Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slováci sú na kvalifikačnom zraze ešte bez Hamšíka, Rusnáka

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR Martin Baumann

Slováci absolvujú duel F-skupiny kvalifikácie MS 2018 s Maltou v nedeľu 26. marca v Ta'Qali. K tímu sa v priebehu najbližších hodinách pripoja Marek Hamšík a Albert Rusnák.


Senec 20. marca (TASR) - Na pondelňajšom zraze slovenskej futbalovej reprezentácie v Senci privítal tréner Ján Kozák takmer kompletný 24-členný káder. Slováci absolvujú duel F-skupiny kvalifikácie MS 2018 s Maltou v nedeľu 26. marca o 20.45 SELČ v Ta'Qali. K tímu sa v priebehu najbližších hodinách pripoja Marek Hamšík a Albert Rusnák. Nepríjemnou správou je zranenie stredopoliara Stanislava Lobotku z dánskeho FC Nordsjaelland, ktorého ešte čakajú ďalšie lekárske testy.

Osemfinalista minuloročného EURO vo Francúzsku sa prvýkrát v roku 2017 zišiel v najsilnejšom možnom zložení. V januári ligový výber SR absolvoval v Spojených arabských emirátoch dva prípravné súboje s Ugandou (1:3) a Švédskom (0:6). Ani jeden z nich nebol oficiálnym medzištátnym, tento punc bude tak mať prvýkrát v tomto kalendárnom roku až konfrontácia s Maltou. A hneď pôjde o dôležité body v boji o budúcoročný finálový turnaj v Rusku.

"Z 24-členného kádra tu ešte nie je Marek Hamšík, ktorý by sa mal pripojiť k tímu večer o siedmej. Rusnák priletí dnes popoludní do Viedne, ale tréning by mal stihnúť. Zranený je Stano Lobotka," informoval na pondelňajšej tlačovej konferencii Kozák. Jeho asistent Štefan Tarkovič Lobotkov stav rozmenil na drobné: "Dánsky klub trval na tom, aby Stana vyšetrili po zápase, v ktorom sa zranil, tam. Má podvrtnutý členok a má natrhnutý úpon v členku. Absolvuje sériu vyšetrení v Dánsku. Ich doktor nás potom oboznámi s výsledkami vyšetrení a potom sa my rozhodneme, či bude k dispozícii na zápas s Maltou."

Proti outsiderovi F-skupiny očakáva tréner SR náročný duel. "Malta urobila pokrok. Má hravých hráčov, vieme, že futbal hrať vedia. Čakajú na úspech. Blízko k nemu boli proti Slovinsku alebo aj Litve. Ale bude záležať od nás, ako sa my na zápas nastavíme. Neočakávam ľahký zápas," povedal Kozák.

V tíme pre zranenie absentuje Ondrej Duda z Herthy Berlín, zdravotné patálie mali aj Ján Ďurica, Tomáš Hubočan či Vladimír Weiss. "Urobili sme maximum, aby sme Jána Ďuricu v súčinnosti s klubom pomohli pripraviť na zápas. Išiel tam kondičný tréner Rusňak, dokonca z Janovej iniciatívy, ktorý sám chcel urobiť maximum. Či bude k dispozícii, je otázka najbližších dvoch dní. Lekári to s ním skonzultujú a do dvoch dní sa rozhodne, či Jano bude v stave podať plnohodnotný výkon," vyjadril sa Tarkovič.

Reprezentanti sa zišli opäť po dlhšom čase, keď spolu neboli takmer štyri mesiace. Dobrú náladu z klubu si priniesol Milan Škriniar zo Sampdorie Janov. "Tréner nás po dlhšom čase privítal s tým, že sa nás už veľmi tešil. Každý z nás je šťastný, že sme tu, naozaj sme sa asi štyri mesiace nevideli. Teraz zasa budeme v reprezentácii ťahať za jeden koniec a verím, že to zvládneme. Musíme sa na to dobre pripraviť, ako keby to boli Angličania či Škóti. Sme profesionáli, raz hráte proti favoritovi, inokedy proti papierovo slabšiemu. Je to o nás, kvalita je na našej strane, verím, že to dokážeme aj na ihrisku a zvíťazíme. V klube je to dobré. Mali sme dobré výsledky, hoci včera nám to s Juventusom nevyšlo. Tréneri, hráči aj fanúšikovia sú spokojní, cítim sa momentálne veľmi dobre," povedal pre TASR obranca Janovčanov.

Slováci v kvalifikácii po dvoch identických prehrách 0:1 s Anglickom a Slovinskom oživili nádej na postup na svetový šampionát v Rusku v ďalších dvoch jesenných zápasoch, keď v Trnave zdolali Škótsko 3:0 a Litvu 4:0. Po štyroch zápasoch im patrí 3. miesto v tabuľke F-skupiny so ziskom šiestich bodov. Lídrom je Anglicko s 10 bodmi a skóre 6:0, druhé Slovinsko nazbieralo v doterajšom priebehu osem bodov. Malta, ktorá je najbližším súperom Slovenska, sa s nulou v bodovej kolónke krčí na chvoste tabuľky.



Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na zápas kvalifikácie MS 2018 proti Malte (nedeľa 26. marca o 20.45 SELČ):

brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (Rapid Viedeň), Martin Dúbravka (Slovan Liberec)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Milan Škriniar (Sampdoria Janov), Ján Ďurica (Trabzonspor), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille), Norbert Gyömbér (Terek Groznyj)

stredopoliari: Jakub Holúbek (MŠK Žilina), Ján Greguš (FC Kodaň), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (AC Miláno), Filip Kiss (FK Haugesund), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem), Marek Hamšík (SSC Neapol), Róbert Mak (Zenit Petrohrad), Vladimír Weiss (Al-Gharafa), Matúš Bero (Trabzonspor), Albert Rusnák (Real Salt Lake City)

útočníci: Michal Ďuriš (FK Orenburg), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť)



náhradníci:

brankári: Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (FC Spartak Trnava), Martin Polaček (Zaglebie Lubin)

Obrancovia: Lukáš Pauschek (FK Mladá Boleslav), Lukáš Štetina (Dukla Praha)

stredopoliari: Jakub Považanec (Dukla Praha), Róbert Pich (Slask Vroclav), Jaroslav Mihalík (Cracovia Krakov), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava)

útočníci: Adam Zreľák (FK Jablonec), Jakub Sylvestr (Aalborg BK)



najbližší program F-skupiny:

nedeľa 26. marca:

18.00 Anglicko - Litva /Wembley/

20.45 Malta - SLOVENSKO /Ta'Qali/

20.45 Škótsko - Slovinsko /Glasgow/



tabuľka F-skupiny:


1. Anglicko 4 3 1 0 6:0 10

2. Slovinsko 4 2 2 0 4:2 8

3. SLOVENSKO 4 2 0 2 7:2 6

4. Litva 4 1 2 1 5:7 5

5. Škótsko 4 1 1 2 6:8 4

6. Malta 4 0 0 4 1:10 0