Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Svet v očakávaní žrebu MS, Neymar si ho vychutná s pukancami

Majstrovská trofej. Foto: TASR/AP

Na akte prisľúbil účasť aj kapitán argentínskych majstrov sveta 1986 Diego Maradona.

Moskva 30. novembra (TASR) - V piatok 1. decembra o 16.00 SEČ sa v moskovskom Kremli uskutoční žreb finálového turnaja MS 2018 vo futbale, ktorých organizátorom je Rusko.

Na akte prisľúbil účasť aj kapitán argentínskych majstrov sveta 1986 Diego Maradona. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho prizvala asistovať spoločne s Francúzom Laurentom Blancom, Angličanom Gordonom Banksom, Brazílčanom Cafuom, Talianom Fabiom Cannavarom, Španielom Carlesom Puyolom a Diegom Forlanom z Uruguaja.

Okrem nich bude so žrebovacou procedúrou pomáhať 91-ročný niekdajší ruský reprezentant z MS 1958 Nikita Simonjan. Nemec Miroslav Klose, strelecký rekordér MS, ponesie trofej, takže zastúpenie bude mať všetkých osem krajín, ktoré v minulosti triumfovali na svetovom šampionáte. Udalosť budú moderovať bývalý anglický útočník Gary Lineker a ruská novinárka Maria Komandná.

Na MS sa predstaví 32 tímov, premiérovo si účasť vybojovali Island a Panama. Reprezentácie pred žrebom rozdelili do štyroch výkonnostných košov na základe umiestnenia v októbrovom rebríčku FIFA. V jednej skupine sa nemôžu ocitnúť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimku tvorí iba Európa, ktorá môže mať v jednej skupine dvoch zástupcov. Rusku ako organizátorovi automaticky patrí pozícia A1, "zborná" tak odohrá zápasy skupinovej fázy v moskovských Lužnikách, Petrohrade a Samare.

Nemecko prešlo kvalifikáciou bez straty bodu a bude sa usilovať obhájiť trofej ako prvý tím od čias Pelého Brazílie, "kanárikom" sa podarilo vyhrať šampionát v rokoch 1958 a 1962. V africkej časti kvalifikácie sa bezchybnou obranou prezentovalo Maroko, keď v ani jednom zo šiestich zápasov záverečnej fázy nedostalo gól. Suverénne si počínala v juhoamerickej zóne Brazília, päťnásobný svetový šampión ju vyhral s 10-bodovým náskokom v 18 zápasoch pred druhým Uruguajom. V ázijských kvalifikačných bojoch zaujal výbornými výkonmi Irán, ktorý v 18 dueloch nepocítil ani raz trpkosť prehry.

Podľa Cristiana Ronalda netreba medzi skupinami robiť rozdiely. "Som úplne pokojný. Niektoré tímy majú väčšiu silu, iné menšiu, no každá skupina bude vyrovnaná. Viem, že keď nadíde správny čas, bude náš tím pripravený čeliť každému súperovi," vyhlásil líder portugalskej reprezentácie. Argentínsky útočník Lionel Messi si žrebovací akt nenechá ujsť pred televíznou obrazovkou. "Nemáme v tom čase tréning a nehráme ani zápas, takže budem pozorne sledovať, koho dostaneme do skupiny." Brazílčan Neymar bude piatkové popoludnie tráviť rovnako ako Messi. "Zavolám rodinu a kamarátov, spravíme si v mikrovlnke pukance a budeme spolu sledovať žreb," uviedol útočník parížskeho St. Germain.

Slovenský národný tím si na záverečnom turnaji MS nezahrá. V F-skupine obsadil druhé miesto za suverénnym Anglickom, na účasť v európskej baráži mu chýbal jeden bod.

Šampionát sa uskutoční 14. júna - 15. júla budúceho roka v jedenástich ruských mestách - Moskve, Petrohrade, Kaliningrade, Kazani, Nižnom Novgorode, Samare, Volgograde, Saransku, Rostove na Done, Soči a Jekaterinburgu. Otvárací duel domáceho Ruska (A1) ako i finálové vyvrcholenie hostia 81-tisícové zrekonštruované Lužniky v Moskve. Ruská kandidatúra o usporiadanie MS 2018 uspela na úkor anglickej i spoločnej portugalsko-španielskej a holandsko-belgickej.

Ruský prezident Vladimír Putin sa zúčastní na piatkovom žrebe finálového turnaja futbalových MS 2018 v moskovskom Kremli.

Pred slávnostným aktom privíta futbalové legendy - Diega Maradonu, Fabia Cannavara či Cafua. Na žrebe skupinovej fázy MS bude približne 1300 hostí. Informovala o tom agentúra DPA.

Účastníci MS 2018:

Rusko (organizátor)

Európa (13): Francúzsko, Portugalsko, Nemecko, Srbsko, Poľsko, Anglicko, Španielsko, Belgicko, Island, Švajčiarsko, Chorvátsko, Švédsko, Dánsko

Afrika (5): Nigéria, Senegal, Egypt, Maroko, Tunisko

Južná Amerika (5): Brazília, Uruguaj, Argentína, Kolumbia, Peru

Ázia (5): Irán, Kórejská republika, Japonsko, Saudská Arábia, Austrália

Severná a Stredná Amerika a Karibik (3): Mexiko, Kostarika, Panama

Nasadenie do košov pred žrebom MS:

1. kôš: Rusko, Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko, Francúzsko
2. kôš: Španielsko, Peru, Švajčiarsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko, Uruguaj, Chorvátsko
3. kôš: Dánsko, Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal, Irán
4. kôš: Srbsko, Nigéria, Austrália, Japonsko, Maroko, Panama, Kórejská republika, Saudská Arábia