Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

KVALIFIKÁCIA MS: Zápas Slovákov s Anglickom rozhodol Lallana v závere

Na snímke vpravo strelec víťazného gólu Anglicka Adam Lallana, vľavo Peter Pekarík (Slovensko) v prvom kvalifikačnom stretnutí skupiny F na MS 2018 vo futbale Slovensko - Anglicko 4. septembra 2016 v Trnave. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR Pavel Neubauer

Zverenci trénerov Jána Kozáka a Sama Allardycea v prvom polčase veľa futbalovej krásy neukázali. Pre oboch osemfinalistov EURO vo Francúzsku to bol po šampionáte prvý súťažný duel.

Trnava 5. septembra (TASR) - Futbalisti Slovenska prehrali v nedeľňajšom úvodnom kvalifikačnom súboji MS 2018 s Anglickom v Trnave 0:1. Najbližšie sa Slováci v boji o finálový turnaj v Rusku predstavia na pôde Slovincov v sobotu 8. októbra, o ďalšie tri dni doma privítajú Škótov.

Zverenci trénerov Jána Kozáka a Sama Allardycea v prvom polčase veľa futbalovej krásy neukázali. Pre oboch osemfinalistov EURO vo Francúzsku to bol po šampionáte prvý súťažný duel a bolo to aj vidieť. V druhom polčase prišlo Slovensko v 57. minúte o vylúčeného kapitána Martina Škrtela a hoci obrovskému tlaku dlho odolávalo, v nadstavenom čase ho zrazil gól Adama Lallanu.

V Trnave prekonal anglické historické štatistiky kapitán "troch levov" Wayne Rooney, ktorý nastúpil na jeho 116. zápas v najcennejšom drese, čim prekonal v počte reprezentačných štartov pre hráča v poli Davida Beckhama. Absolútny anglický rekord drží brankár Peter Shilton (125).



kvalifikácia MS 2018, F-skupina, 1. kolo:

Slovensko - Anglicko 0:1 (0:0)

Gól: 90.+5 Lallana, ŽK: Škrtel - Lallana, ČK: 57. Škrtel (SR) po 2 ŽK. Rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.), 18.111 divákov (vypredané).

zostavy a striedania:

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský (56. Gyömbér), Greguš - Mak (71. Kubík), Hamšík, Švento (78. Kiss) - Ďuriš

Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Stones, Rose - Dier, Henderson (64. Alli) - Lallana, Rooney, Sterling (71. Walcott) - Kane (82. Sturridge)


Angličania boli od úvodu aktívnejší, loptu viac držali na kopačkách, ale narážali na dobrú obranu domácich. Hralo sa najmä medzi šestnástkami a hoci tempo nebolo zlé, chýbali strely, kolmé vysunutia do prienikov a vôbec šance. Prvý poriadny vzruch prišiel až v 37. minúte, Ďuriš si v šestnástke Anglicka odstavil telom protihráča a prudko prihral pred bránu nabiehajúcemu Šventovi, ktorý ale na loptu nedočiahol. Prvá strela na bránu sa zrodila o dve minúty na druhej strane, Sterling sa dostal do veľmi nádejnej pozície vo vnútri šestnástky, ale mieril krížnou strelou vedľa pravej žrde Kozáčikovej brány. Do polčasu ešte slovenská obrana zblokovala jednu strelu Kanea a išlo sa do šatní, kde obaja tréneri mali čo ich zverencom povedať.

Angličania do druhého polčasu naskočili aktívne, domácich zatlačili, kopali dva rohy a zvýšili početnosť streľby. Nebolo to ale presné. Po chybe Ďuricu v 51. minúte sa snažil dostať do zakončenia Kane, ale ani on neuspel. V 57. minúte utrpeli domáci tvrdú ranu, keď srbský rozhodca Mažič vylúčil kapitána Škrtela, keďže mu ukázal za šliapnutie na Kanea druhú žltú kartu. Hostia domácich zovreli, v 65. minúte to skúsil Rooney, o chvíľu po ňom lobom natiahol Kozáčika aj Sterling, no "sokoli" odolávali. V 71. minúte netrafil presne z priameho kopu Rooney. O päť minút podržal domácich Kozáčik, keď najprv Lallana trafil žrď a potom brankár SR zneškodnil projektil rovnakému strelcovi. Defenzíva Slovákov bola pod veľkým tlakom, v 84. minúte na prudký center nedosiahol striedajúci Sturridge. Vypredaný štadión (18.111 divákov) vlieval domácim silu neustálym povzbudzovaním. Angličania síce v 90. minúte dopravili loptu do slovenskej siete, ale rozhodca ho pre údajný ofsajd neuznal. Anglický favorit ale napokon drvivý tlak využil, keď v 90.+5 minúte rozhodol Adam Lallana.



hlasy po zápase /TASR, RTVS/:

Ján Kozák, tréner SR: "Futbal prináša aj takéto veci. Zápas nás stál veľa síl, fanúšikovia boli fantastickí. Je ťažké tak dlho odolávať tlaku takéhoto súpera. Prvý polčas bol vyrovnaný, potom sme chceli ísť na víťazstvo, no skoré vylúčenie nám prekazilo plány. Dostať gól v 95. minúte je pre každé mužstvo ťažký moment. Aj ďalej budeme pracovať tak ako doteraz, aby chlapci podávali obetavé výkony a aby hrali so srdcom. Nemám takú moc, aby som mohol ovplyvniť ďalšie veci."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Bolo to ťažké v jedenástich a ešte ťažšie v desiatich. Zápas nás stál veľa síl, dostali sme gól z poslednej strely... Možno budeme nahnevaní na rozhodcov, Škrtel mu možno nechtiac stúpil na nohu, ale bolo to prísne vylúčenie. Ideme ďalej, dáme hlavy hore, hrali sme proti najväčšiemu favoritovi skupiny."

Matúš Kozáčik, brankár SR:
"Po vylúčení sme hrali pod obrovským tlakom a nakoniec sme dostali takýto gól. V závere som sa snažil natiahnuť času, chalani už toho mali dosť. Bol to prvý zápas s najťažším súperom, všetko máme ešte pred sebou."

Peter Pekarík, obranca SR:
"Za obetavosť celého mužstva sme si bod zaslúžili. Posledná akcia nás mrzí, pretože dovtedy sme všetko zvládali na sto percent. Nemyslím si, že za inkasovaným gólom v záverečných minútach zápasu bola naša strata koncentrácie, skôr sa prejavila kvalita Anglicka. Mužstvo si však zaslúži pochvalu a to isté možno povedať aj o fanúšikoch, ktorí nás neustále hnali vpred. Nechcem hovoriť za Maťa Škrtela, ale jeho vylúčenie bolo prísne a ovplyvnilo ďalší priebeh zápasu. Na rozhodcu sa však vyhovárať nechcem, pretože tým nič neovplyvním."

Viktor Pečovský, stredopoliar SR:
"Všetci sme veľmi sklamaní. Angličania mali prevahu na ihrisku, ale do čistých šancí sa nedostávali. Gól v závere nás o to viac mrzí. Remízka by bola spravodlivejšia. Bol to podobný zápas ako v Saint-Étienne na majstrovstvách Európy, no tentoraz sme nedokázali uhrať pre nás priaznivý výsledok, pretože remíza s favoritom skupiny by ním určite bola. Netreba vešať hlavy, ideme ďalej, čaká nás ďalších deväť zápasov."

Róbert Mak, stredopoliar SR: "Na jednej strane im rozhodca neuznal čistý gól, predtým prísne vylúčil Maťa Škrtela. To je z mojej strany všetko, čo môžem povedať k výkonu arbitra. Behali sme bez lopty, bol to naozaj ťažký zápas. Prehrali sme prvú bitku, ale pred nami je ďalších deväť zápasov. Kvalifikácia sa len začala, do ďalších zápasov v októbrovom asociačnom pôjdeme jednoznačne s cieľom vyhrať."