Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FIFA mala v roku 2017 menšiu stratu, ako očakávala

Na archívnej snímke prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino. Foto: TASR Jakub Kotian

Organizácia sa spamätáva z krízy, ktorú vyvolali korupčné aféry.

Moskva 13. júna (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zaznamenala v roku 2017 menšiu finančnú stratu, než očakávala. Organizácia sa spamätáva z krízy, ktorú vyvolali korupčné aféry.

FIFA uviedla na svojom 68. Kongrese v moskovskom Expocentre, ktorý sa uskutočnil deň pred otvorením svetového šampionátu v Rusku, že stratila 189 miliónov amerických dolárov namiesto predpokladaných 443 miliónov. Obmedzenie nákladov ušetrilo 180 miliónov. Podľa šéfa finančného výboru Alejandra Domingueza môžu príjmy za štvorročné obdobie 2015 až 2018 dosiahnuť hranicu šesť miliárd USD, očakávalo sa 5,656 miliardy.

Riadiacu organizáciu svetového futbalu postihli náklady na právne konania a odchody sponzorov. "Sme na ceste späť k úplnej transparentnosti vo finančných otázkach. Sú to neskutočné čísla, za štvorročné obdobie dostaneme príjmovú injekciu napriek najhoršej kríze, akou si FIFA prešla," povedal prezident Gianni Infantino.

Pod jeho vedením zmenila FIFA svoj finančný systém a príjmy počíta iba na konci štvorročného cyklu v rokoch, keď sa konajú majstrovstvá sveta. Tie sú najväčší zdroj príjmov FIFA, ktorej rezervy by po MS 2018 mali na konci tohto roka vzrásť na 1,653 miliardy USD.

Nasledujúci 69. Kongres FIFA bude 5. júna 2019 v Paríži. Infantino, ktorý pred dvoma rokmi nahradil Seppa Blattera, na ňom zabojuje o ďalší mandát na čele federácie: "Líder musí mať jasno a guráž, byť rozhodný, no zároveň pokorný. Všetok čas venujeme tvarovaniu budúcnosti futbalu. Pracujeme spoločne, aby sme sa posunuli dopredu. Toto všetko mám na mysli, keď vám môžem oznámiť, že sa budem uchádzať o znovuzvolenie."