Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

FOTO: Futbalisti SR do 21 rokov si poľahky poradili aj s Bieloruskom

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov pred zápasom kvalifikácie ME 2017 hráčov do 21 rokov Slovensko - Bielorusko, 7. októbra 2016 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovensko zásluhou štvrtkovej bezgólovej remízy Holandska s Tureckom nastúpilo už ako istý účastník šampionátu Poľsku.

Myjava 7. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov triumfovali v piatkovom domácom stretnutí 8. skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2017 tejto vekovej kategórie nad rovesníkmi z Bieloruska 3:1. Víťaznú rozlúčku s Myjavou zabezpečil zverencom Pavla Hapala dvoma gólmi Pavol Šafranko a jedným zásahom Martin Chrien.

Slovensko zásluhou štvrtkovej bezgólovej remízy Holandska s Tureckom nastúpilo už ako istý účastník šampionátu Poľsku.



Mladí Slováci v treťom tohtoročnom kvalifikačnom vystúpení inkasovali prvý gól. Bielorusom odplatili prehru 0:1 z úvodného merania síl tejto eliminácie, po ktorej dosiahli sériu od piatka už šiestich víťazstiev. Úspešnú kvalifikáciu zavŕšia v utorok 11. októbra na pôde tureckých vrstovníkov v Alanyi (16.00 h SELČ).

Slovensko - Bielorusko 3:1 (1:0)
Góly: 36. a 61. Šafranko, 90.+1 Chrien - 72. Jablonski. ŽK: Bero - Pozňak, Nazarenko, ČK: 88. Nazarenko (Bielorusko) po 2. ŽK. Rozhodovali: Boucaut - Conotte, Meers (všetci Belg.), 2795 divákov.

Slovensko: Chovan - Valjent, Niňaj, Škriniar, Skovajsa - Lobotka, Chrien - Rusnák, Bero (72. Brigant), Mihalík (88. Ivan) - Šafranko (63. Vestenický)
Bielorusko: Čičkan - Nazarenko, Borisov, Šestilovski, Pozňak - Babičev, Jablonski - Zolotov (46. Jevdokimov), Berezkin (67. Lisakovič), Savicki - Teverov (84. Džigero)


Napriek už istému postupu Hapal nepristúpil k prekvapeniam v zostave. Pri vynútenej absencii Mazáňa na ľavej strane defenzívy sa z krajných obrancov omnoho viac zapájal do útočných akcií Valjent vpravo, vďaka čomu sa krídelník Rusnák mohol sťahovať do stredu a Bero vysúvať dopredu. V 12. minúte Rusnák prihral Valjentovi, ktorý zasekol a jeho strelu len s námahou vyrazil brankár hostí. Rusnák neskôr odcentroval na Mihalíka, tomu chýbalo zopár centimetrov k hlavičke. Výrazne hrajúci Chrien sa v 20. minúte predral až do zakončenia, k odrazenej lopte sa dostal Mihalík, no nevyužil túto možnosť. O sedem minút narobil tečovaný pokus Rusnáka problémy bieloruskému brankárovi, potom Chrien hlavičkoval tesne nad. V 36. minúte posadil Rusnák priamy kop z ľavej strany na hlavu Šafranka, ktorý otvoril skóre.

V úvode druhej štyridsaťpäťminútovky mohol Šafranko pridať svoj druhý gól v zápase, v tomto prípade však minul a následne nepochodil v zakončení ani Rusnák. V 59. minúte zneškodnil brankár Bieloruska príležitosť Bera, ktorý ho o niekoľko sekúnd v ďalšej veľkej šanci aj obišiel, ale na čiare zachránil brániaci hráč. O dve minúty sa už Šafranko svojho druhého zásahu dočkal, hlavičkou tentoraz zužitkoval Rusnákov rohový kop. V 72. minúte pohotovou strelou z väčšej vzdialenosti znížil hosťujúci kapitán Jablonski. Domácim z protiútoku neprinavrátil dvojgólový náskok Mihalík. Domáci v závere duelu prežili šance Bielorusov a Chrien v nadstavenom čase pridal gólovú bodku za vydareným myjavským ťažením.

Tabuľka 8. skupiny:

1. SLOVENSKO 7 6 0 1 20:5 18 - istý postup
2. Holandsko 7 3 2 2 11:9 11
3. Turecko 7 3 1 3 6:7 10
4. Bielorusko 8 2 2 4 7:11 8
5. Cyprus 7 1 1 5 3:15 4


Hlasy po zápase:

Pavel Hapal, tréner SR 21: "Hráči sa chceli fanúšikom v Myjave odvďačiť a myslím, že sa im to podarilo. Bolo to síce kostrbatejšie ako v iných zápasoch, ale strelili sme tri góly a pekne sa rozlúčili s domácim účinkovaním v kvalifikácii. Trošku nám po včerajšku odpadol stres, ale videl som na hráčoch, že boli koncentrovaní a chceli vyhrať. Sme spokojní, teraz si ideme užiť oslavy."

Milan Škriniar, obranca a kapitán SR 21: "Je to niečo neuveriteľné. S kapitánskou páskou som iba zastupoval Adama Zreľáka, no som hrdý na tento tím. Všetci cítia hrdosť z toho, čo sa nám podarilo, vznikla tu skvelá partia. Sústredili sme sa na naše vystúpenie, hoci po výsledku Holandska s Tureckom to bolo trocha uvoľnenejšie."

Martin Chrien, stredopoliar SR 21: "Tento zápas sme si skutočne užili. Som šťastný aj kvôli divákom, že sa nám podarilo posledný domáci duel zvládnuť. Boli naozaj skvelí, celý čas nás povzbudzovali a my im ďakujeme za vytvorenie úžasnej atmosféry."

Pavol Šafranko, útočník SR 21: "Som veľmi rád, boli to moje prvé reprezentačné góly. Ďakujem trénerovi aj chlapcom. Prežívať tieto krásne chvíle je na nezaplatenie. Môžeme oslavovať, ale necháme si to až po skončení kvalifikácie. Čaká nás ešte zápas v Turecku a ten je tiež dôležitý."

Albert Rusnák ml., stredopoliar SR 21: "Aj keď sme už mali postup vo vrecku, snažili sme sa s domácim kvalifikačným prostredím rozlúčiť dobrým výsledkom a peknou hrou. Bielorusi stáli pred vlastnou šestnástkou a nedali nám veľa priestoru, ale zvíťazili sme 3:1 a potvrdili sme, že sme v skupine triumfovali zaslúžene. Pohoda bola už od štvrtka, dôležité bolo nevypustiť tento súboj."