Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

KVALIFIKÁCIA MS: Historický zápas, bod i gól Kosova, hody Španielska

Kosovskí futbalisti počas predzápasového tréningu. Foto: TASR/AP

Kosovská futbalová reprezentácia uhrala vo svojom historicky premiérovom súťažnom stretnutí remízu 1:1 gólom futbalistu, ktorý ešte pár hodín pred výkopom nevedel, či dostane povolenie nastúpiť.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Kosovská reprezentácia uhrala vo svojom historicky premiérovom súťažnom stretnutí remízu 1:1 gólom futbalistu, ktorý ešte pár hodín pred výkopom nevedel, či dostane povolenie nastúpiť. Valon Beriša patril k šestici hráčov čakajúcich na rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred pondelňajším vystúpením vo Fínsku v kvalifikácii MS 2018.

Bývalý nórsky reprezentant napokon mohol v Turku nastúpiť spoločne s piatimi niekdajšími hráčmi Albánska. V 60. minúte premenil jedenástku, čím odpovedal na otvárací zásah Paulusa Arajuuriho z úvodného polčasu. "Je to veľmi dobrý pocit, sníval som o tomto momente, veď sa mi podarilo streliť prvý súťažný gól Kosova," citovala Berišu agentúra AP.

Vybojovaný bod vyvolal v balkánskej krajine vlnu hrdosti na najmladší národný tím - Kosovo figuruje v štruktúrach FIFA len od mája. "Naše mužstvo sa cítilo ako víťaz. Ste najlepší, ste noví hrdinovia Kosova," odkázal futbalistom tamojší prezident Hašim Thaci. "Ukázali sme, že máme svetlú budúcnosť. Nezabúdajme, vstúpili sme do kvalifikácie svetového šampionátu, takže musíme pokračovať v nastolenom trende," dodal tréner Albert Bunjaki.

V pondelňajších zápasoch Španielsko - Lichtenštajnsko a Wales - Moldavsko gólovo hodovali domáce výbery. Španieli rozstrieľali európskeho trpaslíka 8:0, Walesania svojmu protivníkovi uštedrili polovičnú nádielku (4:0). "Sme nesmierne spokojní s výkonom, ako aj so ziskom prvých troch bodov do tabuľky," uviedol nový kouč Španielska Julen Lopetegui.

Hlavným strojcom waleského triumfu bol Gareth Bale. Dva góly strelil a na jeden prihral, po novom má na konte v najcennejšom drese dva tucty zásahov a už iba o štyri zaostáva za rekordným kanonierom "drakov" Ianom Rushom. Bale chce dotiahnuť Wales na prvé majstrovstvá sveta od roku 1958 po tom, ako na EURO 2016 so spoluhráčmi senzačne dokráčali do semifinále. "To bolo historické, teraz nastal čas na ďalší zápis," vyhlásila hviezda madridského Realu.