Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kozák nominoval na Anglicko: Niektoré mená vás zaručene prekvapia

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/Michal Svítok

Po dlhšom čase sa do národného tímu vracia ďalší stredopoliar František Kubík, v nominácii naopak chýbajú účastníci MS 2010 v JAR i EURO 2016 vo Francúzsku Vladimír Weiss ml. a Miroslav Stoch.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák nominoval na úvodný zápas kvalifikácie MS 2018 proti Anglicku (4. septembra o 18.00 v Trnave) aj nováčikov Jakuba Holúbka s Jakubom Považancom.

V porovnaní s uplynulým európskym šampionátom vo Francúzsku chýba v zozname osem mien: brankár Ján Mucha a obranca Kornel Saláta figurujú medzi náhradníkmi, Milan Škriniar sa vrátil do národného tímu do 21 rokov, Patrik Hrošovský s Vladimírom Weissom majú zdravotné problémy, Stanislav Šesták sa vzdal najcennejšieho dresu, Adam Nemec je bez angažmánu a s Miroslavom Stochom kouč A-mužstva SR neráta.

"V kádri bolo veľa tridsiatnikov, v budúcnosti na nás čaká generačný problém. Zároveň by však v reprezentácii mali hrať najlepší hráči. Po majstrovstvách Európy nezostalo mnoho času na skúšanie, ihneď pred nami stojí ostrý štart s Anglickom. Myslím si, že až toľko zmien nenastalo, o Škriniarovi sme sa dohodli s koučom mužstva do 21 rokov Pavlom Hapalom a ja to rešpektujem. Stochovi som poskytol veľmi veľa priestoru, boli s ním ťažkosti, ale pomohol nám a uznávam ho ako futbalistu. Po ME 2016 však prišla jedna situácia, pre ktorú si s ním neviem predstaviť pokračovanie spolupráce. Možnosť dostali ďalší, sledovali sme ich dlhodobo," vysvetlil v utorok Ján Kozák.

Úplní nováčikovia sú stredopoliari Jakub Holúbek a Jakub Považanec, po dlhšom čase sa do výberu vrátil iný záložník František Kubík. "Adeptov na reprezentáciu sme pozorovali dlho, Holúbek už v minulosti bol v širšej nominácii. Teraz nastupuje pravidelne, disponuje potenciálom, aby pomohol Slovensku. To isté platí pre Považanca. Na prvý zápas ťažko počítať s niektorými hráčmi, ide mi o to, aby sa zžili s mužstvom, máme o nich dlhodobejšiu predstavu," pokračoval Kozák.

Pohyby sa udiali v súvislosti s hráčmi úradujúceho domáceho vicemajstra ŠK Slovan Bratislava: "Kubík si ako jeden z mála futbalistov Slovana udržuje stabilnú výkonnosť. Medzi brankármi som sa rozhodol pre Martina Dúbravku, Muchu v budúcnosti nominujem iba ako jednotku. Mužstvo je vyvážené, posty sú zdvojené, takže som si príliš nelámal hlavu."

Zraz sa uskutoční v pondelok 29. augusta o 15.00 h v seneckom hoteli Delfín. V eliminačnej F-skupine sa okrem Slovenska a Anglicka predstavia Škótsko, Slovinsko, Litva a Malta. Najbližší protivník má za sebou výmenu trénera, Roya Hodgsona nahradil Sam Allardyce. "Chcel by som mať problémy kouča Anglicka. Videl som zápasy pod jeho vedením v predchádzajúcom klube, hral na jedného útočníka," povedal Kozák o svojom nadchádzajúcom náprotivkovi.

Nominácia SR na zápas s Anglickom:

brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (Rapid Viedeň), Martin Dúbravka (Slovan Liberec)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Lukáš Pauschek (SK Mladá Boleslav), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Norbert Gyömbér (Pescara Calcio), Ján Ďurica (Trabzonspor), Tomáš Hubočan (Olympique MArseille)
stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Jakub Holúbek (AS Trenčín), Filip Kiss (Fk Haugesund), Robert Mak (Zenit Petrohrad), František Kubík (Slovan Bratislava), Jakub Považanec (FK Dukla Praha), Juraj Kucka (AC Miláno), Ján Greguš (FC Kodaň), Dušan Švento (Slavia Praha), Marek Hamšík (SSC Neapol)
útočníci: Ondrej Duda (Herta BSC Berlín), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg)

náhradníci:
Ján Mucha, Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Lukáš Tesák (Arsenal Tula), Róbert Pich (1. FC Kaiserslautern), Ivan Schranz (Spartak Trnava), Patrik Mráz (GKS Piast Gliwice), Roman Gergel (Górnik Zabrze), Marek Bakoš (Slovan Liberec)