Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Brankár Kozáčik po víťazstve nad Maltou: Bol to ťažký zápas

Na snímke vľavo v popredí Adam Nemec (Slovensko) a vpravo Gareth Sciberras (Malta) v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Malta - Slovensko v Ta'Qali na Malte v nedeľu 27. marca 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí futbalisti zvíťazili v nedeľňajšom kvalifikačnom zápase MS 2018 nad domácou Maltou 3:1. Potvrdili pozíciu favorita, hoci v zostave nebol špílmacher Marek Hamšík.

Ta'Qali 26. marca (TASR) - Slovenskí futbalisti zvíťazili v nedeľňajšom kvalifikačnom zápase MS 2018 v Ta'Qali nad domácou Maltou 3:1. Potvrdili pozíciu favorita, hoci v základnej zostave absentoval špílmacher Marek Hamšík pre problémy so zadným stehenným svalom, ktoré si priniesol z SSC Neapol. Na ihrisko však prišiel v 50. minúte.
Pohľad na Slovenských fanúšikov v hľadisku pred zápasom F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Malta - Slovensko v Ta'Qali na Malte v nedeľu 26. marca 2017.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zverenci trénera Jána Kozáka v F-skupine ukoristili tretiu výhru v rade po zdolaní Škótov 3:0 a Litvy 4:0, keď predtým začali boj o finálový šampionát v Rusku prehrami 0:1 v Trnave s Anglickom, resp. v Slovinsku. Hostí dostal do vedenia už v 2. minúte krásnou strelou Vladimír Weiss. Hoci Malta vyrovnala v 14. minúte po chybe slovenskej obrany, polčas vyhrali hostia 2:1 po tečovanej strele Jána Greguša. V druhom polčase v 78. minúte dostal červenú kartu domáci autor gólu Jean Paul Farrugia a Slováci v 84. minúte tretím gólom Adama Nemca definitívne rozhodli o cennom triumfe.


Slovenskí "sokoli" sa v kvalifikácii najbližšie predstavia na pôde Litvy 10. júna.



kvalifikácia MS 2018, F-skupina:


Malta - Slovensko 1:3 (1:2)

Góly: 14. Farrugia - 2. Weiss, 41. Greguš, 84. Nemec, ŽK: Farrugia, Camilleri - Škrtel, Nemec, Kucka, ČK: 78. Farrugia po 2. ŽK - 90.+ Nemec po 2 ŽK, rozhodovali: Palabiyik - Satman, Olguncan (všetci Tur.), 4280 divákov.

zostavy a striedania:


Malta: Hogg - Attard, Muscat, Magri, Camilleri (Baldacchino), Zerafa - Sciberras - P. Fenech, Schembri (90.+ Montebello), Gambin (73. Kristensen) - Farrugia

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hubočan - Hrošovský - Mak (50. Hamšík), Kucka (74. Ďuriš), Greguš, Weiss (86. Rusnák) - Nemec

Na snímke futbalisti Slovenska pózujú pre spoločnú fotografiu pred začiatkom zápasu F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Malta - Slovensko v Ta'Qali na Malte v nedeľu 26. marca 2017.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer


Slováci začali skvele, hneď z prvej strely na bránu skórovali. V 2. minúte si pred pokutovým územím narazil loptu s Nemcom Weiss, posunul si ju do streleckej pozície a parádnou technickou bombou prekonal bezmocného brankára domácich. Lopta sa do siete odrazila efektne od hornej žrde. Hostia mali loptu viac na kopačkách, pokojne kombinovali, no z ničoho nič udrelo aj na druhej strane. V 14. minúte chyboval Škriniar, ktorý v snahe o prihrávku Škrtelovi vyslal do brejku Farrugiu a ten chladnokrvne prekonal Kozáčika - 1:1. Favorizovaní Slováci sa potom snažili opäť odomknúť cestu k bráne, no nedarilo sa im to. Veľké gólové šance chýbali, no misky váh v prospech SR naklonil v 41. minúte premiérovým gólom v najcennejšom drese Greguš. Tomu prihral pred šestnástku Weiss a stredopoliar Kodane dlho neváhal, napriahol a jeho tečovaná strela prekĺzla popod telo brankára Hogga.
Na snímke vpravo Vladimír Weiss (Slovensko) a vľavo Cain Attard (Malta) v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Malta - Slovensko v Ta'Qali na Malte v nedeľu 26. marca 2017. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

V 49. minúte sa do zakončenia v úniku dostal Nemec, ale pálil nad. Vzápätí prišiel na ihrisko Hamšík, ktorý vystriedal Maka. Tvorca slovenskej hry v 57. minúte z priameho kopu nacentroval na hlavu Nemca, ktorý trafil brvno, ale pískal sa ofsajd. Obraz hry sa v týchto fázach nemenil, Slováci kontrolovali loptu a Maltu do veľkých vecí nepúšťali. V 77. minúte striedajúci Ďuriš vyzvŕtal obrancu a jeho tečovaný center skončil na hornej tyči. Z protiútoku domáci nebezpečne zahrozili, zdalo sa, že si slovenská obrana nerozumela, ale Farrugia netakticky zahral úmyselne rukou v šestnástke hostí medzi Kozáčikom a Škriniarom a po druhej ŽK videl červenú kartu. Dlho netrvalo a Slováci definitívne rozhodli, po časovanej prihrávke Hamšíka za obranu v 84. minúte išiel sám na brankára Nemec, ktorý sa nepomýlil. Malta síce strelila prvý gól po predchádzajúcich štyroch bez neho, v skupine zaknihovala ale piatu prehru a na kvalifikačnú výhru čaká 19 zápasov. Slovákov môže mrzieť zbytočné vylúčenie Nemca v nadstavenom čase po faule v šestnástke a druhej žltej karte.



hlasy po zápase /zdroj TASR a RTVS/:



Ján Kozák, tréner SR: "Zápas nebol jednoduchý, na tom sa zhodneme. Každý kvalifikačný je ťažký v tom, že je potreba ho vyhrať. Dali sme krásny prvý gól vďaka Vladkovi, ale inkasovali sme zbytočný gól a ten súpera zdvihol. Ale dali sme druhý gól a myslím, že celý zápas sme kontrolovali. Je to dobré víťazstvo, zaslúžené. Máme ale aj hráčske straty do ďalšieho zápasu z disciplinárnych dôvodov. Škoda, že Ďuro Kucka takto reagoval. Dostával sa do tempa a vtedy som ho musel striedať, aby nedostal červenú. A Adam Nemec, taký skúsený hráč urobil takú chybu. Dal rozhodcovi šancu vylúčiť ho. Marek Hamšík absolvoval plnú záťaž pred zápasom. Mal problémy, ale chcel to vyskúšať. On po záťaži cítil bolesť. Skonzultovali sme to spolu a sám navrhol, že v prípade potreby pôjde do druhého polčasu, ak to situácia bude vyžadovať. Spokojný som aj, spokojný je aj on, že je zdravý, a že pomohol tímu."



Pietro Ghedin, tréner Malty: "Prehrali sme s dobrým tímom, lebo Slováci sú silní. Ale góly, ktoré sme inkasovali boli ľahké. Som spokojný s našou hrou, ale nie s výsledkom. Slovákom prajem všetko dobré. Sú to naozajstní profesionáli."



Milan Škriniar, obranca SR: "Dôležité víťazstvo, ktoré nás posunulo na druhé miesto v tabuľke skupiny. Nerodilo sa to ľahko, ale víťazstvo je najdôležitejšie. Možno, keď sme dali rýchlo prvý gól mysleli sme si, že to pôjde samo. Potom sme inkasovali po mojej chybe, dôležité bolo, že sme neklesli na duchu. Snažili sme sa stále hrať, aj keď to nebolo jednoduché, lebo Malta prehusťovala priestor. Ale boli sme dnes efektívni."



Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Celý týždeň so neodtrénoval ani jeden tréning celý. Sval mi tvrdol. Bolo to na hrane. Bol tam otáznik. Nebol som stopercentne pripravený. Dohodli sme sa s pánom trénerom, že to od začiatku nebudeme riskovať a nastúpim, keď bude treba. Od zajtra sa začnem dávať dokopy. Ale nie je to nič vážne. Som rád, že som nastúpil a mohol pomôcť mužstvu. Máme doma dôležité tri body."



Matúš Kozáčik, brankár SR: "Bol to veľmi ťažký zápas. Malta hrala zodpovedne, rozhodnuté bolo až po našom treťom góle. Videl som, že Farrugia hral rukou, našťastie to rozhodca zapískal a súperovho hráča vylúčil. Nakoniec sme zápas zvládli a hodnotíme ho pozitívne."



Ján Greguš, stredopoliar SR: "Vlado (Weiss - pozn.) mi to dobre posunul, nalákal na seba hráčov. Loptu ešte niekto pred brankárom tečoval, chvalabohu to tam padlo. Gólov veľa nedávam, tento venujem bratrancovej čerstvo narodenej dcérke. V kabíne je veľká radosť, Škóti vyhrali nad Slovinskom a všetko máme v našich rukách."

V hodnotení zápasu najviac rezonovala absencia M. Hamšíka



V pozápasovom hodnotení sa Kozák dotkol viacerých tém. Najviac rezonovala absencia špílmachra Mareka Hamšíka v základnej zostave. A tie ďalšie, ako ideálu dosť vzdialený výkon najmä v prvom polčase, "kartové" straty Juraja Kucku a Adama Nemca pre najbližší kvalifikačný zápas v Litve (10. júna), chyba pri inkasovanom góle či situácia v tabuľke po 5. kole už vyplynuli zo samotného vývoju zápasu.
Na snímke slovenská futbalová reprezentácia na štadióne Ta'Qali na Malte 25. marca 2017 počas oficiálneho tréningu pred zajtrajším stretnutím skupiny F Malta - Slovensko o postup na MS 2018 v Rusku. V popredí tréner tímu Ján Kozák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na ihrisku bolo jasne cítiť, ako je Hamšík dôležitý pre hru osemfinalistu minuloročného EURO. Bez neho v prvom dejstve súhra viazla, hoci napríklad Vladimír Weiss, a nielen pre nádherný rýchly gól už v 2. minúte, v prvom polčase hýril aktivitou a patril k lídrom. "Najväčší problém bol v tom, že oni hrali prehustený stred, to mali veľmi dobré. Nie je ľahké to vykombinovať a musíte ísť aj do rizika straty lopty. V jednom krídelnom priestore to Vladko dokázal, Robo Mak v druhom nie. Preto aj pre súpera to bolo jednoduchšie zhustiť priestor, ktorý bol nebezpečnejší. Ale my sme chceli hrať s rizikom od začiatku. Aj jeden krajný aj druhý krajný náš obranca držali šírku a cez nich sme išli do finálnej fázy, a potom ten priestor pre dvoch stopérov bol veľmi veľký v prípade protiútokov. Reagoval som, aby sa hra spresnila nasadením Mareka, je to hráč, ktorý tieto veci ovláda, je tam doma a tým pádom sme mali zápas oveľa viac pod kontrolou zaslúžene vyhrali," analyzoval 62-ročný kouč SR.

Zjavne z taktických dôvodov sa o problémoch hráča SSC Neapol (natiahnutý zadný stehenný sval-pozn.), pričom tie si priniesol už z klubu, pred zápasom nehovorilo. Preto všetkých jeho absencia v základnej jedenástke zaskočila. Kozák vysvetlil: "Absolvoval plnú záťaž pred zápasom, chcel si to vyskúšať. Dva dni pred zápasom mal problémy so svalom. Nie však až takého rozsahu, lebo bol aj na sone a magnetickej rezonancii a to ukazovalo, že to zranenie nie je vážne. Ale on pociťoval bolesť, hlavne po 30 až 40 minút v pohode a potom ako sa sval unavil, začal to cítiť. Po vzájomnom rozhovore sme prišli k záveru, že nepôjde od začiatku, ale sám navrhol, že v prípade potreby pôjde do druhého polčasu, resp. v priebehu druhého polčasu, keď to situácia bude vyžadovať. Ja som uznal, že taká situácia bola, aby išiel pomôcť mužstvu. A išiel a som spokojný ja aj on, pretože on je v poriadku, nemá žiadne problémy a my sme vyhrali."




tabuľka F-skupiny:


1. Anglicko 5 4 1 0 8:0 13
2. SLOVENSKO 5 3 0 2 10:3 9
3. Slovinsko 5 2 2 1 4:3 8
4. Škótsko 5 2 1 2 7:8 7
5. Litva 5 1 2 2 5:9 5
6. Malta 5 0 0 5 2:13 0


Ohlasy médií:

Malta Today: "Slovensko dosiahlo víťazstvo 3:1 nad Maltou, ktorá dohrávala s desiatimi mužmi v treťom z uplynulých piatich stretnutí."

Malta Independent: "Chyba brankára Hogga vydláždila Slovensku cestu k víťazstvu nad Maltou."

Times of Malta: "Malta podľahla Slovensku."

UEFA.com: "Slovensko sa posunulo na druhé miesto F-skupiny zásluhou ťažko vybojovaného triumfu na Malte."

STA: "Slovensko po víťazstve nad Maltou na druhé miesto, Slovinsko zostalo v Škótsku s prázdnymi rukami."