Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Rodriguez zachránil Švajčiarov, Petkovič: Bol na správnom mieste

Ricardo Rodriguez. Foto: TASR/AP

V nedeľu v odvete baráže európskej kvalifikácie MS 2018 remizovali v Bazileji so Severným Írskom 0:0, čo im po výhre v Belfaste 1:0 v prvom súboji stačilo na postup.

Bazilej 13. novembra (TASR) - Štvrtýkrát za sebou si Švajčiari zahrajú na finálovom turnaji futbalových majstrovstiev sveta. V nedeľu v odvete baráže európskej kvalifikácie MS 2018 remizovali v Bazileji so Severným Írskom 0:0, čo im po výhre v Belfaste 1:0 v prvom súboji stačilo na postup.

V Bazileji sa hralo na náročnom teréne. Domáci mali hernú prevahu, ale Severní Íri pozorne bránili. V nadstavenom čase potom mohla prísť ich chvíľa, ale hlavičku kapitána Jonnyho Evansa z bránkovej čiary vykopol Ricardo Rodriguez. Obranca AC Miláno sa tak stal ústrednou postavou dvojzápasu, keďže v prvom súboji premenil kontroverznú penaltu. "V pravej chvíli bol na pravom mieste," citovala agentúra AP trénera Švajčiarska Vladimira Petkoviča. Tomu trochu vadilo, že jeho hráči neboli dôraznejší v zakončení: "Mali sme byť pred bránou súpera oveľa nebezpečnejší. Preto sme sa báli až do konca. A najmä pri tej šanci Severného Írska v posledných momentoch."

"Prežívame mnoho emócií, lebo na tomto sme rok a pol pracovali. A vyhrali sme jedenásť z 13 zápasov. Myslím si, že postúpiť by si zaslúžili obe mužstvá, my sme ale ukázali našu kvalitu," povedal domáci útočník Breel Embolo.

Tréner Severných Írov Michael O’Neill netajil obrovský smútok. "Naša eliminácia je obrovské sklamanie. Rozhodlo o tom jedno veľmi zlé rozhodnutie rozhodcu. Tá penalta sa nikdy nemala kopať. Teraz by išiel zápas do predĺženia," vrátil sa ešte raz k spornému momentu v predchádzajúcom súboji: "Som však pyšný, že som mohol dnes večer viesť takýto tím. Trénovať takýchto hráčov je privilégium. Odovzdali pre mňa aj pre ich vlasť úplne všetko."