Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti zdolali Litvu 4:0. Aj pod dohľadom Škantárovcov

Na snímke víťazná radosť futbalistov Slovenska po zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 Slovensko – Litva (4:0) v Trnave 11. novembra 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Rozhodol prvý polčas, ktorý sme vyhrali o tri góly.

Trnava 11. novembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatkovom zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 nad Litvou jasne 4:0 a uštedrila súperovi prvú prehru v bojoch o šampionát v Rusku. Pobaltský súper inkasoval v Trnave tri góly už v prvom polčase, keď sa postupne presadili Adam Nemec v 12. minúte, Juraj Kucka (v 15. min.), resp. kapitán Martin Škrtel (v 36. min.). V závere druhého polčasu stanovil vysokú výhru Marek Hamšík.



Zverenci trénera Jána Kozáka nadviazali na októbrový triumf 3:0 nad Škótskom a pripísali si do tabuľky ďalšie tri body. So šiestimi im po štyroch kolách patrí v tabuľke 3. priečka za Anglickom a Slovinskom, s ktorými v prvých dvoch dueloch prehrali zhodne 0:1. Najbližšie sa Slovensko predstaví v utorok 15. novembra o 20.45 SEČ vo Viedni v prípravnom meraní síl s domácim Rakúskom. Ďalším kvalifikačným súperom "sokolov" bude 26. marca budúceho roka Malta, hrá sa na pôde outsidera F-skupiny.

Na snímke vpravo tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pre slovenskú reprezentáciu bol rok 2016 úspešný najmä vďaka účasti na finálovom turnaji EURO vo Francúzsku, na ktorom postúpila zo základnej skupiny do osemfinále. Pred duelom v Rakúsku je jej bilancia v trinástich zápasoch mierne priaznivá - 5 výhier, 4 remízy a 4 prehry.

Krátko pred zápasom sa v Trnave spustil typický sychravý novembrový dážď , našťastie nie hustý, a to zjavne vyhovovalo domácim. Od začiatku sa pustili do súpera a dostali ho pod tlak. V 5. minúte pekne Mak obstrelom na ľavú tyč vyzval k výbornému zákroku brankára Šetkusa, o minútu z podobného miesta vystrelil opäť, ale len do stredu brány. V 11. minúte napriahol nad Kucka z 25 metrov, ale to sa len zastreľoval. O minútu už trnavské publikum jasalo prvýkrát, vysoký a presný center Pekaríka hlavou poslal nechytateľne do siete Nemec. O dve minúty predviedli Slováci opäť peknú akciu, Mak si vymenil loptu s Weissom, následnú prihrávku si Kucka narazil s Nemcom a tvrdou bombou do pravého horného rohu brány vystavil Šetkusa do pozície bezmocného štatistu. V 20. minúte tvrdú strelu Hamšíka Šetkus opäť vyrazil na roh a to divákov vyprovokovalo k mexickým vlnám. Hostia na domácich nestačili v žiadnej hernej činnosti, v 34. minúte to skúsil Novikovas strelou tesne nad brvno, ale Kozáčik zasiahnuť nemusel. A tak opäť skórovali domáci, keď center Weissa z priameho kopu Kucka ešte nedočiahol, ale na zadnej žrdi sa prešmykol medzi hráčmi kapitán Škrtel a doklepol loptu do siete na 3:0. Nadšené publikum ešte zaujali dve delovky Hamšíka v 41., resp. v 45.+1 minúte, ktoré najprv v poslednej sekunde zblokoval obranca, resp. brankár Šetkus s námahou vyrazil na roh.

Na snímke slovenskí deblkanoisti a olympijskí víťazi z LOH v Riu de Janeiro 2016 Ladislav a Peter Škantárovci v hľadisku v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Aj do druhého polčasu vstúpili domáci aktívne, so strelou Hamšíka ale Šetkus problém nemal. Viac práce mal v 49. minúte na druhej strane Kozáčik, keď s námahou a nadvakrát skrotil projektil Vaitkunasa spoza pokutového územia. Zaujímavý zápas pokračoval, o chvíľu to z hranice šestnástky po zemi skúsil Škriniar, ale tesne minul. Domáci stále udávali hre tón, hrali uvoľnene a snažili sa pridať ďalší gól. Nedarilo sa im však vytvoriť si čistú príležitosť a tak postupom času sa sústredili na kontrolovanie zápasu. V 81. minúte mohli streliť čestný gól hostia, Černychovu strelu ale obrana zblokovala a následný pokus Chvedukasa išiel mimo. No v 86. minúte to Slovensku ešte raz vyšlo, keď Hamšík z prvej prepálil po centri striedajúceho Šventa Šetkusa a v 95. zápase v najcennejšom drese dosiahol jubilejný dvadsiaty gól.



kvalifikácia MS 2018, F-skupina:

Slovensko - Litva 4:0 (3:0)
Góly:
12. Nemec, 15. Kucka, 36. Škrtel, 86. Hamšík. Rozhodovali: Sidiropoulos - Kostaras, Dimitriadis (všetci Gr.), ŽK: Freidgeimas (Litva), 9653 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Škriniar, Kucka - Weiss (89. Bero), Hamšík, Mak (84. Švento) - Nemec (77. Ďuriš)

Litva: Šetkus - Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Andriuškevičius - Žulpa (33. Chvedukas), Kuklys - Novikovas, Slivka, Černych - Valskis (87. Ruzgis)

hlas po zápase /zdroj: RTVS/

Ján Kozák, tréner SR: "Futbal sa hrá pre fanúšikov. Tí praví dnes prišli a chlapci sa im odvďačili výborným výkonom. Škoda, že nebol plný štadión, lebo chlapci aj v zápasoch, ktoré sa nevydaria a prehráme, hrajú na doraz a so srdcom. Konečne sa hráči dali do poriadku, teraz som disponoval prakticky najlepším čo má Slovensko k dispozícii. Už predtým som chlapcom povedal, že všetko máme vo vlastných rukách. Anglicko je top favorit, ostatné mužstvá sú na našej úrovni."

Martin Škrtel, kapitán SR: "Prvý polčas sme jasne dominovali, súpera do ničoho nepustili. Som rád, že sme odpovedali všetkým pochybovačom, ktorí tvrdili, že to už je skončené. Vleteli sme do zápasu a tak by tom malo byť aj v ďalších dueloch. Gól chutil, pretože ich veľa nedávam."

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Som rád, že sme zvládli povinnú jazdu. Vedeli sme, že chceme streliť rýchly a to sa nám podarilo. Myslím, že výkon najmä v prvom polčase bol na jednotku."

Peter Pekarík, obranca SR: "Som veľmi spokojný, zápas sme kontrolovali, rýchlo išli do vedenia a zaslúžene vyhrali. V prvom polčase všetko klapalo, dali sme v ňom tri góly sebavedomej Litve a to hovorí za všetko. Som veľmi vďačný za dôležité tri body. Litva sa snažila vysoko napádať, ale my sme hrali na jeden-dva dotyky, oni neskoro dostupovali. My sme sa potom dostávali do otvorených priestorov a z toho vyplynuli aj naše góly."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Dnes to bol dôležitý zápas a som rád, že sme ho zvládli. Vyhrali sme o štyri góly, super víťazstvo. Tri góly za jeden polčas sa nestáva často, boli tam pekné akcie, malo to hlavu aj pätu. Gól poteší, bol to môj dvadsiaty za reprezentáciu, mám z neho radosť."


tabuľka:
1. Anglicko 4 3 1 0 6:0 10
2. Slovinsko 4 2 2 0 4:2 8
3. Slovensko 4 2 0 2 7:2 6
4. Litva 4 1 2 1 5:7 5
5. Škótsko 4 1 1 2 6:8 4
6. Malta 4 0 0 4 1:10 0
.

Na snímke fanúšikovia Slovenska pred zápasom kvalifikácie na MS 2018 vo futbale medzi Slovenskom a Litvou v Trnave v piatok 11. novembra 2016
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke fanúšikovia pred zápasom kvalifikácie na MS 2018 vo futbale medzi Slovenskom a Litvou v Trnave v piatok 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke autor tretieho gólu Slovenska Martin Škrtel v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke gólová radosť futbalistov Slovenska, vpravo autor tretieho gólu Martin Škrtel, vľavo jeho spoluhráč Juraj Kucka v zápase F-skupiny kvalifikácie MS 2018 vo futbale Slovensko – Litva v Trnave 11. novembra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann