Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

VIDEO: Kozák po zápase s Litvou: Vyhrali sme rozumnou hrou

Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Slováci sa výborne vysporiadali s absenciami viacerých hráčov základnej zostavy (Kozáčik, Kucka, Nemec) a na Pobaltí ukoristili dôležitý triumf

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti odštartovali druhú polovicu kvalifikácie MS 2018 dôležitou výhrou na ihrisku Litvy. Zásluhou kompaktného výkonu, ktorý podčiarkli dvoma gólmi do siete húževnatého súpera, natiahli sériu kvalifikačných výhier na štyri zápasy a v tabuľke F-skupiny si poistili druhé miesto. Na vedúce Anglicko, ktoré v ostrovnom derby remizovalo v Škótsku, strácajú už len dva body.

Slováci sa výborne vysporiadali s absenciami viacerých hráčov základnej zostavy (Kozáčik, Kucka, Nemec) a na Pobaltí ukoristili dôležitý triumf. Umne prečkali úvodný tlak súpera, postupne ovládli hru v strede poľa a po presných zásahoch Vladimíra Weissa a Mareka Hamšíka si vytvorili rozhodujúci náskok. Na výhre hostí nič nezmenil ani gól Arvydasa Novikovasa v úplnom závere stretnutia.

Tréner SR Ján Kozák pochválil mužstvo za splnenie taktických pokynov. "Vyhrali sme rozumnou hrou, hrali sme to, čo sme si povedali a čo sme chceli. Chlapci si za to, ako desať dní tvrdo pracovali, pripravovali sa na umelú trávu, dnešné víťazstvo zaslúžili," hodnotil Kozák. Po sobotňajšom večeri vo Vilniuse ho mrzel len fakt, že v najbližšom kvalifikačnom súboji proti Slovinsku mu budú chýbať kapitán Martin Škrtel i Ján Ďurica. Obaja stopéri dostali svoje druhé žlté karty a čaká ich automatická stopka. "Karta pre Škrtela bola prísna, rozhodca trochu kompenzoval fakt, že tesne predtým udelil kartový trest domácemu hráčovi. V prípade Ďuricu to bolo zbytočné, náš hráč mal ten súboj ustáť a karte sa vyhnúť. Je to škoda, ale máme dostatok času na to, aby sme porozmýšľali nad zložením novej dvojice do stredu obrany," dodal Kozák.
Na snímke hráči Slovenska, zľava hore Milan Škriniar, Ján Greguš, Martin Škrtel, Ján Ďurica, Tomáš Hubočan a Martin Dúbravka. Dole zľava Peter Pekarík, Ondrej Duda, Róbert Mak, Marek Hamšík a Vladimír Weiss v kvalifikačnom zápase na MS 2018 Litva - Slovensko 10. júna 2017 vo Vilniuse.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Tým správnym lídrom Slovákov na ihrisku bol Marek Hamšík. Elitný stredopoliar opäť potvrdil príslušnosť k extratriede, keď v sobotu večer bol pri všetkom podstatnom. V prvom polčase pripravil úvodný gól pre Weissa a potom po hodine hry dokonale zahratým priamym kopom poslal hostí do dvojgólového vedenia. "Nebol to ľahký zápas, ale po dvoch presných zásahoch v sieti súpera sme kontrolovali hru. Myslím, že najmä v druhom polčase sme domácim toho veľa nedovolili. Škoda inkasovaného gólu, ale prišiel až v samom závere a na vyrovnanie už Litva nemala čas," vravel Hamšík. Priamy kop v 58. minúte zahral tak, že domáci brankár Zubas sa ani nepohol a len sledoval, ako lopta skončila v jeho sieti. "Chcel som to zobrať na seba, veril som si. Priame kopy veľmi nestrieľam, v Neapole sú na to iní, ale tentoraz som sa rozhodol a vyšlo to. Som rád, že napokon z toho bol víťazný gól," tešil sa Hamšík.

Pri absencii stabilnej brankárskej jednotky Matúša Kozáčika dostal šancu v bráne SR Martin Dúbravka. Gólman Liberca pôsobil medzi žrďami istým dojmom, najmä v úvode stretnutia musel čeliť viacerým nebezpečným strelám súpera. "Zápas som si užil. Bola to taká čerešnička na záver úspešnej sezóny. Bolo to príjemné a nakoniec o to príjemnejšie, že sa vyhralo," priznal Dúbravka, pre ktorého to bol premiérový štart v kvalifikácii, celkovo tretí v národnom tíme. O čisté konto prišiel až v samom závere, keď Novikovas z priameho kopu namieril pod brvno a lopta sa od hornej konštrukcie odrazila za čiaru. "Pre mňa bolo prvoradé víťazstvo. Hrali sme tímovo, veľmi obetavo. Gól v poslednej minúte zamrzí, ale ako mužstvo sme uspeli a to je hlavné," dodal.

Slováci nastúpili bez klasického útočníka, na hrote operoval osamotený Ondrej Duda. Pre stredopoliara berlínskej Herthy to bol návrat do reprezentácie po niekoľkomesačnej pauze. "Chvíľu nám trvalo, kým sme sa prispôsobili terénu. Čakali sme aj na to, ako bude hrať súper. Aj preto bolo prvých desať-pätnásť minút dosť rozháraných. Ale potom sme začali hrať svoju hru, ovládli stred poľa a prišli aj góly. Najpodstatnejšie bolo, že sme vyhrali," hodnotil Duda.

Víťazný debut, hoci len na pár minút, absolvoval László Bénes. Na ihrisko sa dostal v 90. minúte, keď vystriedal Dudu. "Dostal som tri minúty, ale som maximálne spokojný. Stále mám len devätnásť rokov a už mám za sebou debut v A-tíme. Som veľmi šťastný, že môžem byť súčasťou tohto mužstva a chcem sa tu udržať čo najdlhšie," vravel talentovaný stredopoliar. Počas prípravy sa na jeho adresu zniesli viaceré slová chvály, Hamšík osobne pochválil jeho skvelú techniku a prehľad v hre. "Ja sa sústredím iba na futbal, na svoju hru. Robím všetko pre to, aby som sa zlepšoval," pokračoval Bénes, ktorého od budúceho týždňa čakajú ME hráčov do 21 rokov. "Je super, že si zahráme na takom významnom turnaji. Máme vysoké ciele, chceme postúpiť zo skupiny a potom sa uvidí, čo bude ďalej," dodal Bénes.