spochybnil hrací systém šampionátu. "Neviem, určite by sa mal niekto nad ním zamyslieť. Ak je fair play to, že hrám na prehru 0:1, tak to predsa do futbalu nepatrí! Takže niekto by s tým mal niečo robiť, aj keď sa to týka takej veľkej krajiny, akou je Nemecko."

Hapal sa potom poďakoval hráčom, ktorí reprezentovali Slovensko a svojimi výkonmi a výsledkami potešili fanúšikov. "Boli skvelí. Urobili kus práce, prešli kus cesty. Niečo sa končí, niečo úplne iné sa začne. Je mi to veľmi ľúto, ale rozlúčim sa s nimi, pretože väčšina z nich v dvadsaťjednotke končí." Tím pod vedením českého kouča dosiahol druhý najväčší úspech v histórii slovenských dvadsaťjednotiek. "K tomuto mužstvo mám len pozitívne slová. Tím ukázal svoju tvár, hral futbal, ktorý kvitovala celá Európa. Smutné je, že ďalej šli tí, čo kalkulovali," konštatoval.

Tréner vo svojej reči vyzdvihol aj fanúšikov, ktorí prišli povzbudiť slovenský tím do Poľska. "Ďakujem všetkým. Môjmu realizačnému tímu, ľuďom na zväze, nemali sme za celý čas jediný problém s čímkoľvek. Ďakujem všetkým fanúšikom, a že ich bolo, ktorí merali ďalekú cestu, aby boli s nami. Žili s nami, cítili s nami. V dvoch zápasoch v Poľsku nám vytvorili báječné domáce prostredie. Pre každého z nás to bolo nádherný zážitok." Napriek frustrácii z vyradenia bude mať na tento šampionát tie najkrajšie spomienky. "Bolo to najlepšie mužstvo, aké som kedy trénoval, to som už niekedy povedal. Bola to neskutočná partia a iba takíto ľudia, ktorí takto držia pokope, môžu urobiť neskutočné výsledky," poevdal Hapal. Najväčším zážitkom na ME bola pre neho atmosféra vo vnútri tímu. "Neuveriteľne sme si ho užili, všetci chlapci na to určite budú mať spomienky do konca života," dodal.