Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kozák zverejnil nomináciu na rozhodujúce zápasy o majstrovstvá sveta

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák . Foto: TASR/Martin Baumann

Pri očakávanom víťazstve Angličanov v skupine si účasť v baráži môžu Slováci zabezpečiť v prípade víťazstva, resp. remízy v Škótsku, ktoré by následne potvrdili v Trnave výhrou nad Maltou.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák nominoval na dvojzápas kvalifikácie MS 2018 proti Škótku (5. októbra v Glasgowe) a (8. októbra v Trnave) 23 hráčov, vrátane Martina Škrtela, ktorý má v súčasnosti problémy so zranením.



"Škrtelov stav sa zlepšil. Verím, že do zápasu so Škótskom bude v poriadku," informoval na utorňajšej tlačovej konferencii tréner národného tímu Slovenska Ján Kozák. Škrtel vynechal pre zranenie sobotňajšie istanbulské derby v rámci 6. kola tureckej ligy, v ktorom jeho Fenerbahce zdolal doma Besiktas 2:1. Reprezentačného stopéra sužujú podľa tureckých médií boľavé slabiny a tím rozhodol, že ho do zápasu radšej nenasadí, aby sa jeho stav nezhoršil.

Pred kvalifikačnými zápasmi so Slovinskom a Anglickom vypadol z nominácie brankár Matúš Kozáčik, ale aj ten by mal byť v poriadku. "Matúš chytáva v lige, je v kontakte s naším lekárom pánom Penerom, aj v týždni bol za ním na obstrek. Myslím si, že je v takom stave, aby mohol ísť do bránky," dodal ďalej Kozák. Na dvojzápase však tréner SR nemôže počítať s útočníkom Michalom Ďurišom. "Ďuriš má zdravotné problémy s kolenom. Situácia s ním nie je dobrá a pravdepodobne sa bude musieť podrobiť artroskopii."

V prvom zápase dvojdielneho cyklu nastúpia Slováci v Glasgowe proti Škótom, ktorí neprehrali už štyri zápasy po sebe. Tréner Kozák vie, že to bude iné Škótsko, aké jeho tím zdolal v prvom dueli v Trnave. "Škóti boli pred zápasmi s nami v dobrom stave, mali štyri body, my nula. Zmenili filozofiu, ich os teraz tvoria hráči Celticu, navyše sa vrátil sa Fletcher z Manchestru United. Majú z čoho vyberať. Hrali posledné zápasy veľmi dobre. Ale máme to v rukách," povedal Kozák a doplnil: "Na istotu nám stačia dve výhry a hráme baráž. Ale závisí to samozrejme aj od ďalších zápasov. Možno nám bude stačiť aj remíza. Po zlom úvode je výborné že máme v tomto termíne všetko v rukách. Stále si myslím, že kvalita je na našej strane."

Šesťdesiatriročného kormidelníka SR však pri tvorbe nominácie trápil fakt, že nie všetci hráči hrávajú vo svojich kluboch pravidelne v základnej zostave. "Tomáš Hubočan po prestupe do Turecka nehráva, ale dostali veľa gólov v posledných zápasoch, takže verím, že príde jeho čas. Na zraz reprezentácie prišiel vždy stopercentne pripravený. Stano Lobotka raz hrá, raz strieda, ale u neho je záťaž enormná. Robo Mak tiež hráva menej ako by mohol. Ale verím, že na ďalšej tlačovke bude situácia úplne iná. Teší ma, že začali pravidelne hrávať Duda, Štetina a Gyömbér," dodal.

Pri očakávanom víťazstve favorizovaných Angličanov v skupine si účasť v baráži môžu Slováci zabezpečiť v prípade víťazstva, resp. remízy v Škótsku, ktoré by následne potvrdili v Trnave výhrou nad Maltou. Slovákom patrí 2. miesto v tabuľke F-skupiny so ziskom 15 bodov. Vedie Anglicko (20 bodov), ktoré 5. októbra vo Wembley hostí Slovinsko a následne hrá vo Vilniuse s Litvou. Slovinsko a Škótsko zaostávajú za Kozákovými zverencami len o jediný bod.


V septembrovom dvojzápase Slováci doma zdolali Slovincov 1:0 a prehrali v Anglicku 1:2.



nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na zápasy F-skupiny kvalifikácie MS 2018 so Škótskom (5. októbra o 20.45 h v Glasgowe) a Maltou (8. októbra o 18.00 v Trnava):


brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Martin Dúbravka (AC Sparta Praha), Martin Polaček (Zaglebie Lubin)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Milan Škriniar (Inter Miláno), Ján Ďurica, Tomáš Hubočan (obaja Trabzonspor AS), Norbert Gyömbér (FC Bari 1908), Lukáš Štetina (AC Sparta Praha), Róbert Mazáň (MŠK Žilina)

stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (Trabzonspor AS), Ján Greguš (FC Kodaň), Róbert Mak (PAOK Solún), Albert Rusnák (Real Salt Lake City), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Vladimír Weiss (Al-Gharafa SC), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov)

útočník: Adam Nemec (Dinamo Bukurešť)

náhradníci:
brankári: Ján Novota (Debrecín VSC), Marek Rodák (FC Rotherham United)

obrancovia: Lukáš Pauschek (FK Mladá Boleslav), Ľubomír Šatka (DAC 1904 Dunajská Streda), Martin Valjent (Ternana Calcio)

stredopoliari: Filip Kiss (Ettifaq FC), Ivan Schranz (FK Dukla Praha), Róbert Pich (Slask Vroclav), Matúš Bero (Trabzonspor AS),

útočník: Marek Bakoš (Viktoria Plzeň)



program F-skupiny:


štvrtok 5. októbra (20.45 hod.)

Glasgow
Škótsko - SLOVENSKO

Ta'Quali
Malta - Litva

Londýn
Anglicko - Slovinsko

nedeľa 8. októbra (18.00)
Trnava
SLOVENSKO - Malta

Ľubľana
Slovinsko - Škótsko

Vilnius
Litva - Anglicko

tabuľka F-skupiny:

1. Anglicko 8 6 2 0 16:3 20
2. SLOVENSKO 8 5 0 3 14:6 15
3. Slovinsko 8 4 2 2 10:4 14
4. Škótsko 8 4 2 2 14:10 14
5. Litva 8 1 2 5 6:18 5
6. Malta 8 0 0 8 2:21 0