Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenský hrdina Róbert Mak: Ak zdoláme aj Litvu, všetko bude otvorené

Na snímke vpravo Róbert Mak (Slovensko) sa raduje po strelení úvodného gólu so spoluhráčmi Jakubom Holúbekom (uprostred) a Milanom Škriniarom v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko - Škótsko 11. októbra 2016 v Trnave. Foto: SR Slovensko Škótsko futbal kvalifikácia MS 2018 TTX

Zverencom trénera Jána Kozáka vyšiel kvalifikačný duel o postup na MS so Škótskom do bodky a vďaka víťazstvu 3:0 sa vrátili do hry o svetový šampionát v Rusku.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti nastúpili na utorňajšie domáce stretnutie so Škótmi v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 s imperatívom bodového zisku. V takomto prípade ide do úzadia futbalová krása a všetko sa podriaďuje efektivite. Zverencom Jána Kozáka to na trnavskom Štadióne Antona Malatinského vyšlo do bodky a nutným úspechom (3:0) sa vrátili do hry o svetový šampionát v Rusku.

"Myslím si, že zápas najmä v prvej štyridsaťpäťminútovke nebol najkrajší, ale ako mužstvo sme bojovali. Najpodstatnejšie je víťazstvo a prelomenie streleckého trápenia. Nezáleží, či by sme zvíťazili 1:0 alebo 3:0, chceli sme predovšetkým triumfovať a potvrdiť náš záujem reprezentovať. Aj na budúci mesiac sa popasujeme o postupové šance, ak zdoláme Litvu, všetko bude otvorené," povedal autor dvoch gólov Róbert Mak.



Hráč Zenitu Petrohrad sa strelecky presadil v 18. a 56. minúte. Najprv z druhej vlny prepálil všetko, čo mu stálo v ceste a otvoril skóre, potom si uvážlivo zasekol loptu a pohodlne zvýšil na 2:0. Okrem toho od rohovej zástavky asistoval na tretí zásah Slovenska v podaní Adama Nemca.

Mak pripísal svoje vydarené predstavenie a bilanciu 2+1 hre na obľúbenom poste. V 33 reprezentačných štartoch dosiahol deväť gólov: "Odkedy pôsobím v Rusku, nastupujem na ľavej strane. Tam sa mi darí, cítim sa tam najlepšie, momentálne to je moja ideálna pozícia, hoci, samozrejme, dokážem hrať tiež na hrote útoku či na pravom krídle."

Kým Róbert Mak si užíval obľúbený post, Erik Sabo dostal netradičné úlohy. Na klubovej úrovni na hosťovaní v Beitare Jeruzalem nastupuje ako ofenzívny záložník, no v najcennejšom drese proti Škótsku bol pravým obrancom. "Tréner ma pripravoval na takúto možnosť, rátal som s tým, takže som sa dobre nachystal v tréningovom procese. Do stretnutia sme išli v neľahkej situácii s nulou bodov na konte. Museli sme tak streliť a gól, a keď sa nám to podarilo, vedeli sme, že nám stačí neinkasovať. Naopak, pridali sme ďalšie dva zásahy. Keď sa podá výkon ako v utorok, určite sa uspeje, lebo jeden bojoval za druhého. Takto so srdcom sa má hrať za národný tím," vyhlásil Sabo, ktorému mierne pristrihla krídelká žltá karta hneď v úvodnej fáze duelu a hrozba napodobnenia vylúčenia Martina Škrtela v úvodnom zápase eliminačnej F-skupiny s Anglickom: "Po nej som si dával pozor, našťastie som nevidel červenú kartu."

Mareka Hamšíka potešili tri body, ale i gólové radosti spoluhráčov. "Máme za sebou nesmierne dôležitý duel, v ktorom sme však museli hrať bez nervozity a s chladnou hlavou. Prvý zásah bol podstatný, následne sme náskok dokázali ubrániť. Škóti nám v druhom polčase nechali viac priestoru, čo sme potrestali. Robo dal dva krásne góly a skóroval tiež Adam Nemec pri svojom návrate do reprezentácie," uzavrel Hamšík.