Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Holandská sínusoida je dole, pomôcť by mal poradca Van Gaal

Na archívnej snímke tréner Louis van Gaal. Foto: TASR/AP

Poslednú prehru 0:2 v Bulharsku neustál tréner Danny Blind.

Amsterdam 27. marca (TASR) - Holandská futbalová reprezentácia striedala v cykloch predchádzajúcich vrcholných podujatí výborné výsledky s katastrofálnymi. Na MS 2010 získala striebro, v skupinovej fáze EURO 2012 pohorela s troma prehrami, o dva roky neskôr na svetovom šampionáte vybojovala bronz a na ME 2016 sa ani nekvalifikovala.

Podľa tejto sínusoidy by mal nasledovať úspech na MS 2018. Lenže, cesta do Ruska je čoraz náročnejšia. "Oranjes" majú na štvrtej priečke kvalifikačnej A-skupiny sedem bodov, tretie Bulharsko o dva viac, druhé Švédsko nazbieralo desať a Francúzsko tabuľku s trinástimi bodmi. Priamu miestenku na záverečnom turnaji si zabezpečí iba víťaz skupiny.

Uplynulú prehru 0:2 v Bulharsku už neustál tréner Danny Blind. Jeho pôsobenie sprevádzali zranenia kľúčových hráčov, pre ktoré len málokedy disponoval stabilným kádrom. Proti Bulharsku nasadil do stredu obrany iba 17-ročného debutanta Matthijsa de Ligta. Ten premiéru nezvládol a kouč ho stiahol z ihriska po prvom polčase.

Kolísavé holandské obdobia sa spájajú aj s výmenami trénerov. Blind prebral taktovku od Guusa Hiddinka v roku 2015 s úlohou oživiť "tulipány". To sa mu nepodarilo na rozdiel od Louisa van Gaala, ktorý po ME 2012 nahradil Berta van Marwijka a bol na lavičke na majstrovstvách sveta v Brazílii. Van Gaal medzičasom viedol Manchester United a Kráľovský holandský futbalový zväz (KNVB) uvažuje o jeho možnom návrate na lavičku alebo v pozícii technického riaditeľa, kde by dozrel na výber nového trénera.

"Poobzeráme sa tiež po iných expertoch. Dúfame, že dospejeme k dohode s novým koučom, ale nebude to o týždeň. Pred júnovými zápasmi sa to zdá rozumné. Na zozname budú rôzne mená vrátane zahraničných. Z domácich má vhodné schopnosti Ronald Koeman, ale drží ho platný kontrakt v klube," uviedol obchodný riaditeľ KNVB Jean-Paul Decossaux pre De Telegraaf.