Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vyhlásenie futbalových reprezentantov k odmeňovaniu: Išlo o princíp

Na snímke slovenskí futbalisti pózujú pre skupinovú fotografiu, zľava hore Ján Ďurica, Tomáš Hubočan, Matúš Kozáčik, Kornel Saláta, Ján Greguš a Juraj Kucka, zľava dole Patrik Hrošovský, Dušan Švento, Lukáš Pauschek, Robert Mak a Marek Hamšík pred kvalifikačným zápasom F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovinsko - Slovensko v Ľubľane 8. októbra 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Zverenci trénera Jána Kozáka tvrdia, že s uzatvorením súčasnej dohody so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) súhlasili pod nátlakom najmä preto, že bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti v ich spoločnom vyhlásení vyjadrili ľútosť nad tým, že financie a odmeňovanie počas kvalifikácie MS 2018 sa stali ústrednými témami v čase prípravy na dôležitý októbrový dvojzápas v Slovinsku (0:1) a doma so Škótskom (3:0).

Zverenci trénera Jána Kozáka tvrdia, že s uzatvorením súčasnej dohody so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) súhlasili pod nátlakom najmä preto, že bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve.

V tomto cykle nebudú brať reprezentanti štartovné, ktoré žiadali. Financie získajú len v prípade priaznivých výsledkov, resp. za postup na finálový turnaj v Rusku. Najviac, až 150.000 eur, si môžu zarobiť za víťazstvo nad Anglickom, pričom polovicu im SFZ vyplatí hneď a druhú časť až v prípade postupu.

Za remízu s Albiónom dostanú polovicu zo 150.000 eur, t.j. 75.000 eur. Triumf nad Škótskom a Slovinskom, teda súpermi "druhého sledu", ocenil SFZ sumou 100.000 eur (za remízu 50.000 eur - pozn.). V prípade ďalších súperov v F-skupine eliminačných bojov Litvy a Malty dostanú hráči peniaze len za víťazstvo - konkrétne sumu 100.000 eur.

Oficiálne vyjadrenie hráčov futbalovej reprezentácie Slovenska k téme financií a odmeňovania mužstva v kvalifikácii:

Je nám veľmi ľúto, že sa v posledných týždňoch stalo ústrednou témou v súvislosti s reprezentáciou financovanie a odmeňovanie mužstva v kvalifikácii. V prvom rade musíme zdôrazniť, že pre každého z nás je veľká česť reprezentovať Slovensko a vždy sme odhodlaní siahnuť až na dno svojich síl bez ohľadu na výšku odmien. Naša požiadavka na zmenu systému odmeňovania vychádzala z negatívnych skúseností so Slovenským futbalovým zväzom a dosiaľ nevyplatenej časti prémie z ME, pričom nám išlo najmä o princíp. Pokiaľ ide o výšku odmeny, ktorá bola prezentovaná aj v médiách, treba povedať, že nešlo o sumu, na ktorej sme trvali, nakoľko sme boli ochotní pristúpiť na oveľa nižšiu sumu, o čom bol informovaný aj samotný prezident zväzu p. Kováčik. Publikovanie týchto informácií pár dní pred kvalifikačnými zápasmi považujeme za úplne nevhodné a zle načasované, keďže iba zbytočne negatívne ovplyvnili pohľad verejnosti na reprezentáciu.

S uzatvorením uvedenej dohody sme pod nátlakom SFZ súhlasili najmä preto, že bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve. Ako sme už zdôrazňovali, nikomu z tohto mužstva nejde o zarábanie na reprezentácii, čoho dôkazom je aj zrieknutie sa časti odmien na charitu. Ide nám však o principiálnu zmenu, ku ktorej sme nemali možnosť vyjadriť sa a opäť sme raz museli ustúpiť zo svojich požiadaviek tak, ako to bolo už veľakrát v minulosti. Týmto vyjadrením považujeme túto tému z našej strany za uzatvorenú. Svoje úsilie budeme aj naďalej prezentovať v prvom rade na ihrisku, kde urobíme maximum pre čo najlepší výsledok. Veríme, že svojimi výkonmi potešíme fanúšikov, ktorí stoja pri nás za každých okolností, čo si nesmierne vážime.

Kolektív hráčov reprezentácie SR