Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Američanky sú majsterky sveta, v divokom finále zdolali Japonsko 5:2

Radosť Američaniek po finále aj s víťaznou trofejou. Foto: TASR/AP

O ich triumfe rozhodla už v úvodných šestnástich minútach Lloydová, ktorá zaznamenala hetrik.

Vancouver 6. júla (TASR) - Americké futbalistky získali na majstrovstvách sveta žien v Kanade zlaté medaily. Vo finále zdolali vo Vancouveri reprezentantky Japonska vysoko 5:2. O ich triumfe rozhodla už v úvodných šestnástich minútach Lloydová, ktorá zaznamenala hetrik. Ďalšie dva presné zásahy pridali Holidayová a Heathová.



Pre Američanky to je tretí titul svetových šampiónok, prvý po 16 rokoch, keď v roku 1999 uspeli v domácom prostredí v rozstrele z 11 m nad Čínou. Pred štyrmi rokmi ich Japonky zdolali vo finále v Nemecku v rozstrele z 11 m.

Turnaj odštartoval v tieni korupčného škandálu FIFA, napriek tomu bol úspešný, lámal svetové televízne renkingy a pozrelo si ho priamo na tribúnach 1,35 milióna divákov.

Zápas rozhodlo prvých 16 minút. Štvrtý gól Lloydová dala strelou od polovice ihriska, keď dokonale nachytala japonskú brankárku. "Bola to dlhá cesta. Obetovala som celý život mojej kariére. Stáli za mnou mnohí ľudia a veľmi ma podporovali. Nič by som neurobila inak," povedala stredopoliarka, ktorá 16. júla oslávi 33 rokov. Lloydová strelila najrýchlejší hetrik v dejinách mužských a ženských MS. Stala sa prvou Američankou od roku 1991 s dvoma a viac gólmi vo finále MS, keď sa to podarilo Michelle Akersovej. Vo finále MS strelil hetrik aj Angličan Geoff Hurst do siete Nemecka v roku 1966 vo Wembley.

"Poviem vám, že som nikdy nezapochybovala, že to zvládneme. Vedela som, že to nebude ľahké. Chceli sme naplniť náš osud. Boli aj ťažké čas, pred štyrmi rokmi sme prišli o titul, naposledy ho vyhrali pred 16. Ale nikdy sme nestratili vieru, že bude náš," povedala najlepšia brankárka turnaja Hope Solová z USA.

"Lloydová to na nás jednoducho vie. Stále nám to robí. Vo finále OH v Londýne nám dala dva góly. Je to excelentná hráčka a ja ju rešpektujem a obdivujem," povedal tréner zdolaného finalistu Norio Sasaki.

USA - Japonsko 5:2 (4:1)
Góly: 3., 5. a 16. Lloydová, 14. Holidayová, 54. Heathová - 27. Ogimiová, 52. Johnstonová (vl.)